torstai 3. syyskuuta 2015

Fabio Geda; Krokotiilimeri


”Luin kerran jostakin, että päätös muuttaa maasta syntyy tarpeesta hengittää. – Niin se on. Ja toivo paremmasta elämästä ylittää voimakkuudessaan kaikki muut tunteet”.Juuri nyt Eurooppa kohtaa laittoman siirtolaisuuden ja turvapaikanhakijat määrällisesti suurempana kuin koskaan ennen. Uutisvirta on täynnä kuvia pakolaisten hädästä ja laittoman ihmissalakuljetuksen uhreista. Silti pakolaisista puhutaan useimmiten ilmiönä ja määrällisenä ongelmana, harvemmin yksilöinä tai yksittäisinä tarinoina.

Krokotiilimeri (Otava 2012) on tositapahtumiin perustuva tarina pienen afgaanipojan pitkästä matkasta kohti Eurooppaa, joka edustaa hänelle  töitä, toimeentuloa, parempaa  tulevaisuutta ja uusia mahdollisuuksia. Kirjan pohjana ovat italialaisen kirjailija Fabio Gedan keskustelut Enaiatollah Akbari –nimisen afgaaninuorukaisen kanssa. Tekstiin on jätetty minä-muodossa kerrotun tarinan väliin runsaasti myös suoria lainauksia käydyistä keskusteluista.

Romaani ottaa kantaa ihmiskauppaa vastaan ja kuvaa sitä raakaa todellisuutta jonka lukuisat laittomat siirtolaiset kohtaavat Eurooppaan pyrkiessään. Henki on kauppatavaraa ja ihmisten salakuljetusbisneksessä rahalla saa kyllä hankittua matkan mutta ei takuita perillepääsystä. Riskit jäävät ostajan kannettavaksi.  

Laittomaan maahantuloon liittyvän kaupankäynnin kasvaessa myös keinot ovat entisestään kovenneet. YK:n siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan pelkästään tänä vuonna vähintään 2600 siirtolaista on hukkunut Välimereen hakiessaan henkensä kaupalla turvaa Euroopasta.  Jos ei ole turvassa, voi yhtä hyvin vaarantaa kaiken. Enaiatollah Akbarikin voisi yhtä hyvin olla pelkkä luku IOM:n tilastossa ja tarina olisi helposti voinut jäädä kertomatta. 

Luin Krokotiilimeren ensimmäisen kerran noin vuosi sitten, jolloin kirja tuntui kyllä koskettavalta mutta lempeästi toiveikkaalta. Synkkyyksillä ei mässäillä ja elämäniloa ja huumoriakin kirjaan mahtuu. Nyt uusintaluvun yhteydessä viimeaikaiset tapahtumat eivät voi olla vaikuttamatta tunteeseen, jolla kirjaa luin. Tämä yksi tarina päättyi hyvin ja tuli kerrotuksi, toisin kuin tuhannet vastaavat tarinat.

Kirja on pieni suuri kirja, vaikuttavuudessaan sivumääräänsä suurempi.

Geda, Fabio: Krokotiilimeri. Afgaanipoika Enaiatollah Akbarin tositarina. Otava, 2012. 189 sivua.2 kommenttia: