maanantai 21. syyskuuta 2015

Kaikkien aikojen epätarkimmat historialliset elokuvat

Historiasta oli ammoin nuoruusvuosina tulossa minulle ammatti, kunnes elämän realiteetit tulivat tielle ja työura vaihtui aivan toisenlaiseksi. Historia jäi kuitenkin isoksi harrastukseksi. Ihan erityisesti tykkään kaikenlaisesta populaarihistorian ilmentymämuodoista ja ne ovatkin minulle historiantutkimusta monin verroin kiinnostavampi alue. 

Hieman häpeillen tunnustan kuuluvani siihen ihmistyyppiin, joka tyydyttää tiedontarvettansa sumeilematta googlettamalla ja turvautumalla wikipediaan. Minulle käyttökelpoisinta tietoa on aina se, joka helpoimmin on saatavilla. Iloitsen aina myös jokaisesta uudesta tavasta popularisoida historiaa ja tuoda sitä tarjolle mitä moninaisimmissa muodoissa. Historiablogin virtuaalinen joulukalenteri, museoviraston tapettitietokanta, verkosta imuroitavat yliopistoluennot tai rakennusten ja kokonaisten kaupunkien historialliset virtuaalirekonstruktiot olkoot minun puolestani rikkana rokassa rakentamassa historian keskivertokäyttäjän maailmankuvaa.

Silti häpeänpuna oli joltinenkin kun löysin listauksen kaikkien aikojen epätarkimmista historiallisista elokuvista; viidestätoista listatusta elokuvasta meidän perhe on rakentanut historiankäsityksiään vähintään kahdeksalla elokuvalla. Tälläkö lailla vastuuntuntoinen historiaintoilija-äiti siirtää lapsilleen historian tietämystä.

Vaan, mitä sitten! Onko hieman viihteellinen ja epätarkka käsitys menneisyydestä huonompi kuin ei käsitystä lainkaan. Ja jos siinä sivussa mukaan tarttuu joitain virheellisiä detaljeja menneisyydestä, niin se on pieni hinta kiinnostuksen kasvusta. Toki kasvatusvastuuseeni äitinä kuuluu ohjata nuorta katsojaa kasvamaan vastuulliseksi toimijaksi, joka osaa käsitellä sekä oman ajan että menneisyyden ilmiöitä kriittisesti.

Historiaa tullaan aina hyödyntämään kaupallisesti vaikka sitä kuinka paheksuttaisiin. Historia kun on tiede jota on mahdollista tehdä kansantajuisesti. Historiatieteelle avautuukin popularisoinnin kautta sellaisia mahdollisuuksia, joita kaikilla muilla tieteenaloilla ei ole.

Lisenssi

Niin siis asiaan; se kaikkien aikojen epätarkin historiallinen elokuva on tämän listauksen mukaan Oliver Stonen vuonna 2004 ohjaama Aleksanteri. Olen nähnyt elokuvan mutta en tajunnut epätarkkuuksia ja virheitä, joilla kärkisija tässä listauksessa on ansaittu. Ehkä en vaan tiedä tarpeeksi antiikin ajan historiasta.  Itse jäin kaipaamaan listalta ainakin  Kwai-Joen siltaa sekä useita II maailmansodan aikaan sijoittuvia elokuvia. Entä missä on kaikki Bondit – ei taida niidenkään historiallinen totuusarvo esimerkiksi kylmän sodan ajasta olla ihan vimosen päälle faktapohjaista.


Pitkään muuten on keskiaika ollut historian populaareinta aikaa. Vaikka keskiajan harrastaminen on hyvin trendikästä, ei se tunnu erityisesti vielä näkyvän populaarikulttuurissa. Tälläkin listalla olevista elokuvista vain Braveheart taitaa sijoittua keskiaikaan.

1. Aleksanteri (2004)
2. Marie-Antoinette (2006)
3. Pocahontas (1995). Mel Gibson John Smithin äänenä.
4. Braveheart – taipumaton ( 1995). Mel Gibson pääosassa.
5. JFK – avoin tapaus (1991). Oliver Stonen ohjaus tämäkin.
6. Gladiaattori (2000). Russell Crowe pääosassa.
7. Rakastunut Shakespeare (1998)
8. 300 (2007)
9. Pearl Harbor (2001). Tässä elokuvassa mm. polion sairastanut Franklin D. Roosevelt kävelee.
10. Patriot (2000) Mel Gibson mukana tässäkin....
11. Elisabet – Kultainen aikakausi (2007).
12. The Hurt Locker (2008) Irakin sota
13. J. Edgar (2011)
14. Jobs  (2013)
15. Kaunis mieli (2001). Russell Crowe -elokuva jälleen...

Tarkempi esittely listan elokuvista löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti