tiistai 13. lokakuuta 2015

DIY: Köyhänhopeaa



Jennan koti  –nimisestä blogista poimin kesällä ylös idean tee-se-itse köyhänhopeoinnista lasiesineille. Köyhänhopea on nimitys, jota käytetään alun perin hopeanitraatilla päällystetyistä lasiesineistä.  Se on siis eri asia kuin uushopea eli alpakka josta myös usein puhutaan köyhän miehen hopeana.



Köyhänhopeaiset esineet tulivat erityisen suosituiksi 1800-luvun jälkipuoliskolla. Erityisesti valmistettiin kalliita hopeisia kynttiläjalkoja jäljitteleviä sisältä hopeoituja kynttiläjalkoja. Kahden lasikerroksen välissä tai lasin sisäpinnalla oleva hopeanitraatti antaa esineelle kirkkaan ja kiiltävän ulkoasunsa. Samalla tekniikalla valmistettiin mm. kermakannuja ja sokeriastioita.




Eli sitten vaan lasia käsittelemään. Kokeilin ensin tavalliseen lasiseen kurkkupurkkiin kotoa valmiiksi varastosta löytyneellä vannehopealla mutta lopputuloksesta puuttui kokonaan köyhänhopealle oleellisesti kuuluva kiilto. Eli motonettiin oli kromimaaliostoksille lähdettävä. Valintaperuste kromimaalille oli helppo eli halvinta otin enkä sittenkään erityisen halvalla päässyt. No ei tämä kokeilu nyt meitä vararikkoon suista, pullollinen maksoi muistaakseni 11 euroa.



En ollut ihan tyytyväinen kromimaalivalintaani, lopputulos muistutti minusta enemmän vannehopeaa kuin oikeasti kromia. Lopputulos oli kuitenkin ihan mieluinen vaikkei ollutkaan sellainen metallisen kova ja kiiltävä minkälaista luulin tavoittelevani. Uudet kokeilut toisella kromimaalilla saavat siis jäädä tulevaisuuteen. Lasiesineitäkin voisin kyllä kerryttää varastoon odottelemaan jatkokokeiluja. Nyt jo oli kyllä ilmassa merkkejä mopon keulimisesta; sain vähän jarrutella itseäni etten päätynyt innoissani suhuttelemaan isoja lasivaasejamme vaan pidin kokeilun tiukasti ns. ylijäämämateriaalissa.




Lyhykäisyydessään tekemisestä: Suihkuta lasiesineen pinta veden ja etikan sekoituksella (50%-50%). Suhuta päälle kromimaalia. Kromimaalin päälle voit suihkutella vielä uudelleen etikkavettä kuvioinnin lisäämiseksi. Ravistele ylimääräiset nesteet pois ja riko ilmakuplat jos niitä muodostuu. 



Sen verran lisäystä Jennan ohjeisiin, että itse päädyin painelemaan kuplia pois talouspaperin palasella. Alkuun sohin niitä rikki myös pillillä, jolloin jälki on vähän erilaista; kuplien kohdille jää aukkoja.. ehkä paras lopputulos tulee tekniikoita yhdistelemällä. Minä päädyin käsittelemään esineet sisä- ja ulkopuolelta, siinäkin kokeileminen auttaa löytämään oman mieleisen tavan. Ehkä kannattaa hakea hyvää ja itselle ominaista toimintatapaa ensin vaikka lasiseen säilykepurkkiin ennen kuin alkaa käsitellä niitä kaikkein parhaita perintökristalleja.





Oikeat köyhänhopeiset esineet ovat minusta todella kauniita ja erityisen jouluisia. Uustuotantonakin edelleen köyhänhopeisia esineitä tehdään, esimerkiksi Greengatelta löytyy ainakin jokin maljakko ja kuusenkoristeita. Täytynee yrittää pitää silmät auki myös kirpputoreilla, josko saisi kokoelmaa kasvatettua.

Sisustus Wanha Aliina myy monia kauniita köyhänhopeisia esineitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti