torstai 12. tammikuuta 2017

Elämässä pitää olla saippuaa & arvonta


Saippuaooppera on televisiossa  tai radiossa  esitettävä jatkuva sepitteellinen sarjamuotoinen ohjelma, joka sijoittuu valmistumisaikaansa.  Tarinalla ei siis ole loppua vaan juonenkäänteet johtavat yhä uusiin tapahtumiin ja muodostavat näin jatkuvan avoimen kertomuksen. Yleensä avoimia juonia kulkee samanaikaisesti monta rinnakkain.

Suomalaiset tutustuivat saippuasarjojen lajityyppiin vähän nurinkurisesti, nimittäin parodian kautta. MTV aloitti vuonna 1980 näyttämään saippusarjaparodiaa Soap. Suomeksi sarja sai nimekseen Kupla. Kupla oli tarina kahdesta sisaresta; Jessica Tatesta ja Mary Campbellista.  Tapahtumapaikka on keksitty kaupunki nimeltään Dunns River,  Connecticutin osavaltiossa.Kupla  aiheutti melkoista kuohuntaa jo ennen kuin ensimmäistäkään jaksoa oli Yhdysvaltain tv:ssä esitetty.
Sarja käsitteli muun muassa homoseksuaalisuutta, impotenssia, eri rotujen välisiä avioliittoja, homovanhemmuutta tai pettämistä suoremmin kuin mitä televisioviihteessä oli koskaan ennen tehty. 

Sarja  keräsi paljon vastustusta erityisesti mm. katolisen kirkon ja kristillisen oikeiston keskuudessa.  Itseasiassa runsas ennakkovastustus taisi edesauttaa sarjan markkinointia laajalle yleisölle. Jo puoli vuotta ennen ensi-esityspäivää alkaneet protestit nostivat ensimmäisen jakson katsojaluvut kattoon. Vaikka ABC-tuotantoyhtiö vastaanottikin satoja puheluja, yhtiö ilmoitti palautteen olleen yllättävän maltillista.  Katsojista 74 %  piti sarjaa ei-loukkaavana, 26 % oli loukkaantunut  sarjan huumorista, mutta silti  heistäkin puolet aikoi seurata sarjaa myöhemminkin.

Kuplan näyttelijäkaarti vuonna 1977


Vaikkei sarjaa alun perinkään suunniteltu kovin pitkäikäiseksi, lopetettiin se neljännen kauden jälkeen.  Ehkäpä se oli tehtävänsä tehnyt; herättänyt keskustelua ja uudistanut televisioviihdettä jopa enemmän kuin yksikään muu sarja ennen tai jälkeen Kuplan. Nooh, ehkä Will  & Grace –sarjalla on sentään ollut vielä Kuplaakin  suurempi merkitys asennemuokkauksessa homosuhteiden osalta.

Kuplasta irtosi spin-off show Benson, mutta muistaakseni se edusti huumoriltaan  jo paljon perinteisempää viihdettä.

Kupla on minulle se-kaikkien-aikojen televisiosarja. Lainasin jokin aika sitten kirjastosta ensimmäisen tuotantokauden DVD:n eikä sarjan juju ollut uusintakatselulla kokonaan kadonnut, vaan huumori tuntui omituisella tavalla edelleen aika ajankohtaiselle ja hauskalle. 

Mitenkähän mahtaisi käydä toisen samoihin aikoihin sijoittuvan mahtisarjan, nimittäin Dallasin, kanssa.  Kykenisiköhän sitä tajuamaan miksi  Bobby Ewingin kuolleista herääminen  tai JR:n ampuminen aikanaan koukutti perjantai-illaksi television äärelle suuren osan suomalaisista, minutkin..

Arvonta
Jos ei Kupla ollutkaan kaikkien makuun, niin saippuaa kuitenkin aina tarvitaan. Vintagentti arpoo nyt kolme kovasti erilaista saippuaa. Pikkuinen raitapakkaus on suomalaisen Soapfactoryn oliiviöljypohjainen Provence-saippua. Oranssi pakkaus on 100%:sesti vegaaninen,  Dr. Bronnerin teepuu-palasaippua.  Palasaippuoista suurin on `White Jasmine` aromisaippua.

Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen mikä on omasta mielestäsi televisioviihteen  kaikkien aikojen ikimuistoisin tv-sarja tai uskomattomin juonikäänne. Tällä teolla lunastat itsellesi yhden arvan. 

