maanantai 23. syyskuuta 2019

Tiikkipöydän rinkulat saivat kyytiä..
Tiikkiä pidetään yhtenä maailman arvostetuimmista puulajeista. Tiikin ensimmäistä kulta-aikaa elettiin 50- ja 60-luvuilla, jolloin pohjoismainen (erityisesti tanskalainen) design ja trooppinen puulaji yhdistyivät aikakaudelle tyypillisiksi sulavalinjaisiksi kalusteiksi, koristeiksi ja käyttöesineiksi.  Tiikin toinen tuleminen alkoi jo joitain vuosia sitten, eikä loppua näy. Uudet sisustajasukupolvet  metsästävät nyt sisustukseensa mummoloista tuttuja kaunislinjaisia senkkejä, pöytiä ja hyllyjä. Omalla kohdalla kävi tuuri, kun kirppisrallikierroksella kohdalle osui kaunis tiikkinen sohvapöytä. Pöydän pinta oli ihan kamalassa kunnossa, joten hintakin on ihan nimellinen. Tiikkisten kalusteiden pinnalta löytyykin usein rinkuloita, joita vesi, kuumuus tai kosteus ovat saaneet aikaiseksi arkaan lakkapintaan.  Itse kavahdan aina kun mainitaan sanat tiikki tai viilu, koska silloin ymmärtääkseni pinnan kunnostuksessa pitää olla pelkän innokkuuden lisäksi vähän tietoakin siitä, että mitä sitä oikein on tekemässä.


Tiikkinen pöytälöytö kuitenkin houkutteli kokeilemaan pinnan kunnostusta ihan samantein, siis ilman mitään rautakaupan aukeamisen odottelua. Muistelin hämärästi lukeneeni jostain vaseliinin ja suolan sekoituksesta, jolla tiivistä puupintaa voisi koettaa tasata. Vaseliinia ei taloudesta löytynyt ja oliiviöljyn tunkkainen ominaistuoksu ei houkutellut kokeiluihin.  Mutta; kookosöljyhän on maailmankaikkeuden monikäyttöisin aine. Siispä kokeilemaan rinkuloiden häivytystä öljyn ja suolan sekoituksella.  Olin jo täysin varautunut vaihtoehtosuunnitelman toteuttamiseen, eli maalaamiseen, mutta yllättäen öljyn ja suolan sekoitus tepsi hyvin pintalaikkuihin ja rinkuloihin.  Öljyhoidon jälkeen pinta on vielä lakattu värittömällä tiikkiöljyllä.   

Olen itse pöydän pintaan enemmän kuin tyytyväinen ja olohuoneen ilmekin keveni kivasti uuden pöydän ansiosta. 

EDIT; osallistun tällä postauksella Pieni Lintu -blogin huonekalu-aiheiseen makrotex-haasteeseen. Käy täältä katsomassa miten muut ovat teemaa käsitelleet.

23 kommenttia:

 1. Hienosti kunnostettu tyylikäs pöytä :) Arvostan.

  VastaaPoista
 2. Kyllä tuli pöydästä kaunis, tuunaus kannatti:)Kiva, että jo kaunis pöytä sai luotasi uuden elämän:)
  Ihanaa syksyä sinulle!
  T: -Satuli-

  VastaaPoista
 3. Kookosöljyä ja suolaa, vau! Missä suhteessa sekoitit noita aineita?

  Tiikki on kyllä upeaa ja niin nostalgista, omassa lapsuudenkodissa sitä oli paljon. Muistan, kun parikymmentä vuotta sitten etsittiin huonekaluja ystävän asuntoon. Silloin tiikkiset huonekalut olivat edullisia, sillä eivät kelvanneet kenellekään. Sohvapöydän sai vitosella, kirjahyllyn kolmellakympillä!
  Nyt ovat hinnat aivan jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli lapsuuden kodissa tiikkinen senkki, joka pääsi menemään pilalle kosteissa tiloissa, ja ai että kun harmittaa vieläkin..

   Poista
 4. Tulipa upean näköinen! Meilläkin on huvilalla vanhoja tiikkikalusteita. Perittyjä, vesirinkulaisia. Monta kertaa olen miettinyt, että pitäisi jotenkin käsitellä. Kiitos superpaljon vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Nyt tuli täsmäohje tarpeeseen, tosin vain pienempään projektiin. Komea on lopputulos.

  VastaaPoista
 6. Oho! Kylläpä oletkin saanut pöydän hienoon kuntoon!

  VastaaPoista
 7. Kylläpä tuli upea lopputulos <3 Pitää laittaa vinkki talteen. Mukavaa syksyä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, syksy on kyllä juuri kaikkein parhaimmillaan.

   Poista
 8. Onpa loistovinkki! Juuri noiden 50- ja 60-lukujen huonekalujen ystävänä tämä tulee tarpeeseen. Lasten jäljiltä on nimittäin muutama rinkula jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 50- ja 60-luvun muotokielessä on kyllä jotain ihan ikiaikaista.

   Poista
 9. Hieno pöytä ja kaunis muukin sisustus. Vanhaa kannattaa tuunata ennen kuin ostaa mitään halpistuotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itselle olisi aikamoinen kauhistus huoneellinen kerralla hankittuja samanikäisiä huonekaluja.

   Poista
 10. Toimiiko tumma punertava tikki?

  VastaaPoista