torstai 3. joulukuuta 2015

Kauneus ja komeus on katsojan silmissä

Balenttitanssia Lucia Nifontova 1931. Kuva täältäLisenssi

Selailin museoviraston kuvakokoelmia viime vuosisadan eri vuosikymmeniltä ja jäin niiden kautta pohtimaan miten paljon käsitys kauneudesta tai komeudesta onkaan aikaan ja kulttuuriin sidonnaista. En nyt ala sen enempiä selittelemään konteksteja, laitanpa vain esille kauniita ja komeita poseerauksia eri vuosikymmeniltä. Osallistun tällä postauksella Pieni Lintu –blogin kauneus / komeus –kuvahaasteeseen.

Albert Edelfelt noin vuonna 1905. Kuva täältäLisenssi

Muotia vuodelta 1900. Kuva täältäLisenssi

Kasper Tanttu vuonna 1918. Kuva täältäLisenssi
Operetista Iloinen leski vuonna 1922. Kuva täältäLisenssi
Pekka Halonen 1920. Kuva täältäLisenssi
Akseli Gallen-Kallela 1928. Kuva täältäLisenssi
Naisten muotia 1948. Kuva täältälisenssi
Nanny Still 1960. Kuva täältäLisenssi

Rauli Badding Somerjoki 1970. Kuva täältäLisenssi
Kike Elomaa 1981. Kuva täältäLisenssi
Punkkari 1995. Kuva täältäLisenssi

Muutenkin kuvien katselu ovat pysäyttävä kokemus. Esimerkiksi kansalaissodan aikaisia kuvia katsomalla havahtuu hyvin tajuamaan miten lyhyen aikaa sitten Suomessakin ovat sisäiset olot olleet kaikkea muuta kuin vakaat ja turvalliset. Puhumattakaan ulkoisista uhkista pari vuosikymmentä myöhemmin.

Kuvat ovat siis museoviraston kuvakokoelmasta.Pääset katselemaan niitä tästä linkistä. Käykääpä kuvien välityksellä tutustumassa suomalaisiin ja Suomen historiaan.

14 kommenttia:

 1. Aikakausi todellakin vaikuttaa / on vaikuttanut kauneuskäsitykseen. Esim. Rubensin naiset vs Twiggy. Itse lueskelen juuri nyt kirjaa Helsinki 1914-1918 ja kyllä herättää ajatuksia tämän yltäkylläisyyden keskellä! Nälkä, puute, pelko ja anarkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä lisätä tuo Helsinki -kirja lukulistalle..

   Poista
 2. Upeat kuvat! Hieno historiikki kuvien muodossa, nykyaikainen punkkaripoika oli tosi komea, mutta ehkä Lucia Nifontovan kuva sykähdytti eniten, siinä oli kauneutta ja glamooria ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Nifontovan kuva on jotenkin täydellisen ajaton; mikään siinä ei paljasta onko kyseessä 30-luvulla vai viime viikolla otettu kuva.

   Poista
 3. Aivan ihania nämä vanhat kuvat! <3 Kaunista ja komeaa on hyvin todettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa käsitys miehen komeudesta on varmaan muuttunut vuosien saatossa jopa enemmän kuin käsitys naisen kauneudesta.. vai olisikohan sittenkin toisinpäin.

   Poista
 4. Kaikkea sitä näkee ku vanhaksi elää :D

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Niinpä! Kyllä minulle sopisi tuo menneiden aikojen miesten tyyli mutta apua jos pitäisi yrittää noudattaa vanhojen aikojen kauneusihanteita.

   Poista