sunnuntai 22. joulukuuta 2019

DIY; hyasinttikokedamaJokaisella meillä lienee omat joulukukkasuosikkinsa. Minun suosikkini on hyasintti. Hyasintissa viehättää vaatimaton ulkoasu, edullisuus, monikäyttöisyys ja jouluinen tuoksu. 

Kävin hyasinttiostoksilla kukkatalossa, joka oli sananmukaisesti tulvillaan erilaisia joulukukka-asetelmia.  Useimmissa asetelmissa oli yhdistelty monia eri kukkalajeja ja lisätty vielä ainakin jokin kiiltävä tai klisheinen joulukoriste. En tiedä kävinkö ostoksilla väärässä paikassa, mutta mitään kovin yksinkertaisen kaunista joulukukka-asetelmaa ei silmiin osunut. Enemmän tuntui olevan enemmän.  En siis halunnut ostaa mitään valmista kukkaistutusta, mutta yllättäen valmis kolmen hyasintin kokonaisuus tuli halvemmaksi kuin irralliset kukat, joten ostin sellaisen kotona hajoitettavaksi.

Tarkoituksenani oli kokeilla tehdä hyasinttikokedama. Kokedama on japanilainen nimitys sammalpallolle, jonka sisällä kasvaa pieni kasvi. Yleensä ( täällä kesäversio) olen  kokedamaa tehdessäni muotoillut kasvin juurien ympärille märän mullan ja kissanhiekan sekoituksesta pallon, joka sitten peitetään sammaleella. Hyasintin sipuli ei taida (niin uskon) kaivata multapaakkua ympärilleen, joten tällä kertaa kiedoin sammaleen suoraan sipulin ympärille.


Kokedama ei kaipaa ruukkua vaan sen voi ripustaa roikkumaan amppelin tavoin. Tällöin sammaleen sidontaan käytetystä narusta tai rautalangasta tehdään ripustuslenkki.  Tai kokedaman voi asettaa sellaisenaan kosteutta kestävälle pinnalle tai vaikka puukiekon päälle. Myös kirkkaaseen lasipurkkiin tipautettuna sammalpallon muoto tulee kauniisti esille.  Tämänkertainen oma hyasinttikokedamani sai alleen ainoastaan pienen metalliympyrän suojaamaan pöytäpintaa. Kastelun hoidan suihkuttamalla. Saatan kastelun jälkeen tipauttaa kasvin hetkeksi lasimaljaan, jos kosteus tuntuu leviävän alustalle asti. 
 

Loput hyasintit  `istutin`  kahvikuppeihin  ja lasilaatikkoon.PS. Sammaleen kerääminen metsästä ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Itse keräsin sammaleet omalta pihalta. Kiven päältä kun kaapii, niin saa mukavan ohuen sammalpeitteen. Jos sinulla ei ole luvallista metsää, mistä sammalta kerätä, voi sitä kysäistä hankittavaksi myös kukkakaupasta.
PS2. Selittävät kukkakauppiaat mitä tahansa, niin kyllä minusta hyasinteistä puuttuu nykyään tuoksu. Vai voiko kyseessä olla sama ilmiö, mikä kesäisin selittää heinäsirkkojen häviämisen?

15 kommenttia:

 1. Oi miten hienoja asetelmia! Minä en tuollaisesta kokedamasta ollutkaan aiemmin kuullut:) Hyasintit kyllä tuoksuvat niin ihanalle! Hyvää ja rauhaisaa joulun aikaa sinne ❤️🎅🎄

  VastaaPoista
 2. Tosi kaunista! Minäkään en useimmiten tykkää noista valmiista asetelmista kun tuntuu että on ihan pakolla tungettu samaan asetelmaan kaikkea mahdollista.
  Ostin eilen aivan yksinkertaisen kolmen hyasintin istutuksen jossa oli ainoastaan punainen paperi ympärillä. Tänään kuitenkin keksin hajottaa sen, otin hyasintit yksitellen irti ruukusta ja istutin ne Aalto-maljakkoon, kaikki kolme. Lasin läpi näkyy multa ja juuret, mutta se tekee istutuksesta mielenkiintoisen eikä mielestäni kaipaa mitään muuta koristeeksi.
  Mukavaa joulun aikaa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuret ja sipulit varmasti näyttävätkin kauniille aaltomaljakossa.

   Poista
 3. Hyasintit on ihania. Käsittääkseni siniset tuoksuvat voimakkaimmin. Kauniita ovat sinun asetelmasi. Rauhaisaa joulua! <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi juttu minulle tuo värin ja tuoksun yhteys. Kiitos, mukavia välipäiviä.

   Poista
 4. Tunnelmallista joulunaikaa sinulle. ❤️🎄

  VastaaPoista
 5. Onpa hauskat asetelmat! Nuo kokedamat ovat hauskan näköisiä. Paljon kivempia kuin valmiit asetelmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokedamat ovat kyllä kivoja, erityisesti roikkumassa ulkona

   Poista
 6. Kauniit ja yksinkertaiset asetelmat.
  Sammalpalloja olen ihastellut. Nyt tiedän, miten sellaisen voi valmistaa.
  Kokedama-nimi oli minulle ennestään tuntematon.
  Mukavaa joulun jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Kauniita asetelmia <3 Itsekin kävin raapissa pihakiviltämme sammalta. Laitoin sammalta ja punaisen ruusun jälkiruokakippoihin ja joulupöydän kukiksi. Tuli kauniita.

  VastaaPoista