lauantai 7. joulukuuta 2019

Kyllästyttääkö jo glögi?





Ilmojen kylmetessä juhlajuomat kuumenevat.  Se kaikkein perinteisin joulunajan juomista on varmaankin glögi. Loppuvuosi onkin vahvasti glögikautta. Vasta vuodenvaihteen jälkeen glögin ylivalta päättyy kuin seinään ja glögi tekee tilaa muille kuumille juhlajuomille kuten maustetuille kaakaoille ja kahveille.


Glögi on perusajatukseltaan maustettua lämmitettävää viiniä. Vuosi vuodelta on glögin valmistus Suomessakin kaupallistunut ja valmiiksi maustettuja glögipohjia on kaupoissa ja Alkossa tarjolla vuosi vuodelta enemmän.  Joka vuosi glögiä myös koitetaan keksiä jollain lailla uudestaan. Glögiä on maustettu milloin milläkin; mintulla,  lakritsilla, suklaalla, chilillä, rocky roadilla, sitruksilla, rommilla… vaaleana, tummana, roséna.  Vinkkinä vaan, että jos et ole näitä kaikkia vielä  maistellut, niin jätä ainakin suklaiset glögit suosiolla ostamatta. Suklaa suklaana, ei viinin joukossa, hyi.


Tarjonnan runsaudesta huolimatta perusglögi lämpiää useimmiten kaupan tiiliskivestä, jonne nakataan ainoastaan rusinoita joukkoon. Alkoholillisessa versiossa taitaa onneksi kaupan perusglögin lantraaminen kirkkaalla viinalla sentään olla vähentynyt  ja aikuisten alkoholillinen glögi tarjoillaan nykyään  useimmiten  jo puna- tai valkoviinipohjaisena juomana eikä mehun ja kirkkaan viinan lämpimänä liittona.



Kuumissa juomissa on viime vuosina ainakin maailmalla ollut selvänä trendinä siirtyminen punaviinipohjaisista juomasekoituksista kohti muita (kevyempiä) juomasekoituksia. Esimerkiksi kylmäpuristettu omenamehu on lämmitettynä yhä suositumpi talvijuoma.  

Meillä on viime aikoina talvi-iltoina testailtu toimivaa reseptiä kuuman siiderin valmistukseen. Maailmalla `hot cider` -tyyppinen juoma valmistuu monenlaisilla resepteillä, mutta yleisin taitaa olla omenamehun ja englantilaistyyppisen kuivan siiderin yhdistelmä, johon lisäpotkua tuo pikku tilkka Calvadosta tai muuta omenaviinaa.  


Eli resepti yksinkertaisuudessaan on seuraavanlainen. Kiehauta kattilassa omenamehua kanelitangon ja sitrusviipaleiden kanssa.  Lisää kiehuvan kuuman  mehun joukkoon suunnilleen saman verran kuivaa  ja hapokasta siideriä. Kuumenna, älä enää keitä!  Perään voi halutessaan vielä siis lorauttaa tilkan jotain makua antavaa viinasta; itse en raatsinut calvadosta ostaa, vaan korvasin sen tilkalla mantelilikööriä.  Kokeilin valmistaa juomasekoitusta myös suomalaisesta kuivasta omenasiideristä, mutta eihän se toiminut ollenkaan yhtä hyvin. Mitään siideriksi kutsuttua sokerilitkua, saatikka makusiidereitä, on siis turha haaskata lämpimän siiderin valmistukseen.


PS. On glögillekin muuten paikkansa muuallakin vuoden juhlakalenterissa. Jos juhannus sattuu olemaan tavalliseen tapaansa viileähkö, on lämmin glögi enemmän kuin sopiva kirpeässä kesäyössä nautittavaksi. Jutun juoni on vaan siinä, että se glögi pitää tajuta ostaa valmiiksi juhannusta odottamaan. Kesäkuussa kun  valikoima on ihan olematon.

PS2. Osallistun tällä postauksella Pieni Lintu -blogin makrotex-haasteeseen, aiheena väriterapiaa. Käy täällä katsomassa mistä värikkäistä asioista muut saavat energiaa pimeään aikaan.

#hotcider #mulledwine #kuumajuoma #K18

16 kommenttia:

  1. Herkullisia kuvia, ihanan mausteista tunnelmaa.

    Jostain syystä glögi ei ole koskaan kuulunut omaan juomavalikoimaani. Ei vain nappaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, sen sijaan kaikki muut lämpimät talvijuomat kyllä kuuluvat; kaakao kermavaahdolla on perusretkieväs talviaikaan.

      Poista
  2. Glögi maistuu aina. Kesälläkin. Ihania kuvis

    VastaaPoista
  3. Upeat kuvat! Muutaman alkoholittoman glögin juon, mutta voisin olla ilmankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi alkoholin tarjoilu ja käyttötavat ovat muuttuneett viime vuosikymmenien aikana melkoisesti pois normatiivisista malleista, nykyään on jo aitoa valinnanvapautta.

      Poista
  4. Aikaisemmin glögi maistui niin kuumana kuin kylmänä. :) Nykyisin allergiat estävät sen nauttimisen, tietyt mausteet eivät enää sovi, mutta sen tilalle olen juurikin ottanut tuon omenamehun. En kylläkään ollut tullut ajatelleksi sitä - tai ihan ehtaa glögiäkään - juhannusjuomana, mutta mikä ettei! Pitää kokeilla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenamehu on kyllä hyvää kuumana, täytynee ensi syksynä etsiä jostain puristamo mistä saisi pakastimeen todellista tuoretavaraa.

      Poista
  5. Ihanat sävyt kauniissa kuvissasi jo yksistään terapoivat tätä flunssapotilasta, jonka glögi on ollut lähinnä Panadol-hot. Tuo juhannusglögi-vinkki täytyy laittaa korvan taakse :)

    VastaaPoista
  6. Oi, tuollainen kuuma siideri on aina kuulostanut houkuttelevalta! Ehkä voisi kokeilla.

    Minä tykkään kyllä ihan kaupan mehuglögeistäkin. Juomme niitä usein joulun jälkeenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Glögi on myös hyvää ulkoilujuomaa talven retkillä, vaihtelua ikuiseen kahvitermoksen kantamiseen.

      Poista
  7. Uskomattoman hienot on väriterapeuttikuvasi ja tarinat glögistä. Eipä kyllästytä vielä glögit kun ei tämän joulun alla ole päässyt juuri maistelemaan:) Vaalea glögi passaa itselleni paremmin kuin punainen ja hyvin mausteinen. Omatekemästä mehusta aikoinaan glögit keittelen, enää en viitsi:)

    VastaaPoista