maanantai 25. syyskuuta 2017

DIY; Kirjan kannet kiinniLukeminen on kuulemma yksi tämän ajan vahvoista megatrendeistä.  Ehkä onkin – ainakin osalle ihmisistä. Tosin lukeminen tuntuu myös vahvasti polarisoituvan. Todellisten lukuharrastajien vastapainoksi löytyy entistä enemmän  ihmisiä jotka eivät ole koskaan kirjaa vapaaehtoisesti avanneet – eivätkä avaa!

Lukemisen sijaan kirjan arvostus tuotteena tuntuu menevän pelkkää alamäkeä.  Ainakin kirjojen omistaminen  on selkeästi laskeva trendi.  Ostaminenkin on muuttanut muotoaan ja kirjasta on tullut kertakäyttötavaraa; kulutustuote joka ostetaan nopeaan ja josta halutaan nopeasti myös eroon.

Kaukana menneisyydessä on ne ajat, jolloin nuoren parin ensi kotiin ostettiin arvokalusteeksi kirjahylly ja siihen sitten metrihintaan tietty mittamäärä  klassikkokirjoja.


Appivanhemmatkin ovat tainneet aikanaan asioida metrikirjakauppiaan kanssa.  Niinpä kotiimme  on aikoinaan kulkeutunut pari metriä ulkoasultaan yhtenäisiä klassikkokirjoja ála Mann, Hugo, Flaubert, Zola, Bronte yms yms.  Vahvasti veikkaan ettei kukaan ole koskaan avannutkaan näitä hyllystämme löytyviä klassikoita, en minä ainakaan.. Miten ihmeessä kirjat ovat sitten onnistuneet säilymään hyllyssä tähän asti? Nolo tunnustaa, mutta ihan vaan koska ne ovat selyksestään niin mahdottoman kauniita ( ja näyttävät sivistykseltä). 

Jos kerran ulkoasu on kuitenkin kyseisten kirjojen suurin (ainoa?)  arvo, niin ehkä on sitten aika laittaa ulkoasu töihin pelkän hyllyssä makuuttamisen sijaan.  Gustave Flaubertin Madame Bovary näytti juuri sopivan paksuiselle romaanille, jotta kansista voisi tehdä kivan suojakotelon tabletille ihan vaan vetoketjun lisäämällä. Emma Bovaryn romantiikannälkäinen elämä sai siis väistyä, ja jäljelle jäivät (aivan kuten Emma Bovaryn elämässäkin) pelkät kuoret. Vetoketju on liimattu kuumaliimalla mahdollisimman lähelle sisäkannen reunaa – nähtävästi paikoin liiankin lähelle koska liima on osin tursunnut näkyviin. Toinen oppi ensi kertaa varten on, että kannattaa valita vetoketju joka aukeaa kokonaan, jolloin vetoketjun liimaaminen paikalleen helpottuu hurjasti.  
Pitäisiköhän tehdä kirjakotelo myös miniläppärille, kirjahyllystä löytyi  Sarasvuon Sisäinen sankari..

31 kommenttia:

 1. Meillä on paljon kirjoja. Rakastan niiden hankkimista! Olen kyllä hirveä jäljessä niiden lukemissa :D Ostan enemmän kuin luen. Olisi kyllä hauska käydä antikvariaatissa hakemassa kivat kannet ja kokeilla tätä projektia. Näyttää ihanalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjansidonta on kyllä muuttunut vuosien myötä aikalaila pelkistetyksi. Vanhojen kirjojen nähkaselykset ja kullatut kirjaimet; entisaikaan kirjat olivat kauniita taideteoksia ulkoa-asuaan myöten.

   Poista
 2. Meilläkin on kyllä kirjoja ihan hirveästi, ja niitä luetaan myös paljon. Taidetaan olla vähän vanhanaikaisia siinä mielessä... Tuo suojakotelosi näyttää kyllä tosi mageelta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin on pitänyt opettelemalla opetella kirjojen kierrättäminen, vaan onneksi on kirjastolaitos!

   Poista
 3. Wautsi..Tulipas hieno suojakotelo😍👌Mukavaa viikkoa🌻

  VastaaPoista
 4. No kyllä, hieno tuli ja noin saa kirja uuden elämän hyötykäyttöön. Mukavaa viikkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sana sohvapöytäkirja sai uuden sisällön.

   Poista
 5. Todella kaunis suojakotelo. Mahtava idea =D

  VastaaPoista
 6. Tämä on kyllä sievä :) vastaavaa joskus yritin, lopputulos ei ollut yhtään hyvä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse jatkan varmaan vielä kokeiluja ommellen...

   Poista
 7. Kotelo on suorastaan tyylikäs. Kiva idea!

  VastaaPoista
 8. Hieno kotelo! Ai lukeminen trendikästä, enpä ole kuullutkaan! Ihan parasta se on kyllä aina mielestäni ollut. :)

  VastaaPoista
 9. Todella hieno ja arvokkaan näköinen! Vanhoissa kirjoissa on kyllä tosi kauniit kannet ja olet upeasti hyödyntänyt ne.

  VastaaPoista
 10. Tää on ihan mieletön idea ja toteutus on upea! Itse oon uusiokäyttänyt vanhoja kirjoja vaan korteissa, mut tää on ihan kokeilemisen arvoinen käyttötarkoitus niille kansille :)

  VastaaPoista
 11. Tämähän on ihan loistava idea! Aion ehdottomasti kokeilla. Kiitos ideasta :)

  VastaaPoista
 12. Tämä on kyllä hieno idea! Täytyy painaa mieleen.

  VastaaPoista
 13. Todella hyvä idea! Nyt tämän vuoden aikana olen herätellyt vanhaa lukuintoa uudelleen ja kirjasto on ollut kovassa käytössä. Jotenkin en ole koskaan raaskinut itse ostaa kirjoja, vaan mielummin suuntaan kirjastoon kun sellainen mahdollisuus meillä on. :) Äitini luota voisikin löytyä tätä askartelua varten hyvin materiaalia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastolaitos on ihan mielettömän hieno juttu, kyllä olisi vaan elämä kummallista jos ei olisi kirjastoja käytettävissä.

   Poista
 14. Hei, mielenkiintoinen projekti. Minua kiinnostaa miten liimaa kestää käytössä. Olisi kiva jos päivittäisit myöhemmin miten kauan kesti, vaiko ikuisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisinkin tehdä joskus kokonaisen päivityspostauksen erilaisista DIY-jutuista, kiitos hyvästä juttuideasta!

   Poista
 15. Loistava idea! Vanhoissa kirjoissa on jotakin maagista. Lukeminen on koukuttavaa. Nyt olen innostunut äänikirjoista, joita kuunnellessa voi samalla neuloa, tiskata, leipoa, liikkua eli melkein mitä vaan. Moriartyn Mustat ... on erinomainen. Syysterveisin Tuija

  VastaaPoista