keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Suolaista ja makeaa

 


No kerrankin voi hyvällä syyllä sanoa, että onpa ollut pitkä vuosi! 

Kaikenlainen uusi normaali alkaa olla jo niin arkea, että enää harva jaksaa odottaa ihmettä, joka palauttaisi kaiken kerralla ennalleen. Silti vuoden vaihtumisessa on tällä kertaa erityistä merkityksellisyyttä. Tervemenoa kummallinen, kamala, katala, kasvattava 2020. Toit mukanasi paljon asioita joiden toivoisi jo vihdoin siirtyvän menneisyyteen mutta myös muutoksia, joiden soisi jäävän pysyviksi.

Kuva pixabay


Vaikka miten paljon lataisi toivoa vuoden vaihtumiseen, ei elämä ihan äkkiä entisiin uomiinsa palaa. Eikä ole syytäkään sellaisenaan palata. Korona pakottaa meidät toimimaan monissa asioissa toisin ja kehittämään uusia toimintatapoja. Olisi hölmöä vain kärsiä koronan haitoista ilman yritystäkään samalla sopeutua, oppia uutta ja tehdä muutoksia elämäntavoissa ja arvoajattelussa. Siis yhtä lailla globaalisti kuin henkilökohtaisesti.Ilolla olen pannut merkille mm.  muutoksen siinä, että moni kunta ja organisaatio on päättänyt jättää (ainakin tänä vuonna) väliin ilotulitukset. Toivottavasti tämän vuoden poikkeustila jää pysyväksi kehitykseksi  ja roskan ja materian äänekäs ampuminen taivaalle vähenee pysyvästi. Itse ainakaan en jää yhtään kaipaamaan rakettien ampumista.  

Kuva Pixabay


Vaikka ihmeitä taitaa olla turha odottaa alkavaltakaan vuodelta 2021, ehkä on silti syytä hyvästellä käänteentekevä 2020 pienin juhlallisuuksin. Meillä vuoden vaihtumista juhlitaan työviikon päätteeksi maltillisesti. Sauna, kynttilänvalo, pieni iltaherkuttelu ja pitkät yöunet; niistä taitaa koostua meidän juhlinta.


Viikunahillon ja vuohenjuuston makupari


Perinteiset joulutortut eivät ole meillä oikein koskaan kuuluneet loppuvuoden kausiherkkujen terävimpään kärkeen. Ehkä eniten joulutortuissa tökkii se perinteinen tähtimuoto, jolla tortusta saadaan takuuvarmasti kuiva lopputulos.Monille on varmaan myös tuttua vaikeus pitää herkuttelu balanssissa.  Jos syö makeaa herkkua, niin hetken kuluttua tekee mieli suolaista ja sitten taas toisin päin. Kinkkua-suklaata-kinkkua-suklaata-kinkkua… Parasta siis yhdistää suolainen ja makea samaan suupalaan ja välttyä jojoilemasta molempien välillä. Täydellinen suolaisen ja makean yhdistelmä syntyy, kun lehtitaikinan sisälle kierittää viikunahilloa ja viipaleen vuohenjuustoa. Tarvitaan vain kolme kaupasta valmiina ostettavaa ainesosaa, pari minuuttia valmisteluja, hetki uunissa ja valmista tuli!  Irtsarikarkkipussin kokoamiseenkin menee enemmän aikaa.


Entä mitä juomaksi?

Uusi Vuosi on talven juhlaa. Talvijuhlissa juodaan lämpimiä juhlajuomia. Mutta mitä jos glögi tulee jo korvistakin ulos ja kaakao tuntuu juhlaan liian arkiselle vaihtoehdolle? Sitten lämmitetään siideriä.On lukemattomia tapoja tehdä kuumaa siideriä. Meillä keitellään omenamehua hunajalla, inkiväärinpalasilla, kanelitangolla, mustapippurilla ja appelsiininviipaleilla maustettuna. Mehun kiehuttua tovin tai kaksi, lisätään joukkoon toinen mokoma omenasiideriä. Lämmön saakin sitten vääntää samantien pois, siideriä ei parane keitellä.  Itse pidän mahdollisimman kuivasta omenasiideristä, mutta ihan mikä vaan käy. Paitsi light. Light-tuotteiden aika on vasta ensi vuoden puolella. On on.

#suomenpienimmätjuhlat


8 kommenttia:

 1. Tuo suolaisen yhdistelmä kiinnostaa, pitää jossain vaiheessa kokeilla. Katselin taaksepäin blogin postauksia ja siellä oli kiinnostavia postauksia muunmuassa horsmasta minä olen nyt hurahtanut horttaan ja ajattelin kokeilla sen keväisiä varsia syödä.... jos vain jostain puhtaasta paikasta löytäisi. Sinulla on kiva blogi joten liityinkin lukijaksi. Mukavaa kun vierailit blogissani toivottavasti tulet toistekin. 🤗❤

  VastaaPoista
 2. Kiitos vierailustasi blogissani. Minä se tupsahdin sinulle kylään,ja Oi,mitä kaikkea olet tehnyt. Tähdet,sydämmet,valot,herkut ym kaikkea. Ihanaa olet myös haalia,vaalia,keräät ja tuunaat. Kiva blogi! Tänne polkuni johtaa uudestaan. Leppoisaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaisesta kierrätyksestä ja tuunailusta on kyllä tullut vähän kuin toinen luonto ja tosi palkitsevaa. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Kiitos vierailusta ja kommentista blogiini ☺
  Voitaikinasta saa paljon muutakin kuin torttuja. Juuri tein rullan johon sisälle jauhelihaa, muffinsivuokahan ja uunihin. Olenpa käärinyt joskus sisälle lakritsiakin ☺
  Mukavaa alakanutta viikkoa ♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi tuo lakritsi kuulostaa houkuttavalle. Kivaa viikkoa!

   Poista
 4. Mennyt vuosi on ollut kova monella tapaa. Vieläkään ei tunnut ihan kovin hyvältä. Onneksi alkutalven pimeydestä selvisi. Kevät ja aurinko antavat uutta voimaa. Valolla on suuri voima, jollei muuhun, niin mielen pitämiseen valoisana.

  VastaaPoista