Toisen arvan saat jos olet lukijani tai sellaiseksi nyt liityt.

Kolmas arpa tulee arvontakuvan jakamisesta  omassa blogissasi tai facebook-sivuillasi.

Aikaa osallistumiseen on ruhtinaalliset kaksi viikkoa eli viimeistään 26.tammikuuta  kommentoivat ovat mukana saippuoiden  arvonnassa.  Arvon kolme voittajaa, kullekin siis yksi saippua.


Kerro kommentissa monellako mahdollisuudella (1-3) olet mukana. Mikäli kommentoit anonyyminä keksi itsellesi jokin nimimerkki. Lisää mieluusti myös sähköpostiosoitteesi tai tule tammikuun  lopulla tarkistamaan kupliiko kohdallasi.


Onnea arvontaan!

Kuplatv-sarjan kuvat: ABC

58 kommenttia:

 1. Peyton Place ;) Mukana yhdellä. mummolta@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Gilmoren tytöt on itselleni kaikkien aikojen ikimuistoisin tv-sarja, ja vastikään Netflixiltä tuli sarjan neliosainen "come-back", jossa oli niin uskomaton loppukäänne, että oksat pois! Yhdellä arvalla mukana :)

  -lakkaneito-
  cloudberryshake (at) gmail.com

  VastaaPoista
 3. Villi Pohjola oli ja on moniulotteinen. 2 arvalla mukana :)

  VastaaPoista
 4. Peyton Place -sarjaa tuli katsottua vaikka en enää oikein muista miten se päättyi, voi olla etten katsonut loppuun.
  Kahdella arvalla mukana.
  klaara49(at)luukku.com

  VastaaPoista
 5. Silloin kun Kupla tuli telkkarista ei vielä ollut videonauhureita, ainakaan meillä, ja uutiset tuli samaan aikaan toiselta kanavalta, mikä aiheutti aina kiistaa isän kanssa siitä kumpaa katsotaan.
  3 arvalla mukana

  VastaaPoista
 6. Dallas.Sain vanhimpana lapsena ainoana meistä lapsista valvoa ja katsoa sarjaa perjantai-iltaisin. Mukana kahdella arvalla.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 7. Yhdellä arvalla mukana. Dynastiaa tuli katsottua aikanaan. Salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Rikas, rakas, köyhä, varas, mun suosikki ois kiva nähdä se uudestaan
  paivi.myllymaki@jippii.fi

  VastaaPoista
 9. Gilmoren tytöt oma lempparini :). Mukana toiveikkaana yhdellä arvalla. mirka.massinen@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Dallas ja Dynastia joskus 80-luvulla.
  Bloggerlukijana mukaan kahdella arvalla.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Pieni talo preerialla. Lukijana Leena ja
  mukana siis kahdella arvalla.
  leenvikki(at)gmail.com

  VastaaPoista
 12. Peyton Place

  tuija.muhonen@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Gilmoren tytöt oma lemppari.
  justiinane99@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Twin Peaks on jäänyt nuoruudesta mieleen ja kohta sitä herkkua saadaan lisää!

  Olen mukana yhdellä arvalla.
  suvi.vikholm(a)luukku.com

  VastaaPoista
 15. Omaperäinen tilannekomediasarja Sohvanvaltaajat (The Royle Family) on jäänyt mieleeni. Sarjaa tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 1998–2000 ja sarjan verkkainen tunnelma ja kiero huumori on mieleeni. Toista samanlaista sarjaa ei ole vielä tullut vastaan :) Tämä taitaa olla juuri niitä sarjoja, joista joko todella tykkää tai sitten sitä ei voi sietää eikä ymmärtää. Itse siis tykkään ja kovasti.
  Osallistun kivaan arvontaan yhdellä arvalla.
  T: Miukkis
  birgit82@suomi24.fi

  VastaaPoista
 16. Moni sarja on ollut omalla tavallaan hyvä, joten en osaa sanoa yhtä ainoaa parasta.

