maanantai 5. huhtikuuta 2021

DIY; sormipaneeliseinä – sormipaneelin uusi tuleminen


Sodanjälkeisessä Suomessa käytettiin asuntojen sisätilojen verhoiluissa usein erilaisia paneeleja. Paneeleilla verhoiltiin tyypillisesti varsinkin portaikkojen seiniä, saunojen pukeutumistiloja, kuistien sisäseiniä ja ovien pintoja. Erityisesti 1940-1950 -luvun rintamamiestaloissa suosituin yksittäinen paneelimalli oli sormipaneeli.


 

Sormipaneeli koostuu sormenpaksuisista sauvoista. Rintamamiestalojen rakentajat ja sisustajat joko lakkasivat paneelit kiiltäviksi tai sitten peittomaalasivat ne vahvalla maalikerroksella.  
Viimeistään viime kesän asuntomessujen myötä sormipaneeli on tehnyt näyttävästi uutta tulemista. Sormipaneelilla sisustamisesta tuli trendikästä.  Vaikka sormipaneeli on tuotteena periaatteessa säilynyt vuosikymmenet  ihan muuttumattomana, on ladonta- ja pintakäsittelytavoissa tapahtunut muutoksia. Tämän takia sormipanelointi ei enää automaattisesti vie muistoissa rintamamiestalojen aikaan, vaan viestii  nykyään ennemminkin skandinaavisuudesta.Meillä takan vaihdon myötä tuli tarve peittää vanha tiiliseinä jollain tavoin.  Levyttäminen ja sen jälkeen maalaaminen tai tapetoiminen ei houkutellut, vaan kaipasin jotain muuta.  Haaveilin rimaseinästä, jossa puunväristen rimojen taakse olisi tullut musta maisemointikangas antamaan kontrastia. En kuitenkaan saanut remontin teknistä toteuttajaa innostumaan tästä,  joten päädyimme kompromissina sormipaneeliin. Kyseessä on edullisin mahdollinen Bauhausissa myytävä pontattu mäntypaneeli. Omissa mielikuvissa mänty kalskahtaa ikääntyessään ikävästi keltaiselle,  joten selvää oli, että pinta pitää jotenkin käsitellä. Netistä löytämissäni toteutuksissa pinta oli lähes poikkeuksetta käsitelty puuvahalla. Puuvahalla ei pintaa pysty maalaamaan peittoon, vaan puun pinta jää esille. Käsillä sattui kuitenkin olemaan purkillinen valkoista saunasuojaa, joten sillä mentiin. Valinta ei ollut paras mahdollinen; paneelien käsittelyssä sai olla tosi tarkkana, ettei saunasuojalla käsittely tehnyt paneeleista `liian` valkoisia. Paneelit olivat sen verran epätasalaatuisia, että oli melkoinen haaste saada lopputulos edes jotenkuten yhtenäisenä.  8 kommenttia:

 1. Ihana remppa teillä ollut ja kaunis takka. Tuo sormipaneli seinä on kyllä kiva. Onneksi ennen aikoinaan käytetyt sisustus jutut ovat nyt IN.
  Tunnelmallisia takkahetkiä ja mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, yllättävän talvisissa tunnelmissa alkaa eteläisen Suomen viikko.

   Poista
 2. Minusta elävä väri on kaunis, eikä epätasaisuus haittaa! Sormipaneeleilla saa kaunista pintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sitten kun alkaa epätasaisuus haitata, niin sitten maalia vaan päälle :)

   Poista
 3. Hieno on seinäsi mutta tykkäsin kovasti myös tiiliseinästä mutta välillä pitää saada vaihtelua ja ennenkaikkea mikä on molemmille mieleen 🤗😁
  Kauniisti olet tulppaanit kuvannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olisin kovasti tykännyt tiiliseinästä, ainakin jos olisi saanut vanhat maalit putsattua, mutta tuli liian epätasaiseksi, kun takan kanssa purettiin samanaikaisesti koko seinän pituudelta tiilitaso.

   Poista
 4. Näillä erikoispaneeleilla saakin paljon luonnetta tilaan kuin tilaan. Minäkin tällaisesta haaveilen. Olen huomannut, että nämä ilmeisesti ovat kasvattaneet suosiotaan vuosien saatossa. Hienolta näyttää! https://www.parkanonlista.fi/projektivalmistus/

  VastaaPoista