lauantai 9. huhtikuuta 2016

#hyväarkiteko -haaste


Ministeri Miina Sillanpää. Kuva Miina Sillanpään säätiö.

Miina Sillanpää nousi torpan tytöstä uraauurtavaksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi, kansanedustajaksi ja Suomen ensimmäiseksi naisministeriksi. Hän teki koko elämänsä ajan aktiivista yhteiskunnallista työtä heikossa asemassa olevien ryhmien aseman parantamiseksi. Miinaa on luonnehdittu piikakenraaliksi, sillanrakentajaksi ja tunnolliseksi puurtajaksi. Väinö Tanner kuvaili Miina Sillanpäätä `Suomen suurimpana kerjäläisenä`, sinnikkäänä aina kokoamassa rahoitusta jollekin alkuun laittamalleen hankkeelle.

Sillanpää oli rohkea edelläkävijä, jonka vaikutukset näkyvät vielä nykyäänkin monilla yhteiskunnan osa-alueilla, erityisesti esimerkiksi palvelijoiden, naisten, vanhusten ja yksinhuoltajaäitien asemassa. Sillanpää ei ollut kuitenkaan vain poliitikko ja valtiomies, vaan ennen kaikkea ihminen joka tarttui toimeen – ja sai myös aikaa paljon asioita,. Suurten yhteiskunnallisten tekojen rinnalla kulkee paljon tarinoita Miinan arkisista pienistä teoista ja ihmisten auttamisesta.

Vuonna 2016 tulee Miina Sillanpään syntymästä kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Miina Sillanpään seura on maaliskuussa avannut sosiaalisissa medioissa #hyväarkiteko –haastekampanjan. Seura haastaa kaikki suomalaiset auttamaan lähimmäisiään. Hyvä arkiteko voi olla suuri tai pieni asia, jolla voi tuottaa iloa muille tai auttaa ihan käytännön asioissa.  #hyväarkiteko-haaste toimii Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Ota haaste vastaan, tee hyvä arkiteko ja lähetä valokuva tai viesti #hyväarkiteko-tunnuksella. Haasta myös ystäväsi mukaan!

Päihdeongelmaisten raskaana olevien äitien ja perheiden kuntoutustarvitsee pysyvän rahoituksen.


Miina Sillanpää oli perustamassa Suomeen ensikoteja. Sillanpään peräänkuuluttamaa tahtoa, uskoa ja uskallusta tarvittaisiinkin nyt päihdeongelmaisten perheiden kuntoutuksen jatkuvuuden varmistamiseksi.


Pidä kiinni -hoitojärjestelmä on auttanut 17 vuoden aikana yli 2500 äitiä ja vauvaa eduskunnan myöntämän valtion avustuksen ja Raha-automaattiyhdistyksen tuella. Kuuden päihdehoitoa laitoskuntoutuksena antavan ensikodin tilanne on tänä vuonna entistä tukalampi.  Hoitojärjestelmän pysyvän rahoituksen turvaaminen on ollut esillä aikaisemmissa hallitusohjelmissa, mutta edelleen pysyvä rahoitus on ratkaisematta ja pitkäjänteistä kuntoutusta vaativalta toiminnalta puuttuu siis pitkäjänteinen rahoitus. Vuosi vuodelta on valtiolta saatua rahoitusta pienennetty. Tee arkiteko ja käy tutustumassa toimintaan, aloita vaikka ensi-ja turvakotienliiton sivuilta täältä  tai liiton blogikirjoituksista täältä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti