maanantai 6. marraskuuta 2017

Saisiko olla rusinoita mun pullasta ?


Kuluneen kuukauden kuuma puheenaihe somessa on ollut kuohunta blogimaailmassa. Koko genre käy kuulemma kuolinkamppailua tai on vähintään syvässä uskottavuuskriisissä. Yksi jos toinen ison mittaluokan bloggaaja on ilmaissut olevansa kyllästynyt blogimaailman kaupallistumiseen, pinnallisiin yhteistyökuvioihin ja yleiseen kiiltokuvamaisuuteen .  Blogien on kuvattu olevan nykyään yhtä tylsiä ja laimeita kuin eilinen kylpyvesi.  Tähtiblogit ovat ulkonäöllisesti nousseet aikakauslehtien tasolle, paikoin yli ja ohikin. Tuotetaan kauniita kuvia yhteistyötahojen tuotteista ilman sen suurempaa sisältöä.  Riittää kun kuvat ovat siloiteltuja ja se vähäinenkin teksti sujuvaa ja neutraalia. Samat purkit, samat tuotemerkit, samat smoothiet ja macaronsit joka hemmetin blogissa. Ja kyllä, itsekin olen pannut tämän asian merkille..

Enää ei kuulemma uskalleta tehdä räväköitä keskustelun avauksia ja pistetä kunnolla persoonaa peliin, jottei vaan ärsytettäisi ketään; lukijaa tai yhteistyökumppania. Niinpä!Ymmärrän toki ongelman, siis jos blogin kirjoittaminen on pää- tai sivutulo tai sellaisesta tulevaisuudesta itselleen haaveilee. Mutta hei oikeasti! Suurin osa meistä blogin pitäjistä on edelleen ihan jotain muuta. Harrastajia. 

Olen Vintagentin historian aikana tehnyt muistaakseni kaksi tai kolme ns. yhteistyöpostausta. Näissä yhteistyöpostauksissa  olen itse valinnut aiheen ja pyytänyt lukijoille arvottavaksi jonkin aiheeseen liittyvän tuotteen. Itselleni en ole näissäkään yhteyksissä pyytänyt mitään ns. palkkiona kirjoittamisesta. Vintagentin kautta olen saanut tasan yhden  (1 kpl) lastenkirjan arvostelukappaleena, siinä siis kaikki mitä olen  materiaalisesti Vintagentin kirjoittamisesta hyötynyt!Aika iso siivu Vintagentin lukijoista tulee tänne erilaisten facebookin diy- ja askarteluryhmien kautta koska olen säännöllisesti linkittänyt sivuille sivuston aiheeseen sopivia postauksiani.  Viikonloppuna huomasin, että facebookin suurin suomalainen askarteluryhmä muutti sääntöjään niin, ettei blogistien omia juttulinkkejä enää hyväksytä sivustolle.  Tämä siksi, että jotkut ryhmään kuuluvat ovat kokeneet blogien linkit mainostamiseksi ja kävijöiden  kalasteluksi omaan blogiin.  


No hei haloo! Juuri siitähän tietysti  onkin kyse. Olen keksinyt kivan idean, toteuttanut sen, dokumentoinut, kuvannut työvaiheet, kirjannut ohjeet ja usein sitonut tämän kaiken tarinan muodossa yhteen.  Olen leiponut kokoon kokonaisen jutun. Tietysti haluan, että tekemäni työ palkitaan lukemalla koko blogipostaukseni aiheesta. Tietysti haluan kävijöitä ihan sinne blogiin asti. Sen sijaan nyt saan jakaa ryhmässä vain yhden kuvan, enkä enää kuvalinkkiä sinne missä koko tarina olisi jo tarjolla. Jos joku ryhmässä kiinnostuu kuvani perusteella tuotoksestani, hänen täytyy nyt  kommenteissa  kysyä tarkempia ohjeita, materiaalitietoja, lisäkuvia yms yms   Jos haluan olla avulias ja kohtelias täytyy minun kerrata ohjeet ja tekovaiheet uudelleen keskustelussa vaikka blogilinkki tarjoaisi suoran reitin valmiin leipomuksen luo. Eli saan tarjoilla vain rusinoita pullasta, en koko kakkua.

Ja tämä kaikki vain siksi, että jotkut kuvittelevat kaikkien blogistien hyötyvän rahallisesti siitä, että saavat blogiin kävijäliikennettä.  Onko se nyt suurikin vaiva olla klikkaamatta sitä blogilinkkiä jos niin hitokseen paljon huolestuttaa, että blogin kirjoittaja jotenkin hyötyy siitä että blogissa kävijämäärät kasvaa.   

