torstai 24. maaliskuuta 2016

Miksi meninkään...

.. vapaaehtoisesti ruotsinlaivalle

 
Minilomalta levänneenä? Vai tämänoloisena?
En ole koskaan pitänyt ruotsinlaivoista. Olemme perheen kanssa käyneet lukuisia kertoja Ruotsin puolella laskettelemassa ja silloin on ollut pakko mennä laivalla veden yli. Siinä yhteydessä laivalla olo on jotenkin ollut siedettävää, mutta muuten en ole koskaan halunnut ihan vain risteilemään. Nyt kuitenkin teki ihan kauheasti mieli käydä Tukholmassa kevättä vastaanottamassa, ja kun ilmaisia risteilylahjakortteja löytyi kokonainen nippu niin päätimme lähteä Helsinki-Tukholma –risteilylle.  Ehdoton virhe. Yhteensä 34 tuntia laivalla oloa virkisti kummasti muistia, että mikä se olikaan mitä näissä risteilyissä niin inhoankaan.


"Keväinen" Tukholma houkutteli

”Shoppaile merihinnoin”  

En harrasta merkkikosmetiikkaa, mutta kerrankin minulla oli tuote, jonka olin päättänyt itselleni hankkia. Olin ostamassa verkkokaupasta Elizabeth Ardenin Green Tea Honey drops bodycreamia. Isompi pakkauskoko maksaa verkkokaupoissa halvimmillaan 18.90, pienempi 13,90. Ennen tilaamista ajattelin kuitenkin tarkistaa tuotteen hinnan vielä laivalla. Laivalla myynnissä oli vain isompi koko ja `merihinta` oli huikeat 29.90. Ohhohhoijaa; ei se tyhmä ole joka pyytää… vai miten se  sanonta  meneekään.

Laivan kosmetiikkavalikoima ei kyllä muutenkaan vakuuttanut; vain isojen kosmetiikkafirmojen tuotteita; ei mitään uutta ja innovatiivista. Olin unohtanut pakata shampoon mukaan matkatavaroihin, vaan eipä hätää, ajattelin ostaa laivalta. Pyörähti silmät kuitenkin ympäri kun halvinkin normikokoinen shampoo maksoi pari senttiä vajaat 9 euroa. Matkakokoisen kertakäyttöisen shampoon sai sentään ostettua 3,5 eurolla, huh!

”Ravintoloidemme ja kahviloidemme avainsanat ovat maukkaus, monipuolisuus ja edullisuus”

 Ja hah! Ehkä joskus 70-luvulla laivan seisovassa pöydässä oli tarjolla erityistä herkkua. Nykytarjonnalla 36 euron hinta ruokailusta tuntuu aika suolaiselle hinnalle, varsinkin kun itse ruokailutilanne on jonottamisineen kaukana rentouttavasta. Mainostetaan luksusta, mutta esimerkiksi juomien sisällyttäminen buffetin hintaan ajaa käytännössä nauttimaan ns. `luksusruoan` kanssa halvinta mahdollista bulkkiviiniä, eikö tässä ole vähän ristiriitaa? Noin 11 euron hintainen aamiainen tuntui sentään edes jotenkuten kohtuulliselta, aika sokeripitoista oli kyllä tarjonta.

”Viihdeartistit – sukella tähtisateeseen, hurmaannu upeista show-teemoista, pelaa onnenpelejä” 

 Voi hyvän tähden; risteilyemännän vetämänä ruutuysiä ja makeisbingoa, en hurmaantunut.  Luokattoman hirveitä 70-luvulle jämähtäneitä humppapumppuja ja samaa settiä vuosikymmenestä toiseen toistavia pubitrubaduureja, joiden ohjelmistosta innostuminen vaatisi aika lailla nestepitoista panostamista. Ilta Itämerellä kului nukkuen kellon ympäri, pimeä hytti ja pehmeä peite olivat minun luksustani.”Tukholma on tekemistä täynnä” 

Kyllä, tekemistä riittäisi mutta aikaa ei ole. Helsinki-Tukholma –reitillä on matkustusaika pidennetty peräti 17 tuntiin / suunta. Samalla maissaoloaika on supistunut peräti alle kuuteen tuntiin. Laivasta ulos jonottamisineen ja siirtymisineen jää aikaa kaupungilla käytettäväksi todella hintsusti. Hitaasta matkanteosta huolimatta laiva oli Tukholmaan saavuttaessa myöhässä noin 20 minuuttia. Meidän kohdalla se tarkoitti, että suunnittelemaamme hotelliaamiaiseen Södermalmilla käytettävissä oleva aika kutistui kriittisesti sen verran, että luovuimme ajatuksesta, pelastauduimme mäkkäriaamiaiselle. Onko tässä aikataulunmuutoksessa taustalla laivalla tapahtuvan kulutuksen maksimointi; jos `ilta`laivalle pitää palata jo klo 16, niin käytännössähän se tarkoittaa pakotettua ruokailua laivalla.

