tiistai 30. marraskuuta 2021

DIY Itsenäisyyspäivän kynttilät

 


En tiedä olenko kokemukseni kanssa yksin, mutta korona-ajan myötä on monista perinteistä tullut jotenkin merkityksellisempiä ainakin meillä. Ehkä kyse on halusta pitää kiinni edes rippeistä `vanhoja hyviä aikoja`.  Yksi sellainen uuteen arvoon noussut perinne on itsenäisyyspäivän viettotavat.

 

… joka ikkunalla kaksi kynttilää….

 

Lapsuudessani itsenäisyyspäivän tärkeä perinne oli kynttilöiden sytyttäminen ikkunalaudoille tasan klo 18; juhlallisesti kello kädessä, minuutilleen. Kynttilöiden sytyttämisen jälkeen tiirailtiin sitten ikkunasta naapureille päin, että palavathan kynttilät joka paikassa. Se oli sitä yhtenäiskulttuurin aikaa.

 


Kaksi kynttilää ikkunalaudoilla palamassa on pitkä perinne. Tarkalleen ottaen perinteessä ei aina ole ollut kyse Suomen itsenäisyyden juhlistamisesta vaan tapa on peräisin jo 1700-luvulta.  Kynttilöitä polttamalla on eri aikoina juhlistettu niin Ruotsin kuningasperhettä kuin jääkäriliikettä tai vastustettu venäläistämistoimia.  Suomen itsenäisyyden kunniaksi kynttilät ovat palaneet vuodesta 1927 lähtien. Tuolloin Itsenäisyyden liitto kehotti kansalaisia sytyttämään kaksi sinivalkoista kynttilää.  Kynttilöiden lukumäärä symboloi tietysti kotia ja isänmaata.

 


 

Sittemmin ajat muuttuivat. Erilaiset tunnelmavalot lisääntyivät. Tuli laiskuus; kun kerran jouluvalot tai kyntteliköt oli jo viritetty ikkunoihin niin juhlistakoot sitten samantein itsenäisyyttäkin. Itsenäisyyspäivästä tuli ylimääräinen vapaapäivä ilman sen kummempia `velvoitteita` tai sisältöä. Useimmille itsenäisyyspäivän perinteeksi on vallan mainiosti riittänyt  linnanjuhlien pukujen arvostelu. Jos aika on antanut periksi vielä Tuntemattoman sotilaan katsomisen, on siinä sitten itsenäisyyspäivän perinnettä ollutkin jo ihan yllin kyllin. Päivän on kukin käyttänyt juuri siten miten mieli tekee, luonut omat perinteensä päivän vietolle. Tai ollut viettämättä kokonaan.  Ja niinkin on ihan yhtä hyvä!

 

Tänä vuonna itselläni on ollut ajatus juhlallistaa uudelleen omaa itsenäisyyspäivämme viettoa. Ehkä vähän parempaa ruokaa? Lapsiperhearjen vuosina itsenäisyyspäivän ruoka kun saattoi hyvinkin hoitua noutopitsalla tai mäkkärillä. Tai ehkä sittenkin nuotiokahvit ja grillimakkara ulkoilmassa; siinä jos missä on suomalaisuuden parhaat jutut samassa paketissa.  Ajattelin myös palauttaa itsenäisyyspäivän kynttiläperinteen käyttöön vuosien tauon jälkeen.

 

DIY; sinivalkoiset kynttilät

 

Itsenäisyyspäivän sinivalkoisia kynttilöitä voi toki ostaa mistä tahansa kynttilöitä myyvästä kaupasta. Minulle tarkoitukseen kävisi vallan mainiosti ihan tavalliset valkoiset kruunukynttilät. Satuin kuitenkin lukemaan  Kaikki Paketissa -blogista näppärän uuden tavan värjätä kynttilöitä kaksiväriseksi.

 


Itsenäisyyspäivän kaksiväristen kynttilöiden tekemiseen tarvitaan vain valkoisia peruskynttilöitä, hieman vanhoja valkoisten kynttilöiden jämiä sekä pätkä sopivan väristä vahaliitua.

Kynttilänjämät ja murskattu pala sinistä vahaliitua sulatetaan metallipurkissa vesihauteessa. Sinne sitten dipataan valkoiset kynttilät. Helppoa ja nopeaa. Kaikki Paketissa -blogin pojat ovat tehneet vahaliiduilla kynttilöiden värjäämisestä selkeän videon, kannattaa käydä katsomassa.

 


PS. On sitä ennenkin Vintagentissa kynttilöitä värjätty. Polkkakarkkikynttilät syntyivät kalkkimaalilla spreijaamalla

 

5 kommenttia:

  1. Olipas näppärä kynttilöiden värjäystapa!
    Luulen, että jonkinlaiset kynttilät sytytetään meillä ainakin yhdelle ikkunalle tänäkin itsenäisyyspäivänä. Tunnelma taitaa täällä uudessa kodissa kuitenkin olla vähän erilainen kuin edellisessä kaupunkikodissamme. Siellä oli tapana sytyttää tasan kello kuusi kaksi kynttilää jokaiselle ikkunalle, sekä kadun että myös sisäpihan puolelle. Vanhan talon kauniista ruutuikkunoista loisti lämmin valo erityisen kauniina, varsinkin jos illalla sattui satamaan vielä hitunen lunta. Nyt jää nähtäväksi millaisia uusia perinteitä tänä vuonna kehitellään..

    VastaaPoista
  2. Vanhojen talojen ruutuikkunat ovat kyllä ihan täydellinen kehys kynttilöin tunnelmoimiseen. Toivottavasti sää suosii itsenäisyyspäivän viettoa tänä vuonna; hiljalleen leijuvat lumihiutaleet ovat tilauksessa ainakin tännepäin.

    VastaaPoista
  3. Hienoja kynttilöitä ♡ Vahaliiduilla värjääminen on kätevä konsti. Minä vielä poltan kynttilöitä. Kun päivä kevättä kohti pitenee niin, että illasta heti töistä tultua ei ole pimeää, jää kynttilöiden valossa hyggeily pois. Mahtavaa alkanutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin poltetaan kynttilöitä vielä iltaisin, ja itseasiassa vielä useamminkin aamuisin. Nousen aika aikaisin ja aamukahvi maistuu kynttilän valossa erityisen hyvälle. Hyvää vuotta meille!!

      Poista