Minusta kyseessä on vähän sama asia kuin se, että kirjan lainaamisen tai ostamisen sijaan lukisin kirjakaupassa pelkästään takakannen tekstin ja julistaisin sen olevan vallan riittävä lukukokemus kyseisestä hengentuotteesta.

Ollaan huolissaan, että blogit kaupallistuvat ja sisältö kevenee, mutta miten ihmeessä niitä lukijoita sinne sisällön luo sitten houkutellaan jos kaikki mainostaminen luokitellaan tarkoitusperiltään epäilyttäväksi ja kaupallishakuiseksi. Okei, okei ehkä ilmassa on pientä  turhautumista.  Isot toimijat ovat sössineet blogigenren siihen hanttiin, että kaikki blogit (pienet ja isot) kärsivät nyt kävijäkadosta ja uskottavuuskriisistä. Aiheettomasta kateudestakin.

Jos Vintagentti olisi kirjablogi, vaihtaisin ärsyyntyneenä ehkä blogin pitämisen suosiolla vaikka paikallisessa kahvilassa kokoontuvaksi kirjallisuuspiiriksi Mutta mikä on vaihtoehto askartelua, tuunausta ja käden taitoja harrastavalle ihmiselle? Pistääkö blogipillit pussiin ja siirtyä esittelemään tuotoksiaan kansalaisopiston harrastekokoontumisiin, mitä?

Niin ja siis hei, ei mulla mitään niitä yhteistyökuvioita vastaan ole. Niitä ei ole vaan tullut. Kiva olisi jos tulisi, pääsisipä edes päättämään, että kiinnostaako vaiko eikö kiinnosta.. 

 🦊🦊


Kuvituksena viikonlopun ulkona ahertamisen tuloksia. Kuihtunutta kauneutta.

18 kommenttia:

 1. Kurjaa tuo kateus ja turha vihottelu. Tämäkin kohu joskus laantuu ❤ ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuvakehuista, keräsin kaiken kuihtuneen yhteen heittääkseni pois, vaan näyttävätkin ihan mukavalle tuolleen koottuna.

   Poista
 2. Onneksi on paljon blogeja jotka eivät täytä noita kriteerejä. Ja minusta blogeissa on asiat syvällisemmin kuin tuolla facessa,ne tekstit siellä hukkuu massaan. Itse bloggaan minulle kiinnostavista aiheista ja eihän minulla sitten paljoa lukijoita olekaan. Mutta ne jotka ovat,ovat arvokkaita. Ja muuten kalastaahan facen sivutkin/ryhmät seuraajia ym :) Ja tykkään myös joskus että olisi jokin kiinnostava yhteistyökumppani,tuotetestaus mutta omiin kriteereihin perustuen ja on ollutkin se antaa kuitenkin muutakin sisältöä ja piristää,kun ei mainosta aina tai ihan kaikkea mikä sattuu kohdalle, siitä en tykkää. Mutta vähissä nuo ovat, menevät sinne missä on lukijoita.
  Toivotaan että lukijat löytävät ne blogit joita ei mainoskarusellit pyöritä. Niitä on!

  Jatka vaan samaa linjaasi, se on hyvä linja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tässä blogiharrastuksessa välillä pukkaa kaikenlaisia komplekseja tulemaan kun tuntuu että kaikki muut ovat mahdottoman kaikkea ... Kyllä se paluuliike tekstien äärelle varmaan jossain vaiheessa taas heilahtaa, toivotaan.

   Poista
 3. Onneksi olen ollut autuaan tietämätön tästä kohusta...en käytä facebookia enkä paljon muitakaan somekanavia.

  Blogimaailma varmaan elää murroskautta ja minä ainakin jätän kylmän viileästi väliin ne blogit, joissa vain mainostetaan ja jotka ovat liian "ammattimaisia" ihan sen vuoksi, että etsin kiinnostavia blogeja ja aiheita. Ehkä nähtävissä on se, että ei liitytä lukijoihin vain liittymisen vuoksi, vaan halutaan sitä sisältöä. Ehkä elämme ähkyssä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, elämme aikamoisessa ähkyssä. Olen välillä koittanut päästä sisälle instan ja muiden sometilien maailmaan, mutta en vaan ymmärrä niitä, tuntuvat niin kovasti kepoisalle tarjonnalle.

