tiistai 2. lokakuuta 2018

Kun bloggaaja ploggaamaan rupes..
Luin viikonloppuna, että liikunnan iso trendi on nyt ploggaaminen eli roskajuoksu. Termi muodostuu ruotsinkielen sanoista jogga  & plocka upp. Ploggausharrastus on lähtenyt liikkeelle Ruotsista pari vuotta sitten ja rantautunut nyt kuntoiluvillitykseksi myös Suomessa.  Tositrendikkään juoksuharrastajan tunnistaa siis mukana kulkevasta roskapussista viimeisistä huutoa olevien tossujen tai juoksuvermeiden  sijaan.Roskajuoksun yksinkertaisena  ajatuksena on  lenkkeilyn sivutuotteena poimia maasta roskia.  Ensi sijaisesti ploggaamisessa on edelleen  kyse lenkkeilystä tai juoksuharrastuksesta. Roskien poimiminen antaa kuitenkin juoksulenkille lisää monipuolisuutta, kun vauhdissa kyykätään reitin varrelle osuvia roskia mukana kulkevaan roskispussiin. Ploggaamisessa yhdistyy siis itsestä ja ympäristöstä huolehtiminen. Varusteeksi  suositellaan kertakäyttöhansikkaita, eritoten jos aikoo vauhtia hiljentämättä  napata roskia maasta.Olisihan meillä suomalaisillakin ollut ihan oma kotimaista alkuperää oleva `roska päivässä` -liikkeemme.   Isot hurraahuudot kuitenkin ruotsalaisille, jotka onnistuivat tekemään roskien keräämisestä näkyvää, yhteisöllistä, hauskaa ja iloista puuhaa.
Kekseliäästi ruotsalaiset yhdistävät selfie- ja somemaailman ympäristötietoisuuteen. Ploggaamisen some-näkyvyys onkin ihan omaa luokkaansa, jos epäilyttää niin katso vaikkapa tunnisteella #plogging  somessa jaettuja kuvia. Toki  ploggaaminen on muiden trendiliikkeiden tavoin vähän pinnallistakin, mutta onpahan painopiste ainakin  hetken ajan ongelman sijaan ratkaisussa.Itsellä on juokseminen jäänyt viime vuosina ihan olemattomiin, joten juoksulenkin sijaan nappasin roskapussin mukaan iltakävelylle. Ehdin kyykätä pussin pohjalle vasta ihan muutaman reitille osuneen roskan, kun osuin puistoon jossa syyshortensiat kukkivat.  Maassa oli myrskytuulen (tai jonkun) katkaisemia kukintoja. Osa katkenneista kukinnoista oli jo ihan ruskean kuivuneita, osa väriltään vielä kohtuullisen tuoreita.   Niin olivat kauniita, että ansaitsivat tulla poimituiksi roskien sekaan.  


Leikkasin suurimmat kukinnot pienempiin paloihin ja kiinnitin ne rautalangalla pölykapselista peräisin olevaan  metallirinkulaan. Lupaan vastaisuudessa toistekin ottaa kassin mukaan kävelylle; roskille ja luontolöydöille.


#plogging #kranssi #hortensia #ploggaus

19 kommenttia:

 1. Voi mitkä värit! Mä oon jo pitkään ajatellut että haluan pihalle syyshortensioita, kun vain keksisi mistä löytyy tarpeeksi tilaa parille puskalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensian värihän taitaa olla semmoinen, että maa määrittää minkä värisiä kukkia pukkaa.

   Poista
 2. Voi, miten ihana! <3 Enpä olisi itse hoksannut käyttää kukkia noin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukut vielä pystyyn, että loputkin kukinnot kuivuvat kauniisti..

   Poista
 3. Hyötyliikuntaa parhaimmillaan! Roskien eli poisheitettävien sekaan löysit tosi kauniit kukat ja niin hienon kranssin niistä teit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä.Hyötyliikunta (ja muunlainenkin) jäänyt turhan vähille viime aikoina, josko sitä aktivoituisi vaikka materiaalinhakukävelyille..

   Poista
 4. Kyllä kannatti, sillä sait liikunnan lisäksi kauniin kranssin. Minäkin olen pistänyt hortensiani kransseiksi. Mukavaa lokakuun alkua :)

  VastaaPoista
 5. Hurmaavat hortensiat talven iloksi!
  Roskajuoksu kuulostaa ihan kelpo liikunnalle.
  Lempeitä lokakuun tuulia täältä Mantelilaaksosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lokakuun tuulet taitavat olla Mantelilaaksossa kyllä vähän lempeämpiä kuin näillä leveysasteilla, tosin syksy on kyllä ollut ihanan lämmin ja kuiva.

   Poista
 6. I like this kranssi very much! Hydrangeas are so pretty!

  VastaaPoista
 7. Niin nätti kranssi, hyvään talteen pääsivät.
  Ja mä kannatan edelleen tuota "kerää roska päivässä" - ajatusta. Siitä pitäisikin tehdä uusiotrendi - jokainen nyt vain hokemaan tätä :)

  VastaaPoista