tiistai 6. syyskuuta 2016

Kokedama; jäkälästä tällä kertaa


Innostuin viime kuussa pyörittelemään puutarhaan riippuvia kokedama sammalpalloja. Materiaalien kerääminen luonnosta (noh, myönnytyksenä kissanhiekka) ja pallojen taputtelu oli tämmöiselle ei-niin-viherpeukalolle yllättävän terapeuttista puuhaa. Japanilaisen puutarhataiteen mukaisesti lopputulostakin tärkeämpää on itse tekeminen ja siitä saatu nautinto. Tässä jos jossain sormet saa todellakin konkreettisesti upottaa multaan (ja kissanhiekkaan, jos ei savea tahdo käyttää). Viikonloppuna mökkimatkalta tuli mukaan vähän jäkälää. Jäkälän kaunis väri houkutti kokeilemaan sammalpallojen sijaan jäkälällä päällystämistä. Kuivempana ja herkemmin varisevana materiaalina jäkälä ei ollut pallojen päällystykseen sammaleen veroista, mutta ihan toimivaa kuitenkin. Kiepautin varoiksi  pari kieppiä ohutta lankaa jäkälän ympärille. Jäkäläpalloon istutetut orvokit päätyivät tällä kertaa riippumisen sijaan lasin sisälle; toinen kynttilälyhtyyn ja toinen isoon lasipurkkiin. 

Juttu niistä perinteisemmistä sammalpalloista löytyy täältä.Jäkäläkään ei sammaleen tavoin kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin, joten keruu vain omilta mailta tai luvalla. 

6 kommenttia:

 1. Enpä ole tämmöistä aiemmin nähnyt. Aina oppii uutta. Kaunista ja kiva yhdistelmä, orvokki ja jäkälä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäkälän käyttö toi japanilaisuuden sijaan suomalaisen vireen..

   Poista
 2. Tulipas kivan näköinen...perinteisiä sammalpalloja olen tehnyt, mutta lunnut repivät ne aika pian..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ovat pihalla saaneet olla rauhassa. Mielenkiinnolla seuraan, että säilyttääkö jäkälä sammalta paremmin värinsä pallon päällysteenä.

   Poista