   Poista
 4. Olen kuule ihan samaa mieltä kanssasi! Erittäin asiallinen kirjoitus. <3 Jatketaan me vain valitsemallamme tiellä ja toivotaan, että siitä jotain hyvää kuitenkin seuraisi. :)

  VastaaPoista
 5. En osaa tällä koneellani peukkuja tehdä, mutta siitäkin huolimatta jakelen jutullesi peukkuja!!..:)
  Joskus itsestäni tuntuu, että mitä sitä nyt näitä samoja juttuja tänne kirjoittelee...en osaa neuloa, en askarrella, mutta kun vaan niin tykkään, jotenkin mukana olla, niin väsään noita juttujani tänne...ainakin toistaiseksi..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hitsin kiva harrastus tämä, paitsi aina silloin tällöin kun turhauttaa. Onneksi olotila menee yleensä kuitenkin ohi yhtä nopeaan kuin iskikin :)

   Poista
 6. Minäkin olen ollut täysin tietämätön kohusta.
  Minä postaan osittain omaksi iloksi.. Se on ihanaa, kun tekee jotain, ja sitten sen voi tallentaa kuin päiväkirjaan. Jos joku toinen saa siitä iloa, niin se on sitten kaksinkertainen ilo. Ps. Kuvasi ovat aivan ihania ja sanallinen arkkusi on loistava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Tuo päiväkirjanomaisuus on blogin pitämisessä itsellekin tärkeä juttu. Minulle blogin kirjoittaminen on myös tärkeä kirittäjänä; tulee tehtyä ja kuvattua paljon enemmän kuin ilman blogin kirjoittamista jolloin moni asia jäisi vain suunnittelun asteelle.

   Poista
 7. Voin kyllä yhtyä tähän tekstiin. En ole tiennyt, että ihan kohistaan, mutta yhden blogin tiedän tulleen tiensä päähän. Mutta niinhän se on, että kenen leipää syöt sen lauluja laulat. Eipä ole minullekaan tullut hirveästä yhteistyötarjouksia. Olisihan se mahtavaa saada joskus vaikka askartelutarvikkeita. Itsekään en hyödy taloudellisesti yhtään blogini pitämisestä. Pidän sitä itseni ja muiden iloksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo askartelutarvikkeet olisikin ehkä se yhteistyötarjous, joka olisi jotenkin järjellinen. Minun on vaikea kuvitella mikä muu oikein istuisi Vintagentin tyyliin, täällä kun kaikki on vähän vanhaa, kierrätettyä ja kulunutta; ei siis kovin houkuttava yhteistyöympäristö peruskuluttajatavaraa tarjoavalle yritykselle.

   Poista
 8. I love my home blogi18. marraskuuta 2017 klo 15.27

  Hei!

  Olen itsekin jäsenenä samassa askarteluryhmässä, ja yritin "puhua" järkeä ylläpitäjille että vielä harkitsisivat asiaa.. nyt on sama meininki kuin armeijassa, kun yksi rikkoo sääntöjä niin kaikkia rangaistaan :( Onneksi uskon että pienemmät,aidot blogit joissa on hyvä idea, ovat juuri niitä joita ihmiset haluavat tulevaisuudessa lukea. Materialismi ja ostaminen on out, persoona, omat jutut, käsillä tekeminen luonto ja kierrätys nousevia trendejä. Eli huolissaan pitää minusta olla näide kiiltokuvamaisten ja kaupallisten blogien pitäjien!

  VastaaPoista
 9. Totta puhut blogimaailmasta ja olen klikannut itseni pois jokaisen ison mainosblogin listoilta, jonne olen ehkä sattumalta eksynyt ja aikaa myöten huomannut ettei ollut mun juttu. Ei todellakaan kiinnosta kymmenen kuvaa samasta hajuvesipullosta, suuvesimainokset ja kalja- ym siideripullot (piiloalkoholimainontaa), en tiedä saavatko bloggarit näistäkin kuvista tuloja.
  Ja monesti bloggarit ovat yli 40+ ikäluokkaa. Saadaan ilmaisia laivalippuja ja sieltä mahtava kuvakavalkaadi blogiin. Ei minua todellakaan kiinnosta kymmenen kuvaa brunssista tai illalliselta. Mutta jokainen kait tyylillään ja onneksi on vielä kivoja harrasteblogeja kuten sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kaupallisuus ja äärimmäisen ammattimainen tapa kuvata, kirjoittaa ja tehdä yhteistyöjuttuja on minuakin alkanut vieroksuttaa yhä enemmän. En vain tajua, miten esimerkiksi kenelläkään voi riittää juttuja joka päivä postattavaksi...

   Poista