lauantai 29. elokuuta 2015

Ingrid Bergmanin syntymästä tänään sata vuotta

Kuva ladattu täältä

Ingrid Bergmanin syntymästä tulee tänään kuluneeksi tasan sata vuotta. Hän syntyi 29.8.1915 Tukholmassa ja kuoli 67-vuotissyntymäpäivänään 29.8.1982 Lontoossa.
Tunnetuimpana Bergmanin elokuvana pidetään varmasti Casablancaa, mutta kauas taakse ei varmasti jääne Hitchcockin ohjauksessa tehdyt Notorious, Noiduttu ja Kauriin merkeissä tai Kenelle kellot soivat, Anastasia, Idän pikajunan arvoitus ja Kaasuvalo tai viimeiseksi elokuvaksi jäänyt Ingmar Bergmanin ohjaama syyssonaatti.

Ingrid Bergman oli vahva nainen, joka ei paljon kuvia kumarrellut luodessaan uraa 40-luvun Hollywoodissa. Yksityiselämässäänkin hän teki rohkeita, omapäisiä valintoja joiden seurauksena hän mm.menetti esikoistyttärensä huoltajuuden seitsemän vuoden ajaksi. Omien sanojensa mukaan hänen onnensa avaimet ovat olleet hyvä terveys ja huono muisti.

Kuva lainattu täältä CC BY-SA 2.0

Sunnuntai-illan elokuvana Casablanca


Ingrid Bergmanin satavuotisjuhlan kunniaksi Teema ja Yle fem esittävät sunnuntaisin Ingrid Bergmanin elokuvia. Huomenna (30.8.) esitysvuorossa on useissa äänestyksissä maailman parhaiden elokuvien top10 –listoille noussut sota-ajan romanttinen jännäri Casablanca (1942).


Elokuva on minulle entuudestaan jo aikalailla tuttu. Niin tuttu, että pitäisiköhän haastaa leffakaveri pieneen sitaattibingoon? Tai sitten vaan varaan poppareita ja suklaata ja nautin elokuvasta… Tässä kuitenkin sitaattilista varoiksi, jos ajatus sitaattibingosta tai Casablanca-visasta innostaa. Kuka siis sanoi seuraavat lauseet ja missä tilanteessa. Vastauksia en kyllä ajatellut antaa, vaan toivottelen elokuvailoa klassikon parissa.

·         Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship

·         Play it, Sam. Play “As time goes by”.

·         It´s still the same old story. A fight for love and glory…..

·         If we stop breathing, we´ll die. If we stop fighting our enemies, the world will die

·         Here`s looking at you, kid

·         Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine…

·         What is your nationality? I´m a drunkard.

·         If she can stand it, I can! Play it!

·         You`ll regret it. Maybe not today. Maybe not tomorrow, but soon and for the rest of your life.

·         Kiss me. Kiss me as if it were the last time.’

·         We´ll always have Paris.

 
Kuva lainattu täältä CC BY-SA 2.0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti