lauantai 2. tammikuuta 2016

Banksy; taidetta ja vandalismia?

Girl with heart Balloon. Old Street, London. Purettu. Kuva täältä. Lisenssi CC-BY SA 2.0
Banksy on kansainvälisesti tunnettu, anonyymi englantilainen katutaiteilija joka on tehnyt graffiteja, maalauksia, installaatioita ja piirustuksia sekä yhdistänyt töitään erilaisiin provosoiviin tempauksiin. Banksyn tunnetuimpia töitä ovat suutelevat poliisit, kukkia ampuva terroristi, ilkikurinen rotta ja tyttö sydämenmuotoisen ilmapallon kanssa. Viimeksi Banksy on ollut isosti otsikoissa viime vuotisen taideprojektinsa Dismaland-teemapuiston johdosta.

Kuva Flick.com
  


Graffiti vai katutaidetta?Banksy on tunnettu siitä miten hän hyödyntää olemassa olevaa ympäristöä graffiteissaan. Hänen myötävaikutuksellaan katutaide siirtyi perinteisistä junan kylkiin kiireessä spreijatuista graffiteista poliittiseksi ja yhteiskunnallisesti kantaa ottavaksi taidemuodoksi. Banksy ei ole enää aikoihin spreijannut juuri mitään vaan maalaa teoksensa pääosin sabluunoilla ja pensseleillä.

Kuvat Flickr.com

Onko se aito Banksy?


Banksyllä on ehdottomasti ollut iso merkitys katutaiteen kaupallistumiseen ja brändittymiseen. Banksy itse onkin ensisijaisesti brändi tai ehkä jopa tuotemerkki. Tämä siitäkin huolimatta, että hän on etsintäkuulutettu laittomista seinämaalauksista eikä hänen todellista henkilöllisyyttään tiedetä varmaksi. Veikkauksia on esitetty ja melko suurella todennäköisyydellä Banksy on keski-ikäinen ja keskiluokkainen Bristolin vähän paremmalla alueella asuva perheellinen mies. 

Kuva Flickr.com

 Banksy ja Robbo kiistelivät katutaiteen `kuninkuudesta` vuonna 2009. Banksy vs Robbo -graffititaistelu näkyy edelleen paikoin Lontoon katukuvassa, erityisesti Regent´s Canalin alueella.

Se salaperäisyyden verho joka Banksya ympäröi, antaa tilaa myös kritiikille. Banksya on arvosteltu kaksinaismoralismista; samanaikaisesti kun hän teoksissaan vastustaa kapitalismia ja vallitsevaa yhteiskuntajärjestelmää hänen väitetään työskentelevän myös suuryrityksille ja taidegallerioille sekä ottavan isot rahat hyväntekeväisyystempauksistaan. Anonyymiys edellyttää brändiltä kuitenkin puhumista vain teosten kautta joten Banksyn puolustuspuhetta syytöksiin lienee turha odottaa. 

Se nyt kuitenkin on varmaa, että useimmilla katutaiteen isoilla nimillä (erityisesti anonyymeillä) on todennäköisesti töidensä taustalla melkoinen koneisto pyörittämässä valmisteluja, toteutusta ja brändin rakentamista. Ainakin tyttö ja ilmapallo on alkuperäisen teoksen tuhoutumisen jälkeenkin jatkanut elämäänsä mm. postikortteina ja julisteina.

Bristol, Thekla-laiva. Kuva täältä

Kuva Flickr.com
Turnpike Lane, Lontoo. Kuva Flickr.com

Lontooseen menossa?


Lontoossa maineensa kasvattanut Banksy on tehnyt taidettaan ympäri maailmaa. Iso osa töistä on jo tuhoutunut; purettu tai maalattu päälle. Erityisesti Lontoossa on vielä kuitenkin säilynyt useampiakin Banksyn töitä. Applelle ainakin on saatavissa applikaatio, jolla voi yrittää paikantaa Banksyn töitä. Varmimmin niitä löytää Camdenin ja Chalk Farmin metroasemien läheisyydestä sekä Waterloon aseman tienoilta. Shoredich on noin yleisesti katutaiteen bongaamiseen antoisin alue, ja muutenkin alueena kovassa nosteessa.

Kuva Flickr.com


Banksyn mukaan katutaide on aloittanut vallankumouksia, lopettanut sotia, ja toiminut niiden ihmisten äänenä, joita ei muuten kuunnella. 

Kuva Flickr.com
Ja jos ei graffiti ehkä lopetakaan maailman köyhyyttä, niin ainakin se voi saada jonkun hymyilemään hänen pysähtyessään katukuselle (puska-pissan kaupunkiversio).  Muista kuitenkin itse pysyttäytyä erossa graffitien maalaamisesta ja  kadulle pissaamisesta; molemmat ovat briteissä kiellettyjä asioita ja CCTV vahtii joka paikassa….

Kuva Flickr.com

2 kommenttia:

 1. Mullakin pari banksya vilahtaa tuolla: http://punatukan.blogspot.fi/2013/11/silla-aikaa.html :D
  Se ikkunankarmissa roikkuva rakastaja taitaa roikkua edelleenkin (siellä kissä nyt sitten roikkuukin), muistaisin, että sitä jo uhkasi päällemaalaus sitäkin, mutta paikalliset asukkaat päättivät toisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkä mää unohdinkaan tästä tuon alastoman rakastajan .... tallella edelleen bristolilaisen seksuaaliterveysklinikan seinällä, vuodesta 2006 muistaakseni. Täytyypä etsiä itsekin käsiin nuo Banksyn kirjat.

   Poista