lauantai 28. marraskuuta 2015

Saanko esitellä; Nipper

Kuva FlickLisenssi

Maalaus jossa pieni kettuterrieri istuu ja kuuntelee keskittyneesti fonografin torvesta kuuluvaa isäntänsä ääntä on meille useimmille tuttu. Maalaus muodostaa yhden maailman tunnetuimman ja rakastetuimman tuotemerkin. Nipper-logo ilmestyi ensi kerran ilmoituksessa vuonna 1900.

Vuonna 1898 Francis Barraud maalasi kuvan koirasta kuuntelemassa fonografista kuuluvaa isäntänsä ääntä. Itse koira, Nipper oli kuollut kolme vuotta aiemmin, vuonna 1895. Joidenkin lähteiden mukaan Nipper oli kettuterrieri, joidenkin toisten lähteiden mukaan siinä oli sekoitus pittbullia ja rottaterrieriä. Nimensä se oli saanut taipumuksestaan purra vieraita. Barraudin veli Mark oli ottanut koiran talteen kadulta ja tämän kuoleman jälkeen se siirtyi Francis Barraudille.

Kuva Flickr.com

Helmikuussa 1899 Barraud rekisteröi maalauksen ja esitteli sen fonografin kehittäneelle Edison-Bell yhtiölle, mutta siellä ei oltu kuvasta kiinnostuneita; ”koirat eivät kuuntele fonografia”.  Fonografi on eräänlainen nauhurin edeltäjä jolla käyttäjä itse kykeni tallentamaan puhetta äänikiekoille.

Tässä kuvassa Nipper vielä kuuntelee fonografista kuuluvaa isäntänsä ääntä. Kuva Flickr.com

Joitain kuukausi myöhemmin Francis Barraud vieraili The Gramophone Companyssa tarkoituksenaan lainata gramofonin torvea maalatakseen sellaisen alkuperäisen torven tilalle. Tarkoituksena oli maalausta modernisoimalla parantaa sen myytävyyttä. Johtaja William Barry Owen ehdotti koko masiinan korvaamista gramofonilla, jolloin yhtiö ostaisi kuvan. Kauppahinnaksi sovittiin 100 puntaa. Modifioitu kuva päätyi Victor ja HMV-recordsin, HMV musiikkikauppojen ja RCA:n tuotemerkiksi ja loppu onkin tuotemerkkihistoriaa. HMV:lle maalaus antoi siis myös nimen.

Kas, kuuntelulaite muuttunut gramofoniksi? Kuva Flickr.com

Francis Barraud kertoo kuuluisan maalauksensa syntyneen mielijohteesta. Nipperillä oli ollut tapana hämmentyä fonogafista ääniä kuullessaan. Vaikka Nipper edustaa maalauksessa lemmikin hellyttävää lojaaliutta omistajalleen, eli se kaikkea muuta kuin rauhallista koiran elämää. Nipper rakasti näykkiä ihmisiä nilkoista, ei koskaan kaihtanut kunnon koiratappeluja, jahtasi mieluusti rottia ja tappoi lukuisia kuninkaallisen perheen fasaaneja Richmond Parkissa. Nipper eli siis todellista koiranelämää 1800-luvun lopun Lontoossa. Nipper on haudattu pieneen puistoon lounais-Lontooseen. Sittemmin puiston päälle on rakennettu Lloydsin konttori.

Suloinen, kiltti pehmoNipper. Kuva Flickr.com

HMV hyödyntää Nipperin rekisteröityä imagoa kaikenlaisessa bisneksessä ulottuen aina leluista kahviloihin. Vuonna 2011 HMV arvioi aineettomien omaisuuseriensä (siis nimi ja logo) arvoksi 78 miljoonaa dollaria. Nipperin jälleenmyyntiarvoa laskee se, että kyseessä on isolta osin kuihtuvan liiketoiminnan ala. Tullaanko Nipper jatkossa näkemään musiikkifestivaalien tunnuksissa ja konserttihallien nimissä vai yhä enemmän petivaatteissa ja virtuaalipelien hahmona?

Kuva Flickr.com
Alkuperäinen maalaus on esillä EMI:n (yksi maailman suurimmista levy-yhtiöistä ja The Gramophone Companyn jatkaja) pääkonttorissa.


PS. Törmäsin joululahjavinkkiin koiranomistajalle...ihanko oikeesti ?!? 


2 kommenttia:

  1. Rakastan tuota kuvaa ja toki on pari peltipurkkiakin aiheesta. :) Kivaa alkanutta viikkoa <3

    VastaaPoista