sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Pennynvenyttäjän Lontoo

Walkie Talkie -rakennus. Kuva Flickr

Terveisiä sateisen hyisestä Lontoosta. Tammikuu ei suoraan sanottuna ole paras mahdollinen kuukausi vierailla kaupungissa.  Joulu on taputeltu pois eikä keväästä ole vielä oikein lupaustakaan ilmassa.  Jos ruuhkaisissa kaupoissa kiertelyä sietää, niin alennusmyynnit sentään ovat käynnissä..  

Vaan ei auta ajankohdasta valittaminen. Joulunalla ei Lontooseen ehtinyt eikä kevättä malttanut odottaa, joten tällä kertaa Lontoo tuli koettua kylmänä, koleana, jäisenä ja harmaana. Sattuneesta säästä johtuen kaikenlaiset sisäjutut olivat kova sana tällä kertaa.Tämmöiselle budjettimatkailijalle olo Lontoossa käy kipeästi kukkarolle. Erityisesti ruokailu tuntui entistä kalliimmalle, ellei sitten halua syödä ainoastaan pikaruokapaikoissa. Yleensä olemme kuitanneet ainakin päivän toisen aterian katuruualla tai puistopiknikillä. Tällä kertaa sää ei kumpaankaan houkuttanut, joten pubiruokaa tuli sitten syötyä useimpina päivinä. Pubissa kalaperunat kustantaa euroina hieman yli parikymppiä, sunday roast pikkaisen enemmänkin. Toisaalta pubiruoka on edes hiukan brittiläisempää kuin ketjuravintoloiden ja pikaruokaloiden vaihtoehdot.

Useimmat Lontoon kävijät tietävät hyvin kaupungin lukuisat upeat ilmaismuseot ja tapahtumat, mutta tässä tuliaisina pari uudempaa ilmaisvinkkiä kaupungissa vierailevalle:
 
Sky Garden. Kuva Flickr.

Sky Garden

Sky Garden on Walkie Talkie -nimellä tunnetun rakennuksen huipulla sijaitseva näköalapuutarha. Korkeutta rakennuksella on 155 metriä, siis parikymmentä metriä enemmän kuin London Eye – maailmanpyörällä. Etuna on myös ulkoterassi, josta pääsee ihailemaan Lontoon näkymiä joen suuntaan. Vierailu Sky Gardenissa on ilmaista, pitää vain varata liput ajoissa etukäteen. Lippuja on tarjolla kahdelle seuraavalle viikolle, sen pidemmälle ei etukäteen voi buukkausta tehdä. Auringonlaskun aikaa ajoittuvat vierailuajat  menevät aina ensin, mutta päiväaikaan lippuja on yleensä hyvin tarjolla.  Sky Garden sijaitsee Fenchurch Streetillä, Cityn alueella. Lähin metroasema on Monument. Vierailu Sky Gardenissa on varteenotettava vaihtoehto London eyehin jonottamiselle.Westminster Abbey

Goottityylinen Westminster Abbey on yksi Lontoon tärkeimpiä nähtävyyksiä. Katedraali on yksi Lontoon neljästä UNESCON maailmanperintökohteesta. Kirkossa on vietetty  on vietetty 38 kruunajaiset ja 26 kuninkaalliset häät. Kirkko tunnetaan mm. prinssi Williamin ja Catherine Middletonin hääkirkkona.

Westminster Abbey Quire kuninkaallisten häiden aikaan. Kuva Flickr.

En ole koskaan ennen tullut vierailleeksi kirkossa sisällä. En vaan ole ollut rakennuksesta niin kiinnostunut, että olisin halunnut maksaa sisäänpääsystä ja kierroksesta parikymppistä. Kirkollisiin toimituksiin ja tilaisuuksiin osallistuminen on Westminster Abbeyssä kuitenkin ilmaista. Perinteisen aamujumalanpalveluksen lisäksi kirkossa järjestetään liki päivittäin mm. urku- ja kuoromessu. Me osallistuimme sunnuntai-illan iltahartauteen, jonka musiikista vastasivat kirkon poika- ja mieskuorot.  Kokemus oli melkoisen ainutlaatuinen; tunnelma oli harras ja (anglikaaniseen tapaan?) melko muodollinen mutta lämmin ja tunnelmallinen. Kuorot soivat niin upeasti, että selkäpiitä pitkin kulki väristyksiä. 

Westminster Abbeyssä ei saa valokuvata joten liitteenä olevat kuvat on napattu kirkon esitteestä.
Ps. Pikkupojat ovat pikkupoikia vähän muodollisemmissakin yhteyksissä; minäpäs tiedän minkä kuoropenkin alla Westminster Abbeyssa on tuore räkäpallo… 

6 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä! Olen ollut Lontoossa vuonna 2000 ja se oli kyllä unohtumaton matka. Jonain tulevana vuonna olisi tarkoitus mennä uudestaan ja ilmaisjutut kiinnostaa aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lontoo on ihan parhautta! Itse olen käynyt siellä niin usein, että kiva aina kun löytää jotain uutta tekemistä tai uusia alueita..

   Poista
 2. Olipas mukava Lontoo-postaus! Kun esikoinen työskenteli Lontoossa, tuli siellä käytyä vähintääin kerran vuodessa. Tuonne kattopuutarhaan olimme parikin kertaa menossa, mutta emme onnistuneet saamaan lippuja. Kallista siellä kyllä on ja punta poikineen vaihtoi omistajaa. Nähtävää olisi moneksi viikoksi ellei kuukausiksi, mutta monen turistikohteen hinta on niin suolainen, ettei koko perheellä reissatessa raaskittu maksaa kaikkiin mielenkiintoisiin kohteisiin. Onneksi näitä maksuttomiakin kohteita löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lontoossa tosissaan riittää näkemistä ja kokemista aina vaan joka käynnillä...

   Poista
 3. Olipa hieno paketti Lontoosta kuvineen ja kertomuksineen. Ai että, se olisi kyllä paikka jossa kannattaisi käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lontoo on minun suosikkikaupunkini, jonne vähintään kerran vuodessa herää kauhea kaipuu päästä hetkeksi. Joskus tovin asunutkin, nyttemmin riittää piipahdukset..

   Poista