maanantai 30. tammikuuta 2017

Sitcomia, spin-offeja ja arvonnan voittajia

Peyton Place cast, ABC Television, Public Domain
Saippua-arvonnan kommentteja lukiessani tuli paljon nostalgisia muistoja mieleen. Dallas ja Dynastia muistettiin hyvin, samoin Peyton Place. Kotimaisista sarjoista eniten mainintoja keräsi arvatenkin Salatut elämät, mutta oih, Metsolat ja Ruusun aika muistettiin myös.

Muutamia  maininnatta jääneitä  itselleni merkityksellisiä sarjoja nuoruudesta ovat Bill Cosby –show, konnankoukkuja kahdelle, lemmenlaiva, fame, näkemiin vaan muru,  kate & allie ("just when you think/you're all by yourself/you're not.") ja ystäväni avaruudesta (nano nano).  

Lähde Flickr.com

Enpä enää muistanutkaan että, ystäväni avaruudesta oli muuten Onnen Päivien spin-off –sarja.  Ystäväni avaruudesta sarjan Mork oli se rooli,  joka teki Robin Williamsin tunnetuksi.  

Pari mehevää (vai järjettömyydessään ikimuistoista) juonijatkumoa ovat jääneet hyvin mieleen. Juonikäännettä kutsutaan retconiksi (retroaktiivinen juonojatkumo) eli  fiktiossa tapahtuvaksi  käänteeksi jossa tarinan kirjoittaja muuttaa tarinan fiktiivisen maailman faktoja joko jättämällä entiset faktat huomioitta tai selittämällä faktat myöhemmin toisella tavalla.  Hyvin muistuivat mieleen jonkin hahmon kuoleman paljastumisen lavastukseksi. Klassisessa kirjallisuudessa tätä lajia edustaa tyylipuhtaimmillaan Sherlock Holmesin kuolema, televisiosarjoissa lajityypin suurin klassikko lienee Dallasin Bobbyn kuolema ja kokonaisen kauden tapahtumien paljastuminen uneksi. 

Lähde Flickr.com

Muistan miten harmittelin, että Pamelan unen aikana tapahtunut Sue Ellenin raitistuminen ja ryhdistyminen jäikin vain uneksi . Hmph, kummallisia asioita sitä jää mieleen.. 


Lähde Flickr.com

Vuosikymmeniä myöhemmin lähes yhtä Salatuissa elämissä Aaro Valanne oli kuolleena vuodesta 2007 vuoteen 2012. Tämä juonikäänne ei enää järkyttänyt minun saippuamaailmaani, en ole oikein koskaan ollut Salattujen elämien ystävä,  enkä ollut Valanteen veljesten juonikäänteistä perillä.
Toinen 80-luvun mahtisarja oli Dynastia, jota tehtiin suurella rahalla ja isoilla tähdillä. Kuulemma jopa sarjassa nähdyt timantit olivat aina aitoja.  Joan Collinsin näyttelemän Alexisin rooliin pyydettiin ensin sekä Sophia Lorenia että Elizabeth Tayloria, mutta molemmat kieltäytyivät osasta.  Joan Collinsin uralle rooli oli uusi noste, vaan niinpä taisi  rouva jäädä loppu-urakseen Alexisiksi.

Lähde Flickr.com

Dynastian kohtauksista suurimman kohun aiheutti helmikuussa 1985 esitetty jakso, jossa Linda Evans ja Rock Hudson suutelevat. Kohtauksesta nousi valtava kohu, kun Rock Hudson muutamaa kuukautta myöhemmin paljasti olevansa HIV-positiivinen. Hudsonin moraalia arvosteltiin; hän ei ollut kertonut tartunnastaan, vaikka oli jo tuolloin tiennyt asiasta. Vaikka lääkärit vakuuttelivat ettei vaaraa ollut, paniikki valtasi Hollywoodin. Monet näyttelijät kieltäytyivät suutelukohtauksista. Linda Evans säilytti rauhallisuutensa ja vakuutteli ettei ole vihainen Hudsonille. Rock Hudson sen sijaan kärsi suudelmasta tunnontuskia ja kuvasi kohtausta seurannutta kokemusta elämänsä hirveimmäksi. Hudson oli ensimmäinen merkittävä julkisuuden henkilö, joka ilmoitti sairastuneensa aidsiin ja hän menehtyikin vielä samana vuonna.


Arvonnassa onni osui henkilöille, jotka fanittivat sarjoja  Peyton Place, Pieni talo preerialla ja Kauniit ja rohkeat. Onnea nimimerkit Mummo, Leenvikki ja Ville Saarinen. Laitan pikimiten postia tulemaan.


Kuva MTV3


Ps. Kuinka monta kertaa Brooke on ollut morsiamena  Kauniissa ja rohkeissa ? Arvaatko? Oikea vastaus on kuulemma 13, niistä seitsemän kertaa Ridgen kanssa.

8 kommenttia:

 1. Yksi mieleenjäänyt juonenkäänne on Kauniista ja rohkeista, kun Taylorin luultiin olevan kuollut, mutta hänet olikin siepattu sairaalasta (ja jätetty jonkun muun ruumis tilalle?), Taylor oli menettänyt muistinsa, mutta katsoessaan aavikolla kohoilevien hiekkadyynien harjanteita (ridge), hänestä tuntuu että siinä sanassa on hänen mielestään jotain tuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa kiva olla kärpäsenä katossa seuraamassa kun tuotantotiimi päättää tämänkaltaisista juonenkäänteistä....

   Poista
 2. Ihanaa voittaa!
  Laitoin osoitetta tulemaan emailiin.
  leenvikki/Leena

  VastaaPoista
 3. Miekin voitin, kiva juttu, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Onnea voittajille. Ja kiitos tästä kivasta muistelupostauksesta. En olis tiennyt, että Brooke on noin kerkeevä. Jossain vaiheessa tuli kauniita ja rohkeitakin seurattua, mutta aikansa kutakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan Kauniille ja Rohkeille kasvanut ihan uusi katsojakunta, alusta asti katsoneet alkavat varmaan olla aika vähissä..

   Poista