  Kahdella mukana :) talviuninalle(at)gmail.com

  VastaaPoista
 17. The joulukalenteri on kyllä yksi (omalla tavallaan) parhaista. Taas tänäkin jouluna sen katsoin ties monettako kertaa. Mukaan kahdella arvalla!
  Tiina
  miumiu83 at gmail.com

  VastaaPoista
 18. Coronation Street :)

  VastaaPoista
 19. Ilman muuta , Pieni talo preerialla. Kahdella mukana!
  irmastiina@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Aikanaan Mennään bussilla oli mun suosikkini. Kahdella arvalla mukana. Hyvää viikonloppua tv Liisa

  VastaaPoista
 21. Holby City on suosikkisarjani aina vaan ja uudestaan. Ihmissuhdedraamaa sekä verta ja suolenpätkiä.
  Osallistun kahdella arvalla. :) piivoitto@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Airiina
  Yksi arpa minulle. Toinen jalka haudassa nauratti joskus aika paljon.

  aiholapp(at)uusikaupunki.fi

  VastaaPoista
 23. Ikimuistoisin sarja on itselleni alkuperäinen La Femme Nikita. Sen tunnelma, musiikki, lavastus ja henkilöt olivat ainutlaatuisia. Sarjasta on tehty uusi versio 2000-luvulla, mutta se oli niin laimea alkuperäiseen verrattuna, että en viitsinyt katsoa kuin pari ensimmäistä osaa.

  Nimim. "Timo K"

  VastaaPoista
 24. Kyllä varmaan Pieni talo preerialla on ollut omalla kohdallani se sarja. Tosin olen kyllä katsonut myös Kuplaa, Dallasia ja Dynastiaa, Ritari Ässää ja Mc Gyveria innokkaasti aikanaan, mutta tuo "harmittomin" on ollut ehkä se ensimmäinen, joka on kolahtanut.
  Lukijana mukana.

  VastaaPoista
 25. Kyllä se on Kauniit ja rohkeat. Taitaa pyöriä vieläkin telkussa. Nyt ei kiinnosta lähinnä huvittaa, että kaikkea sitä on seurannutkin nuorempana. Lukijana mukana kahdella arvalla.nina40fi@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Ikimuistoisin sarja on mielestäni Dallas
  tarja.korhonen@maxinetti.fi
  mukana yhdellä arvalla

  VastaaPoista
 27. Nyt täytyy välillä jo hehkuttaa kotimaista tuotantoakin, joten mainitsen yhdeksi menneiden vuosien suosikkisarjaksi kotimaisen vuonna 1990 alkaneen perhesarjan nimeltä Ruusun aika. Sarjassa oli erinomaiset näyttelijät ja hyvät roolihahmot. Kokonaisuus joka toimii edelleen ja kestää aikaa ja katselukertoja. Voin suositella katsottavaksi!
  Yhdellä arvalla kokeilen arpaonneani.
  -Marjuska-
  laaksonritari@luukku.com

  VastaaPoista
 28. Itse olen sen verran nuorta sukupolvea, että omakohtainen mielipiteeni on Salatut Elämät. Kamala sarjahan se on mutta kyllä sitä edelleen tulee silloin tällöin katsottua. :D
  Ikimuistoisin hetki on varmaankin Kentaurin räjähdys.

  Emilykq385@gmail.com

  VastaaPoista
 29. Pieni talo preerialla.
  Mukana kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 30. 70-luvun alussa ei ollut vielä tallennusmahdollisuutta, joten kesken synnytyspolttojen piti päästä sairaalan televison ääreen katsomaan sen päivän jakso Peyton Placea . Oli se niin koukuttava =)
  Mukana kahdella arvalla

  VastaaPoista
 31. Dallas on ensimmäinen sarja, jonka muistan. Ja samalla ehdoton ykkönen! :)

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 32. Myrskylinnut (Thunderbirds) 60-luvun alkuperäissarja :)

  emssme@windowslive.com

  VastaaPoista
 33. Joskus aikoinaan seurasin sarjaa nimeltä Kahden kerroksen väkeä,mieleläni katsoisin uudelleenkin.
  Mukana kahdella arvalla.

  tvoitto@gmail.com

  VastaaPoista
 34. The X-Files
  Yhdellä arvalla mukana.