Laivamiljöökin tuntuu pahasti jämähtäneen jonnekin vuosikymmenien takaiseen aikaan.  Sisustuksen kuosit, värit ja materiaalit ovat tunkkaiset ja ahdistavat. Aika omituisen käsityksen pohjoismaisesta designista saavat laivalle eksyneet turistit, kun pohjoismainen raikas sisustustyyli loistaa poissaolollaan. Päivittelin laivan vanhanaikaista yökerhoa susirumine kokolattiamattoineen, kultaisine koristeineen ja kopiokuppituoleineen kunnes tyrmistyksekseni luin, että tämän laivan ilme on uudistettu viime keväänä. Jos jotain positiivista haluaa uudistuksista löytää, niin hytissä ei enää ollut läikikästä kokolattiamattoa, kiitos siitä.

Vastasataneesta lumesta ja koleasta ilmasta huolimatta Tukholma oli kuitenkin yhtä mukava kaupunki kuin aina ennenkin ja miniloman arvoinen. Vaan ensi kerralla kun tekee mieli Tukholmaan, taidanpa lentää. Tulee varmaan halvemmaksikin, hermoja ainakin säästyy. 

20 kommenttia:

 1. Hihii, Tukholma on ihana laiva ei, samaa mieltä ihan täysin. :D

  VastaaPoista
 2. :DDDDD! Aivan samaa mieltä! En tykkää risteilyistä yhtään. En harrasta ryypiskelyä enkä jaksa kerralla hirveesti syödäkään :) Koitahan toipua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin aamiaispöydässä jatkavani sopivan määrän jälkeen vielä syömistä, ihan vain koska siitä on tullut maksettua..

   Poista
 3. Olipa mukaansa tempaava kirjoitus! 😊 mulla on myös ollut hinkua keväiseen tukholmaan mutta taidan jättää väliin! Ja ihan vaan siks kun mieleen tuli kaikki entiset reissut väsymyksineen! Kiva kun muistutit tästä sun mainiosta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholma on kyllä kiva kaupunki, vaikka lyhyenäkin piipahduksena.

   Poista
 4. Olipa mainio kirjoitus! Nuo tunnelmat hymyilyttivät täällä ruudun takana. Tutuilta kuulostivat. Paitsi...
  Olin vuosi sitten Viking Gracen risteilyllä, sain liput lahjaksi. Laiva ja sen tarjoamat ohjelmat yllättivät minut positiivisesti. Siitä huolimatta en varmaankaan seuraavaan kymmeneen vuoteen risteile.
  Ja nyt hypähdän mukaan tuleviin blogiseikkailuihin blogissasi.
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viking Gracella en ole ollutkaan, olen muiltakin kuullut että poikkeaa positiivisesti muusta laivatarjonnasta. Tervetuloa, hyvää pääsiäistä!

   Poista
 5. No harmi, että oli noin ikävää. Onneksi kuitenkin Tukholma on Tukholma ja Södermalm... se vasta onkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Södermalmin alue on ihan ehdottomasti tutustumisen arvoinen, kivoja ruokapaikkoja, rento fiilis.

   Poista
 6. Pienenä risteilyt olivat hauskoja, mutta nyt aikusena en kyllä pelkälle risteilylle lähtisi, siis ilman päivää Tukholmassa. Yölaiva on sentään siedettävä, kun vähän vaan tarvitsee hengailla ja nukkua. Turusta lähdettäessä Tukholma aikaa jää onneksi enemmän kuin kuusi tuntia! Huh, eihän siinä ehdi mitään! Gracella olen ollut kerran ja se kyllä yllätti ihan positiivisesti. En silti lähtisi sillekään vain risteilemään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turusta mennessä meitä epäilytti taas `liian` pitkä aika kaupungilla, vaan kyllähän tuossa aikaisessa saapumisessa on etunsa; ehtisi kaupungillakin aamiaiselle pitkän kaavan mukaan.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Niinpä! Sitä vaan lentolippuja katsellessaan nälkä kasvaa, eikä Tukholma enää tunnukaan riittävän houkuttavalle, vaan samantien ja usein samalla hinnalla voisi mennä Kööpenhaminaan asti.

   Poista
 8. En ole Ruotsissa käynyt 80-luvun jälkeen. Helsingistä on kivempi matkustaa Tallinnaan tai lähteä Riikaan tai Puolaan laivalla. Ruotsi tuntuu sille, että se on jo niin nähty...Mutta suunnitellaan Ruotsinreissua ihan lasten takia kun eivät ole Ruotsissa kertaakaaan olleet vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävimme omien lasten ollessa pienempiä useampaankin kertaan Junibackenissa ja Skansenin ulkoilmamuseossa, suosittelen!

   Poista
 9. Tunti lentäen, toki odottelut ja siirtymiset siihen päälle, mutta eipä tarvitse peukaloita pyöritellä ja ihmetellä kuinka monta kertaa on jo promenaden edestakaisin kävellyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskakohan laivat ymmärtäisivät rakentaa semmoisen palvelukonseptin, jossa aika kuluisi siivillä; jumppia, kuntosali, pikkuinen kunnollinen elokuvateatteri...Sitä odotellessa ehdottomasti lentäen ensi kerralla.

   Poista
 10. Viimeisimmät kerrat Tukholmaan olen mennyt lentäen. Juurikin tästä syystä: laivamatkailu ei ole mun juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole munkaan juttu; tuppaan vaan muistamaan asian vasta laivalla..

   Poista