perjantai 20. marraskuuta 2015

Uskalla olla kiltti
Suomessa on tänään ihka uusi liputuspäivä; nimittäin Lapsen oikeuksien päivä. Lapsen oikeuksien päivän tämänvuotinen teema on äärimmäisen ajankohtaisesti lapsiperheköyhyys.  Turun Sanomissa 14.marraskuuta julkaistuun artikkeliin Kuka kuulee köyhää lasta pääsee tästä linkistä.
Jo 26 vuotta täyttänyt lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus.Jokaisen lapsen perusoikeuksiin tulisi kuulua myös mahdollisuus saada elää hyväksyttynä juuri sellaisena kuin on, ilman erilaisuudesta johtuvaa kiusaamista.  Lastenkirjallisuudessa varmaan tunnetuin kiusaamista, erilaisuutta ja sen hyväksymistä käsittelevä kirja on Pekka Töpöhäntä. 

Pekka Töpöhäntä on Gösta Knutssonin tunnetuin kirjallinen hahmo.  Pekka on todellakin erilainen kuin muut Uppsalan kissat; hännätön ja maalainen mutta erityisesti myös lempeä, myönteinen ja kaunaa kantamaton. Monni ei voi sietää Pekkaa ja kiusaa häntä lukuisin eri tavoin saaden muutkin katukissat kiusaamiseen mukaan. Pekka puolestaan näyttää omalla esimerkillään, että kiltti ja hyväntahtoinen voi olla rohkea ja pitää myös muiden kiusattujen puolta. Kaveria ei jätetä!


Ilkeän Monnin vanavedessä kulkevat kaksi tyhmää kissaa; Pilli ja Pulla. Pilli ja Pulla ovat riippuvaiset toisistaan ja ilman toinen toistaan he ovatkin todellisuudessa aikamoisia pelkureita.  Luin juuri taannoin jostain viisaan lauseen, että suurin ongelma ei ole Monni, vaan kaiken maailman Pillit ja Pullat, jotka pelkurimaisesti ja populistisesti ovat yllytettävissä mihin tahansa hirveyksiin. Monnin, Pillin ja Pullan sekä Pekka Töpöhännän keskinäisissä väleissä on paljon aineistoa nykypäivän koulukiusauksen käsittelyyn.


Ensimmäinen Pekka Töpöhäntä –kirja julkaistiin vuonna 1939. Radiotoimittaja ja kirjailija Gösta Knutsson oli Astrid Lindgrenin jälkeen Ruotsin suosituimpia lastenkirjailijoita. Knutsson oli myös aktiivinen ja monipuolinen kulttuuripersoona. Hän oli yksi Ruotsin radion tunnetuimpia ääninäyttelijöitä sekä kääntäjä.

Heinäkuussa ilmestyi neljä aivan uutta Pekka Töpöhäntä –kuvakirjaa. Hännättömän kissan uudet seikkailut perustuvat Gösta Knutssonin alkuperäisiin tarinoihin. Uusi kuvitus päivittää klassikkohahmon tähän päivään. Maailman rakastetuimman kissan tarinoissa pohditaan sadun keinoin jokaiselle lapselle tärkeää asiaa; miten tärkeää on olla toisille kiltti.  Ilkeä Monni saa jälleen pitkän nenän ja Pekka selviää hurjimmistakin seikkailuista takaisin oman maitokupin äärelle. Uusissa kirjoissa Pekka Töpöhäntä –tarinoiden ajaton viisaus ja seikkailumieli päivittyvät kielellisestikin jälleen uusille lukijasukupolville.

Pekka Töpöhäntä – Uskalla olla kiltti.
Gösta Knutssonin alkuperäisten tarinoiden mukaan.

Gummerus 2015.

4 kommenttia:

 1. Joukossa tyhmyys tiivistyy varsinkin kun koossa on pillit ja pullat, näinhän se on. Ihminen on outo eläin.

  Tulipa jotenkin jännä mielikuvamuistuma Töpöhäntä-kirjoista vaikka niiden lukemisesta onkin ikuisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luin juuri työssäni Pekka Töpöhäntää, ensimmäisen kerran sitten lapsuuden, paikoin muistui hyvin tapahtumat ja henkilöt mieleen..

   Poista
 2. Voi että, pitäsiköhän pistääkin pukinkonttiin tuore kirja ❤️
  Nuo oli mun lapsuuteni lempparikirjat, jospa ne vaikka kelpaisi tämän päivän pikkutytöillekin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka Töpöhännän käsittelemät teemat ainakin ovat ainakin kovasti ajattomia.

   Poista