torstai 18. elokuuta 2016

DIY; Kokedama


Kokedama on japanilainen nimitys sammalpallolle, johon on istutettu pieni kasvi. Kokedama ei kaipaa ruukkua, ja sen voi ripustaa vaikkapa puun oksalle roikkumaan amppelin tapaan. Tai asettaa sellaisenaan kauniin kiven päälle puutarhaan. Sisällä sammalpallon voi asettaa esimerkiksi kauniiseen lasipurkkiin.  Jouluun sopisi vaikka sammalpalloon kääritty riippuva hyasintti.Kokedaman tekemiseen tarvitaan multaa, savea tai kissanhiekkaa, sammalta, narua tai rautalankaa, sekä tietenkin jokin pieni kasvi.  Märästä mullasta muotoillaan kasvin juuriston ympärille tiivis pallo, joka sitten päällystetään sammaleella. Pallon on hyvä olla jämäkkä, jottei se pääse hajoamaan. Mullasta yksinään ei saa pyöritettyä tarpeeksi tiivistä paakkua vaan se kaipaa jotain sekaan. Japanilaiset taitavat käyttää sidosmateriaalina savea. Löysin kuitenkin Operaatio Oivalluksen Lotalta ohjeen jossa mullan joukkoon lisätään saven sijaan kissanhiekkaa. Mullan ja kissanhiekan sekoituksesta syntyikin kostutettuna erinomaisesti muotoutuvaa materiaalia. Pallon pitäisi kestää ilmaan heittelemistä. Koska taputtelin pallon suoraan kasvin juuripaakun ympärille, en uskaltautunut kokeilemaan kopittelua.


Tiiviin pallomöykyn päälle kietaistaan sammalta. Omiin sammalpalloihini en halunnut näkyvää tukirakennetta narun tai köyden muodossa, vaan lisäsin ainoastaan muutaman rautalangan pätkän, jotka vielä kiepautin yhteen ripustuslenkiksi.  Toki mitä enemmän köyttä pallon ympärille pyörittelee, sen pysyvämpi paketti kokedamasta muodostuu ja uppokastelukin helpottuu. Kokedama pitää suihkuttelusta tai veteen upottamisesta. Sammal ja kissanhiekka imevät mukavasti kosteutta, joten aikaansaannos sopii tämmöiselle laiskemmallekin hortonomille hyvin.

Inspiraatiokuvia Flickr.comista. Kuvalinkit 12345 ja 6

Niin juu, sammaleen kerääminen metsästä ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Itse keräsin sammaleet omalta pihaltani. Kiven päältä jos ottaa, niin saa mukavan ohuen sammalpeitteen.

10 kommenttia:

 1. Olipas kiva idea!! Ja kauniit kuvat.

  (eikö posti ole vieläkään tullut??)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hauskaa puuhaa. Posti ei ole vielä tullut..

   Poista
  2. No voi mihin se on jäänyt,yleensä viikko on ok. Ti-ke..ikävää,pakko vaan odotella.

   Poista
 2. Todella kauniita toteutuksia ja ihanan erilaisia ♥ niin tekee minunkin mieli tehdä näitä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekeminen oli melkeinpä mukavampaa kuin lopputulos, puutarhaterapiaa parhaimmillaan.

   Poista
 3. Hei Vintagentti vihdoinkin ehdin kunnolla blogiisi ja tietysti kirjaudun myös lukijaksesi. Hauskat toteutukset :) Liisa P/Liisan kotona blogista

  VastaaPoista