lauantai 12. syyskuuta 2015

Jos on kupilla annettu, ei voi mukilla vaatia


Yksi iso yksittäinen asia jossa muiden tavoin aiheutan hävikkiä aika lailla, valkeni minulle oikeastaan kunnolla vasta tämän hävikkiviikon haasteen myötä. Kaadan nimittäin kahvia viemäriin. Kotona meillä juodaan pikakahvia, ja vaikka kaupan halvinta laatua onkin, silti kallista. Saatan kiireessä tehdä vielä nopsaan mukillisen kahvia, hörppiä puolet tai vähän yli ja sitten kiireen yllättäessä  kaataa lirut kupista viemäriin. Semmoista automaattitoimintaa, aivot jossain ihan muualla...  Teen kahvin aina hehtosuureen mukiin samalla mitoituksella; noin 2 teelusikallista kahvia, vajaa teelusikallinen makeutusainetta tai sokeria ja reilusti maitoa…

Muki josta kahvini juon on minulle tärkeä. Sen pitää olla kaunis, mielialaan istuva ja käteen sopiva. 99 %:sti juonkin kahvini erivärisistä Teema-mukeista. Kiireisenä aamuna saatan valita vaatteet sen mukaan mitä ensimmäisenä vastaan osuu, mutta mukin väriä ehdin aina miettiä.
Jäin hävikkiviikon inspiroimana miettimään voisinko pienentää kahvin kulutusta ja hävikkiä omalla kohdallani ihan niinkin yksinkertaisella jutulla kuin vaihtamalla mukin kuppiin. Mitenkähän nopeasti kuppi säästäisi itsensä takaisin.

Lasketaanpa.   Mukilliseen (3 dl) kuluu pikakahvia 3 grammaa ja 2 dl:n kuppiin puolestaan ehkä 2 grammaa. Syntyy gramman säästö / kuppi. Juon kahvia noin 10 kupillista päivässä (kyllä! ihan oikeasti, tiedän, ei todellakaan ole hyväksi minulle…). Pelkällä mukin vaihdolla säästyisi siis 10 grammaa pikakahvijauhetta päivässä. Kuukaudessa säästö olisi noin 300 grammaa eli 1½ purkillista. Purkin hinta lienee siinä vähän vajaa 4 euroa, eli säästöä syntyy 6 euroa kuussa. Tämä säästö siis pelkästään kahvimukin vaihdolla, ihan toinen juttu olisi sitten vielä mukillisten määrän karsiminen järjelliselle tasolle.

Kuva täältä. CC BY 2.0 -lisenssi
Mikäs se sitten on johtopäätös tästä; On järkevää ostaa kirppikseltä muutama kaunis noin 2-2½ dl:n vetoinen kahvikuppi. Jos kaunista yksilöä ei osu kohtuullisessa ajassa silmiin kirppikseltä, on järkevää ostaa kuppi vaikkapa kaupasta. 

Kuva täältä. CC BY 2.0 -lisenssi.
Mutta jos minun täytyy mennä kuppiostoksille kauppaan asti, silloin Teema ei tule kyseeseen, vaan haluan valita jonkin kotimaassa valmistetun kupin. Ehkä Pentikiltä tai Kermansavelta. Paitsi, että eihän Kermansaven astioitakaan enää tehdä, oho. Eli vaihtoehdoksi jää kirppislöytö tai Pentikillä käväisy.  Pentikin malliston kupit ovat minun makuuni vähän turhan hempeitä ja herkkiä,  löysin pikavilkaisulla yhden jonka saattaisin kelpuuttaa itselleni.

Kuva lainattu Pentikin verkkokaupasta.
Etsiessäni tietoa siitä, mitä astioita enää oikeasti valmistetaan Suomessa, törmäsin mielenkiintoiseen blogiin nimeltään LittleMrsFinland.  Blogi kertoo elämänmuutoksesta, jossa perhe sitoutuu ostamaan vuoden ajan vain suomalaisten yritysten valmistamia tuotteita ja tavaroita. Hyvä paikka hakea vinkkejä, miten me itse kukin voisimme olla mukana nostamassa Suomea plussalle.

2 kommenttia:

 1. Hieno postaus! Jos laskee vuositasolla kuinka paljon hukkaan menee kahvia, niin silläkin saa paketin jos toisenkin ostettua. Muki on tärkeä missä kahvi juodaan, se on osa kahvinautintoa.

  Onpa mielenkiintoinen blogivinkki, menenpä kurkkimaan.

  Aurinkoista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Meidän taloudessa tuo kahvin kaikenaikainen juominen on kyllä semmoinen tapa, josta voisi pyrkiä eroon korvaamalla määrää laadulla.

   Poista