sunnuntai 12. syyskuuta 2021

DIY : kevyt yöpöytä puulaatikoista

 


Se nyt on tässä taloudessa ihan selvää, että sängyn vieressä pitää olla paljon tilaa kirjoille, latureille, laitteille, silmälaseille, lukuvalolle, muistiinpanovälineille ynnä muulle sälälle. Ja tietysti; mitä enemmän yöpöydällä on tilaa, sitä enemmän sälää sille myös kerääntyy.

Vanha painava yöpöydän rumilus

Yöpöydän virkaa sängyn vieressä on tähän asti tehnyt vanha monilokeroinen myymäläkaluste.  Tälle yöpöydälle olisi ehkä voinut vielä antaa jatkoaikaa poistamalla ruman valkoisen maalipinnan, (täällä kuvat toisen samanlaisen pikkupöydän kunnostuksesta), mutta kun mokoma on lisäksi todella painava. Koska kaluste on ahtaassa välissä ja hankalasti siirrettävissä, on sen taakse kertynyt uskomattomat määrät pölyä ja pöydältä tippuneita pikkuesineitä.  Yöpöydän takaa on tullut tehtyä kunnon siivousinventaario yleensä vasta sitten kun hiuslenksut ja nappikuulokkeet ovat kaikkialta muualta talossa kadonneet.

Uusi kevyempi ja siirreltävä ratkaisu


Oli siis tarvetta kevyelle, siirrettävälle ja olemassa olevista aineksista koottavalle yöpöydälle tai tasolle. Kaluste saisi mielellään olla irti lattiasta tai muuten helposti siirrettävissä. Harkitsin ensin parin vanhan puulaatikon ruuvaamista kiinni seinään, mutta ratkaisun `kestokyky`  epäilytti. En halua herätä keskellä yötä siihen, että olisi pitänyt valita iltalukemiseksi joku kevyempi kirja.   Myöskään taloudesta valmiiksi löytyvien kalustepyörien kiinnittäminen suoraan vanhoihin laatikoihin ei houkutellut . Toteutus vaati siis kuitenkin kauppakäynnin.  



Ratkaisuksi tuli  pinota puulaatikoita kyljelleen siirtoalustan päälle. Edullisia siirtoalustoja myydään ainakin Puuilossa ja Tokmannilla. Tälle yöpöytäratkaisulle tuli nyt hintaa kympin verran.



Laatikoiden pohjiin, siis valmiin kalusteen takaseiniin, leikkasin sopivaan kokoon ja tapetoin rikkimenneen taulunkehyksen taustat. Tapettina toimii Pihlgren ja Ritolan klassikko Kiurujen yö. Olen ostanut kolmen metrin tapetinpalan kirppikseltä kahdella eurolla joskus vuosia sitten  ja nyt viimein sille löytyi juuri sopiva käyttötarkoitus.   Harmi muuten, että metreittäin tapetteja myyviä verkkokauppoja on edelleen harvassa. Yksi sellainen on Colore, mutta sielläkin metrivalikoimassa on ainoastaan Pip Studion tapetteja.


Hyviä unia!  Ja kyllä. Makuuhuoneen tapetit lähtevät vaihtoon (tai siis  vaihtuvat maalipinnaksi) heti vaan kun sopiva innostus iskee..

4 kommenttia:

  1. Hyvä ja toimiva on tuo ratkaisu. Meillä on ihan samanlainen hyllykkö mökillä keittiössä; kaksi puulaatikkoa päällekkäin ja pyörät alla. Tapettia meillä ei taustassa ole, mutta tuo sopii hienosti. Samaa tapettia meillä oli edellisessä asunnossa eteisen seinissä. Tykkään niin siitä ja väri on ihan nappi. Meillekin tehtiin itse helpot yöpöydät viikko sitten. Blogissa olen ne näyttänytkin. Ollaan niin tyytyväisiä niiden toimivuuteen ja ulkonäköön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hienot yöpöydät teittekin, mukavan ilmavat ja kevyet.

      Tuo Kiurujen yö on kyllä jo melkoisen ajaton klassikkokuosi.

      Poista
  2. Kiva ratkaisu pyörät alle on hyvä kikka. Me olemme konmarittaneet tavaraa mökiltä jonkinverran vajoista ja kaksi erikokoista puulaatikkoa minullakin on löytyy varmasti jossain vaiheessa käyttö. Kiva kun löysit vihdoin tapetille käytön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyörät kalusteen alla on myöskin hyvä kikka muuttaa kalusteen korkeutta, esimerkiksi vanhat sohva- ja ruokapöydät voivat välillä olla nykyihmisen standardeihin vähän matalahkoja, mutta korottuvat kivasti lisäämällä pyörät..

      Poista