torstai 13. elokuuta 2020

Pienen karhunkierroksen maisemissaOulangan kansallispuistossa sijaitsevan pienen karhunkierroksen patikoi vuosittain noin 60.000 retkeilijää. Kuusamossa sijaitseva pieni karhunkierros on osa legendaarista Karhunkierrosta. Se on Suomen suosituimpia retkeilyreittejä, ellei peräti se kaikkein suosituin. Ainakin nimenä tunnetuin se varmasti on. Ja isosta syystä! Pieni karhunkierros oli kilometrejään isompi elämys. Se tarjoaa luontoelämyksiä (verrattain vähäisiä)  kilometrejään paljon enemmän. Ja jos vaellusinnostus saa pienestä karhunkierroksesta nostetta, on Oulangalla sekä läheisissä kansallispuistoissa tarjolla eri pituisia ja tasoisia reittejä, joilla patikointia voi jatkaa. Pieni karhunkierros sopii vaativuudeltaan myös vähemmän kokeneille luonnossa kävijöille sekä perheille. Lapsiperheitä tulikin kierroksella vastaan paljon. Jos haluaa olla tehokas, on reitti kierrettävissä nopeimmillaan parissa tunnissa.  Matkan varrella on kuitenkin niin paljon ihasteltavaa, katseltavaa ja tutkittavaa, että vain ajan kanssa kulkeminen ja  rauhoittuminen tekee reitille oikeutta. Reitin varrella palvelut ovat loistavat; polut hyväkuntoisia ja taukopaikkoja tasaisin välein kauniilla paikoilla.Varsinainen karhunkierros kulkee samoja reittejä Pienen Karhunkierroksen kanssa. Vaikka pieni karhunkierros on hyvin merkitty, on risteyksissä syytä olla tarkkana, ettei tule vahingossa lähteneeksi väärää polkua pitkin aiottua pidemmälle vaellukselle.


Juuman pysäköintialueelta matkaan lähdettäessä on edessä ensin noin reilun kilometrin matka Myllykoskelle, josta ympyräreitti lähtee kahteen suuntaan. Reittikuvauksessa suositellaan kiertämään sulan maan aikaan myötäpäivään ja talven liukkailla vastapäivään. Me kiersimme reitin myötäpäivään, onneksi, koska siten saimme laskeutua Kallioportin huikean pitkän portaikon alaspäin.  Voin kyllä hyvin kuvitella, että liukkailla keleillä pitkän portaikon kipuaminen ylöspäin tuntuu laskeutumista turvallisemmalle vaihtoehdolle.Taisimme saada pieneltä karhunkierrokselta itsellemme lisäboostin innostusta kotimaisiin luontokohteisiin ja vaellusreitteihin tutustumiseen. Oulangan maisemiin on päästävä takaisin viimeistään ensi kesänä. Myös Hossan kansallispuiston reitteihin tutustuminen houkuttaisi. Ehkä jo syyslomalla..?

Oulangan patikointireittien esittelyihin pääset tästä .

#pienikarhunkierros #kansallispuistot #Kuusamo 


12 kommenttia:

 1. Ihanalta näyttää patikointireittinne ja kuvat aivan mahtavan hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikin juuri passeli tämmöiselle wanna-be-vaeltajalle :)

   Poista
 2. Vau mitä maisemia! Hienoa, että on myös tuollainen helpompi perheille sopiva reitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen työtä alle kouluikäisten lasten parissa ja panin ilolla merkille ne lukuisat perheet, jotka tuolla kiersivät alle kouluikäisten lasten kanssa. Ei tosiaankaan ole joka perheelle ihan itsestäänselvää lähteä 12 kilometrin kierrokselle pienten lasten kanssa...

   Poista
 3. Upeat tutut maisemat ja hyvät kuvat niistä. Kiitos.
  Meillä lapset ja lapsenlapset ovat olleet mukana pienistä pitäen kierroksella, sillä seurauksella, että kaksi 16-vuotiastamme tekivät tänä kesänä varsinaisen kierroksen keskenään. Eka yönä kastuivat teltassa, mutta eivät jättäneet kierrosta kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoisen kunnioitettavaa! Ensi lauantaina on nuku ulkona - yö, pitänee itsekin miettiä teltalle paikkaa...

   Poista
 4. Olen myös muutaman kerran käynyt. Upeat on maisemat. Mutta tuntuu, että joka kerta ovat pidentäneet reittiä :D Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, ikääntyessä ajan kulu kiihtyy ja kilometrit pitenee. Hyvää loppukesää!

   Poista
 5. Ihanat kuvat ja maisemat <3 olisi mukava itsekin lähteä karhunkierrokselle :)

  VastaaPoista