torstai 17. joulukuuta 2015

Joulu ennen vanhaanElannon mainosjoulupukki 1950. Helsingin kaupunginmuseon kokoelma
Olen kasvanut ison osan lapsuuttani ja nuoruuttani tiiviissä yhteyksissä vähittäiskauppaan.  Erityisesti juuri näin joulun alla myönnän haikailevani vähän paluuta vanhoihin aikoihin. 

Elannon joulukaljaa -etikettejä eri vuosikymmeniltä


Kaikki se tohina ja kiire, mutta samanaikaisesti mahdottoman suuri yhteisöllisyys ja lämminhenkisyys teki pikkukaupan joulunajasta ikimuistoisen. Omat parhaat vähittäiskauppamuistoni ovat viime vuosituhannen ihan viimeisiltä vuosikymmeniltä, mutta päädyin poimimaan tähän joitain vanhempia nostalgiakuvia kaupan joulusta .

Elannon myymälän kassalla joulunaikaan 50-luvulla. Kuvaaja tuntemato
Kuvat ovat pääosin peräisin Helsingin Kaupunginmuseon siirretystä osuusliike Elannon kuva- ja esinekokoelmasta. Kokoelma kertoo paitsi osuusliikkeen historiasta, myös helsinkiläisestä arjesta. Painopiste on 1930-1950 –luvuissa, mutta vanhempaa ja uudempaakin aineistoa yli 2800 kuvan kokoelmaan mahtuu. Kaikki kuvat ovat  CC BY 4.0 -lisenssillä.


Joulupukin pajalla eli vierailulla Elannon mainososastolla vuonna 1953.

Elanto näkyi tiiviisti helsinkiläisessä katukuvassa erityisesti tiheän myymäläverkkonsa ansiosta.  Elanto avasi jo viime vuosisadan alkupuolella ensimmäiset sekatavarakaupat leipä- ja maitomyymälöiden rinnalle. 

Joulupukki Pietinen Aarne Oy:n siirtomaatavaraliikkeessä 1934.

Palvelumyymälät pitivät pintansa aina 50-luvulle asti, jolloin itsepalveluperiaatteella toimivat myymälät alkoivat vallata tilaa. Elanto oli edelläkävijänä monissa kauppatyypeissä, mm. liikkuvan kaupan eli myymäläautoissa. Mutta niistä enemmän toiste, nyt käytiin kierrokselle jouluisessa kaupassa.
 
Elanto-lehti 27/25-26/53. Joulupukki lelukaupassa. Pöydällä perinteisiä ja kansallispukuisia Martta-nukkeja. Kuvaaja tuntematon.

Kiinnostuitko näkemään enemmän Elannon historiaa?

Tästä linkistä pääset katsomaan lisää kuvamateriaalia. 

Joulupukki, Elannon tonttuja ja leikkikaluja vuodelta 1953.

2 kommenttia:

  1. Elannosta muistan, että ekana ryhmämyymälässä jonotettiin kahvi, hedelmät ja makeiset. Mentiin seuraavaan liikkeeseen ja saatiin liha ja leikkeleet. Kolmanneksi siirryttiin seuraavaan ja saatiin maito ja leipä. Ja kaikki maksettiin erikseen ja kuljettiin aina ulos seuraavaan. Tämä -70-luvulla Hesassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen aloittanut työuraani palvelu-myymäläautossa, jossa asiakkaat kertoivat tarpeensa ja myyjä kulki kauppa-auton pituutta eestaas ...

      Poista