keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Onko perustuslakia muutettu ?

Valokuva Harri Ahola. Helsingin Kaupunginmuseon kuva-arkisto.

Suomen perustuslaki sanoo ihmisten olevan lain edessä yhdenvertaisia (4§).  Se tarkoittaa, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Jokaisella Suomen kansalaisella on perustuslain  määrittämänä oikeus elämään ja turvallisuuteen eikä ketään saa kohdella ihmisarvoa loukkaavasti (7§).  Perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumisen turvaaminen on julkisen vallan tehtävä (22§).

.
.
.
.
.
.

Nämä perustuslain pykälät eivät ole voimassa jos olet alkoholisti tai päihderiippuvainen ja yhteiskunnan silmissä tuottamaton yksilö tai suoranainen kuluerä.

??
Onko tämänlainen lisäys tehty perustuslakiin vai miten on perusteltavissa, että ryyppyporukassa tapahtuneet pahoinpitelyt ja henkirikokset jätetään poliisin toimesta kerta toisensa jälkeen tutkimatta? Viittaan tässä Kontiolahden sarjahukuttajana uutisoituun tapaukseen, jossa vuosien ajan syytetyn läheisyydessä sattuneet henkeä ja turvallisuutta uhanneet tapahtumat jätettiin kerta toisensa jälkeen sen suuremmitta tutkimatta. 

Valokuvaaja Simo Rista. Helsingin Kaupunginmuseon kuva-arkisto.

Oikeustapauksen syyttäjä sanoo syytetyn lähipiirissä alkoholia paljon käyttävien  ihmisten olleen alistuneessa asemassa, joutuneen taloudelliseen riippuvuussuhteeseen vastaajasta ja päätyneen noidankehään pääsemättä halustaan huolimatta pois. Nämä henkilöt yrittivät eri yhteyksissä kertoa tapahtumien oikeasta kulusta viranomaisille, mutta heitä ei kuultu tai haluttu uskoa. Tai ehkä vielä pahempaa, uskottiin ja tajuttiin mutta ei p**n vertaa välitetty . Ei ennen kuin sattumien summa kasvoi liian suureksi, jotta tapahtumia olisi voinut enää jättää tarkemmin tutkimatta. 

Valokuvaaja Eeva Rista. Helsingin Kaupunginmuseon kuva-arkisto

Miten näiden ihmisten kohdalla on toteutunut perustuslain määrittämä julkisen vallan turvaava tehtävä? Onko perustuslaki kaikille sama?


Kuvien käyttöoikeudet; Helsingin Kaupunginmuseon  kuva-arkisto lisenssillä CC BY 4.0  

8 kommenttia:

 1. Puit tärkeän asian sanoiksi!

  VastaaPoista
 2. En osaa täällä peukku tehdä, mutta peukutan jurruasi!!

  VastaaPoista
 3. Täyttä asiaa kirjoitit. Samat säännöt ja etuudet eivät koske kaikkia ihmisiä, on se niin monesti mnähty.

  VastaaPoista
 4. Samaa tapahtuu myös terveydenhuollossa. Se että on alkoholisti, aiheuttaa sen, ettei ambulanssi huolisi millään kyytiin, vaikka jalka olisi murtunut, eikä ihminen pääsisi millään itse terveyskeskuksen päivystykseen. Samoin, samasta syystä, pistetään päivystyksestä kotiin, jos on papereissa merkintänä alkoholisti, ja valittaa esim. vatsakipuja. Ihmistyössä on saanut taistella kerran jos toisenkin näitten ihmisten puolesta.
  Asiaa oli mitä kirjoitit.

  VastaaPoista