sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Elliott Erwitt. Retrospective


Salon taidemuseo Veturitallissa on juuri avautunut Elliott Erwitt Retrospective -valokuvanäyttely. Näyttely koostuu 166 pääosin mustavalkoisesta otoksesta. Kuvat ovat ranskalaisen kuvatoimisto Magnumin kokoelmista vuosilta 1946 – 2011.

Pääosin mustavalkoisista kuvista koostuva näyttely avaa autenttisen näkymän sotien jälkeisiin vuosikymmeniin ja sota-ajan jälkikaikuihin. Elämän kepeys, toiveikkuus, sarkasmi ja huumori sekä  rakkaus ovat läsnä kuvissa yli kuudelta vuosikymmeneltä.
 
Kuvan lähde Flickr.com Lisenssi cc by-sa 2.0
Maailma on Erwittin kuvissa vähän vinksallaan, kuitenkin silleen hauskalla ja sympaattisella tavalla. Kamera ei tungettele eikä häiriköi vaikka tuleekin lähelle. Joka ikisestä otoksesta tulee tunne, että kuvaaja on kohteen puolella ja toivoo hänelle pelkkää hyvää. 
Jopa `kylmän sodan kuuma keittiö ` -kuvana tunnettu otos  Richard Nixonista heristämässä sormea Nikita Hrustsoville, esittää kohteensa myönteisessä valossa. Tämä siitäkin huolimatta, että Erwitt koki Nixonin vastenmielisenä pyrkyrinä ja oli kovasti helpottunut, ettei kuvan antama noste riittänyt siivittämään Nixonia presidentinvaalien voittajaksi. 

Näyttely on laaja läpileikkaus Erwittin kuvista 40-luvulta aina nykyhetkeen asti, aika retrospektiivistä sanan varsinaisessa merkityksessä..  Kun kerran kyseessä on kuvaaja, joka on tuottanut huippumateriaalia yli kuuden vuosikymmenen ajan, on ihan ymmärrettävää, että halutaan rakentaa näyttely jossa on esillä koko upean uran läpileikkaus.  Näyttelyn kuvat ovat jotenkin erityisen ajattomia. Teemoiltaan ja tunnelmiltaan hyvinkin saman henkisten otosten kuvaushetkien välillä on saattanut vierähtää vuosikymmeniä.

 Erwitt itse sanoo uransa olevan jonkinlainen sillisalaatti; pikkaisen kaikkea vähän kaikkialla.  Hän itse auliisti myöntää, että ilman taloudellista motiivia olisi oma tuotanto muodostunut niukemmaksi ja harkitummaksi. Neljä aviovaimoa ja kuusi lasta ovat pitäneet miehen tuotteliaana.  

Näyttelyn kattaus on niin laaja, että ähky iskee jos kaikki kuvat aikoo ahmia kerralla. Ainakin minulle kävi niin. Arjen herkulliset hetket, julkkikset, koiraperspektiivi, Pariisi, New York, Yhdysvaltain teollisuuskaupungit, suurvaltapolitiikan dokumentointi …. kertakäynnillä ehtii saada imaistua vain pintaa eri teemoista. Näyttely tarvitsee ehdottomasti toisen käymisen, josko sekään vielä riittää. Onneksi on museokortti, mikä mahdollistaa näyttelyyn tutustumisen useammassa erässä.  

Elliott Erwitt, Retrospective -näyttely on auki Salon taidemuseo Veturitallissa 4.helmikuuta asti. Veturitallin tornissa on samanaikaisesti Esko Keski-Vähälän ja  Seppo Kalliokosken studionäyttely Syli.


8 kommenttia:

 1. Olen jo monessa paikassa törmännyt postaukseen tai artikkeliin tästä näyttelystä. Vaikuttaa tosi kiinnostavalta. Harmi, että Salo ei ole "matkan varrella" millään reitillä, jota usein tulee ajeltua. Mitäs muuta Salossa voisi nähdä ja kokea, jos lähtee ajelemaan Erwitin näyttelyn perässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tunnustaa, että ihan äkkiä ei tule mieleen mitään kovin erityistä syytä vierailla Salossa. Kesäaikaan on torstaiset iltatorit, mutta nekin on tältä kaudelta taputeltu. Ehkä vahvin vetonaula voisi olla luontomatkailu ja Teijon ja Torronsuon kansallispuistot. Apua, kerrankin olisi mahdollista hehkuttaa omaa kotipaikkakuntaa, eikä tämän enempää oikein irtoa, nolostun...

   Poista
  2. Arkisin (ma-pe) klo 10 -16 kannattaa poiketa Ihme ja Kumma -kahvilaan, Annankatu 10.
   Viihtyisä persoonallinen miljöö, pöytiin tarjoilu, pannukahvia ja herkullista kakkua. Alakerrassa myös kuukausittain vaihtuva taidenäyttely. Myös lounasta tarjolla.

   Poista
 2. Vinkkejä Salon reissulle löytyy vaikka täältä: www.saloon.fi. Omia suosikkeja Seurahuone, Kuiron kahvila ja Design Hill Cafe, teatterista nostaisin syyskaudelta Jekyll & Hyden ja Salo-näytelmän. Salossa myös maan parhaat Korisliiga tapahtumat ja naislentopalloilijat. Joulun alla riittää myös joulumyyjäisiä lähes joka viikonlopulle. Tervetuloa käymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä, kiitos Anne! Juuri menossa Kuirolle aamukahville. Ja Jekyll & Hyde on omalla TBS-listalla.

   Poista
 3. Ja kirppiksiähän Salossa piisaa: Suurkirppis, Aarresaari, Radiokirppis, Secondhandmarket, Ekocenter...

  VastaaPoista