  VastaaPoista
 35. Lost oli koukuttava sarja :) Olen mukana yhdellä arvalla.
  haaruhainen@gmail.com

  VastaaPoista
 36. Kuplaa en muista,mutta Dallasta ja Dynastiaa tuli seurattua tiiviisti.
  Mukana 2 arvalla

  VastaaPoista
 37. Kauniit ja rohkeat on siinä mielessä huippusarja, että se on kestänyt pitkään, ja vuodesta toiseen sarja rakentuu samalle ongelmalle, valitseeko Ridge Brooken vai jonkun toisen ja päinvastoin kenet Brooke milloinkin valitsee. Ja nyt sama ongelma jatkuu seuraavassa sukupolvessa. Näyttelijöitäkin tarvitaan yllättävän vähän uusia kun tarinaan tarvitaan vain pääasiassa kaksi sukua. Joskus seurasin tiiviiistikin, mutta nykyisin katson aina silloin tällöin ja olen huomannut, että sama meininki jatkuu aina vaan. hippu(at)outlook.com

  VastaaPoista
 38. Kahdella mukana. Dallas on se eka, joka on jäänyt mieleen. Nyt sitten kauniit ja rohkeat, edelleenkin vain katson niitä. Tämäkin on melkoinen käänne, mikä nyt on menossa, muistinsa menettäynyt Liam Quinnin hoivissa :D
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 39. kauniit ja rohkeat ja yhdellä mukana
  satlalmpinen@hotmail.com

  VastaaPoista
 40. Peppi
  Osallistun arvalla, Hill´s street blues oli hyvä sarja ja Dallas sekä Emmerdale nykyään.

  peholapp@uusikaupunki.fi

  VastaaPoista
 41. Pieni talo preerialla.
  1 arpa
  rrap@luukku.com

  VastaaPoista
 42. Peyton Place oli aikanaan ensimmäinen sarja jota seurattiin, koko perheen voimin. Myöhemmin sitten on jäänyt mieleen lauantai-iltaisin (muistaakseni) esitetty HILL STREET BLUES.
  Mukana arvonnassa kahdella arvalla.
  flight(at)luukku(piste)com

  VastaaPoista
 43. Kauniit ja rohkeat, vaikken itse enää sarjaa seuraakaan.
  Yhdellä arvalla mukana.
  virpi.yv(at)gmail.com

  VastaaPoista
 44. Dallas se on.
  1 arpa
  -minttu47-
  minttu47@gmail.com

  VastaaPoista
 45. Tyttökullat, vaikka onhan niitä tosi hyviä ollut monta
  Metsolat kestää aikaakin, enpä oo tainnu kuin vasta 4 tai 5 kertaa katsonut sarjan läpi
  marjo66@suomi24.fi ja yhdellä arvalla mukana

  VastaaPoista
 46. Potsie, Fonzie, Richie ja kunnon fiftarimeininki. Sarja on siis Onnen päivät, Happy Days. Ja mikä korvamato tuo tunnari olikaan.
  Kahdella.

  VastaaPoista
 47. Buffy :D

  Yhdellä arvalla mukana.

  - Hetelma
  http://vintagentti.blogspot.fi/2017/01/elamassa-pitaa-olla-saippuaa-arvonta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän se tuon kilpailun osoitteen nappasi kun piti liittää sähköpostiosoite: hete‍lma{a}y‍ahoo.co.uk

   Poista
 48. Twin peaks on ollut suosikkini aina :)
  2 arpaa.
  hippocampeli@gmail.com

  VastaaPoista
 49. Se aito ja alkuperäinen Beverly Hills 90210 iski silloin aikoinan tosi kovaa ja ne sarjan näyttelijät oli niin "in" kuin olla voi! Ihkut kledjut ja ihkut hiukset. Tahtoo Brenda tukan ja jos vaan Luke Perry yhtään rypistää otsaansa, niin mun sydän särkyy...
  Näissä nostalgisissa tunnelmissa 1 arpa.
  eskimotar@suomi24.fi

  VastaaPoista
 50. Ylpeys ja ennakkoluulo sarjana :)

  Kahdella mukaan

  unelmiaonnesta(at)gmail.com

  VastaaPoista
 51. Isä osaa :)
  marianna1 at luukku.com

  VastaaPoista
 52. Kyllä se minullekkin oli Kupla:) Kuplan naiset olivat kuin äitini ja tätini.Sai monet hyvät naurut.
  kivaviva@gmail.com

  VastaaPoista
 53. Kyllähän tuo Bobby Ewingin kuolleista herääminen oli melkoinen; sarjan tapahtumia pyyhkiytyi samalla ainakin tuotantokauden verran unikuviin...

  2 saippuaista arpaa mukaan :)

  VastaaPoista