tiistai 26. toukokuuta 2020

#pelastapörriäinenNo nyt on kerrankin tee-se-itse-ihmiset villinnyt sellainen DIY-buumi, johon ei ole yhtään noloa lähteä jakamaan omaa sovellustaan asiasta, vaikka olisikin nähnyt jo satoja erilaisia toteutuksia teemasta.  Tämän kesän (ja toivottavasti monien tulevienkin kesien) hittijuttu on hyönteishotelli.


Meidän ihmisten hyvinvointi on monella tapaa riippuvainen  hyönteisistä. Kimalaiset tuovat kevään pajukkoihin ja mustikat metsiin sekä omenasadon puutarhaan.  Ilman pölyttäjiä ei tule hunajaa, eikä marjoja tai hedelmiä.  Ilman pölyttäjiä ollaan pahassa pulassa!Pölyttäjien määrä on kuitenkin kaiken aikaa vähentynyt  uhkaavasti ympäri maailman.   Yksi iso syy on, että `liian` siisti ja kliininen ympäristömme ei enää entisessä määrin tarjoa hyönteisille luontaisia pesintäpaikkoja. Nykyajan pihat siistitään tehokkaasti puhtaaksi lehdistä, pitkästä ruohikosta, lahoavista puunoksista ja kuivuneista kasvustoista. Kaikkein parhaita pesäkoloja pörriäisille olisi erilaiset lahopuut, mutta niitä ei siisteillä asuinalueilla ja puistomaisesti hoidetuissa metsissä juurikaan näy.  
Kimalaiset, mehiläiset  ja muut pörriäiset tarvitsevat siis kipeästi meidän apuamme. Ylen Pelasta pörriäinen -kampanjalla autetaan pölyttäjiä pihoilla ja parvekkeilla.  Paras tapa olisi höllätä vähän piha-kriteerejään ja antaa puutarhan rehottaa rauhassa.  Jos tämä epäilyttää, hieman pienimuotoisempi aputeko on hyönteishotellin tuominen pihalle.Erilaisia hyönteishotelleja myydään nyt paljon myös valmiina. Ne ovat varmasti ihan kauniita puutarhaelementtinä, mutta saattavat olla kotimaisille hyönteisillemme  turhan vierasperäinen asuinympäristö. Kun kerää itse ainekset lähiympäristöstään  voi olla varma, että  hyönteishotellin biologinen monimuotoisuus vastaa meidän hyönteistemme luontaisia pesäpaikkoja.   Itse en ole ollenkaan varma, ovatko kaikki omaan hotelliini käyttämät ainekset parhaita mahdollisia valintoja, mutta toivottavasti ainakin jotkut hyönteiset viihtyvät lahopuun, käpyjen tai kaislojen suloisessa sekamelskassa. Kaislat saat muuten nättiin ojennukseen täyttämällä  tiukasti vessapaperirullasta leikattuja vyötteitä sopivan mittaisilla pätkillä.  Vielä tarvitaan jonkinlainen verkko. Verkko hotellin etu- ja takaovena suojaa pörriäisiä joutumasta ravintoketjun seuraavan osan eli lintujen ruuaksi. 

PS. Monet lapset tuntuvat olevan nykyään aika ötökkä- ja hyönteiskammoisia. Hyönteishotellin kokoaminen yhdessä lasten kanssa saattaa auttaa tässä asiassa.

14 kommenttia:

 1. Hienoja. Toivotaan paljon asukkaita näihinkin hotelleihin.
  Käytin samoja aineksia ja meidän hotellit on jo löydetty.
  Mukavaa iltaa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Nyt niitä pörriäis asuntoja näkyy monen ulkorakennuksen, kuistin, mökin ynmm..seinillä,
  itsekkin tein myös, toivottavasti ihmiset ei ole lopettaneet pönttöjen tekoa, minulla on 6 pönttöä ja ainakin viidessä on asukkaat.
  Kiva nähdä erilaisia hotelleja, niinkuin sinunkin tekemä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tänään ostin pihapuuhun kiinnitettäväksi linnunpöntön, taidot ei riittäneet itse rakentamiseen. Toivottavasti saadaan sinnekin asukkeja...

   Poista
 3. Hieno hotelli, tuonne kyllä asukkaita varmasti riittää! Tuo yhdessä rakentaminen onkin hyvä vinkki! Aurinkoista viikon jatkoa ja mukavia toukokuun viimeisiä päiviä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat työlapset kokosivat hotellia suurella innolla...

   Poista
 4. Hieno hotelli! Minä en ole rakentanut hyönteishotellia, mutta innostuin kasvattamaan pörriäisiä houkuttelevia kukkia.

  VastaaPoista
 5. Pörriäisten viiden tähden hotelli, toivotan vilkasta sesonkia!

  VastaaPoista
 6. Toivotaan tälle airbnb:lle hyvää sesonkia ;)

  VastaaPoista
 7. Tämähän on kiva. Onko ollut vilskettä!? Minä olen innolla seurannut, millaisia hotelleja nousee siellä täällä. Asukkaita ei meillä ole vielä keretty vakoilemaan...olen aina seuraavien prokkisten kimpussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, vähän sama juttu, joku uusi proggis aina odottamassa...

   Poista
 8. Oi, miten ihana hyönteishotelli. Toivotaan, että mahdollisimman moni pörriäinen löytää tämän :)

  VastaaPoista