maanantai 11. heinäkuuta 2022

Raanun uusi elämä vol II

 


Raanu on suomalaista käsityöperinnettä. Kyseessä on alun perin makuualustana tai täkkinä toiminut puuvillaiseen loimeen ohuesta villalangasta kudottu tekstiili.  


Kun raanun käyttö petivaatteena väheni, päätyi raanu koristeeksi seinälle. Vielä 1960- ja 70- luvuilla raanuja valmistettiin paljon käsityönä, mutta 1980-luvulle tultaessa raanujen valmistaminen hiipui. Raanun tie on kulkenut siis monen muun talonpoikaisesineen tavoin käyttöesineestä koristeeksi ja lopulta turhakkeeksi.

 


Ihan täydellinen turhake raanu ei kuitenkaan nykypäivänäkään ole. Täyttä villaa olevassa raanussa on villan erinomaiset ominaisuudet. Pehmeänä ja joustavana tekstiilinä raanu on loistava lämmöneristin, jonka pinta ei ime likaa eikä rypisty helpolla.


Ylivertaisen laadukas materiaali ja kauniit väriyhdistelmät tekevät siis raanusta hyvää materiaalia uusiokäyttöön. Esittelin aiemmin raanujen käyttöä tuolien verhoilumateriaalina Matildankartanossa: 





Tällä kertaa tein itse varastossa odottaneista raanuistani värikkäitä lattiatyynyjä katetulla kesäterassilla käytettäväksi. Lattiatyynyjen sisukset ovat vanhan sohvan istuintyynyjä ja raanut olen muinoin ostanut kesäkirppikseltä eurolla / kpl. Halusin, että ompelujälki saa reilusti näkyä; siksi ompeleminen on tehty  villalangalla harsien.

 


Vielä jäi raanuja muutama varastoon odottamaan seuraavaa käyttökohdetta, olisiko ideoita? Sellaisia heikkolahjaiselle ompelijalle sopivia.

 

7 kommenttia:

  1. Aivan ihanaa uusiokäyttöä! Voisikohan tuollaisesta raanusta tehdä rennon olkalaukun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitsit, sellainen neliönmallinen, missä roikkuu tupsut alhaalta, pitääpä kokeilla!

      Poista
    2. Olen tehnyt laukun ja tykkään siitä kovasti.

      Poista
  2. Ajattelin juurikin samaa ehdottaa. Minäkin olen tehnyt tyynyn raanusta. Kauniita on tekemäsi tyynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Näissä tyynyissä pikkaisen räikeätkin värit kun toimivat.

      Poista
  3. Tämä on jo vanha blokkaus, mutta pitkästä aikaa pääsin sisälle bloggeriin niin katselin vanhoja tuttuja:) Hieno idea raanun uusiokäytöstä.

    VastaaPoista