perjantai 28. helmikuuta 2020

Diy-vinkki raanun uudesta elämästäNyt kun suuret ikäluokat ovat sisäistämässä tavaran katoavan arvon ja vimmalla vähentävät pääosin viime vuosituhannen esineistä rakentuvaa irtaimistoaan, on monen perinteisen sisustusesineen kohtalona päätyä tavaraksi, jota kukaan ei enää  kotiinsa halua.  Yksi sellainen kotiesine on raanu. Erilaisia raanuja löytyy parhaillaan kirppiksiltä ja kierrätyskeskuksista runsaasti ja edullisesti.


Raanu on puuvillaiseen loimeen ohuesta villalangasta kudottu tekstiili.  Se on osa suomalaista käsityöperinnettä, jossa sekoittuu itäisiä ja läntisiä käsityövaikutteita. Sileäksi kudottu raanu koostuu yleensä vaakaraidoista sekä toistuvista raitaryhmistä. Nimissä ja väriyhdistelmissä  on viittauksia luontoon ja vahvoihin tunteisiin.


Alun perin raanu oli käyttöesine,  joka toimi makuualustana tai täkkinä. Kun raanun käyttötarkoitus petivaatteena katosi, yleistyi raanujen käyttö seinätekstiileinä. Vielä 1960- ja 70- luvuilla raanuja valmistettiin paljon käsityönä, mutta 1980-luvulle tultaessa raanujen valmistaminen hiipui. Raanunkin tie on kulkenut käyttöesineestä koristeeksi ja lopulta turhakkeeksi.


Täyttä villaa olevassa raanussa on kaikki villan erinomaiset ominaisuudet. Raanu on pehmeä ja joustava. Se on loistava lämmöneristin.  Sen pinta ei ime likaa eikä rypisty.  Miten tätä tarjolla olevaa ja ominaisuuksiltaan ylivertaista materiaalia voisi kierrättää uuteen käyttöön? 

Ompelutaitoiset tekevät raanuista vaatteita, laukkuja ja lattiatyynyjä. Meille ompelutaidottomille soveltuvat raanujen väriyhdistelmät ja materiaali  hyvin myös pieniin naulapyssyllä tehtäviin verhoilutöihin. 

Kuvien raanuilla verhoillut tuolit eivät ole Vintagentin omatekemiä, vaan ne on kuvattu ideaksi ja inspiraatioksi Mathildedahlin ruukkikylässä sijaitsevan Matildankartanon kahvilasta. Matildankartanon leipomo, myymälä ja leipomoravintola on jälleen yksi syy lisää vierailla Mathildedahlin ruukkikylässä. Samaan päivään voi helposti yhdistääkierroksen Salon kirppiksillä, vaikka niitä raanuja etsimässä..

PS. Voiko kukaan keksiä mitään järkevää jatkokäyttöä 80-luvun kuultokudostekstiileille? Niitä vasta kirppiksillä onkin tarjolla...

#suosittelensaloa #mathildedahl @matildankartano


12 kommenttia:

 1. Aivan ihania tuoleja! Me emme päässeet kartanon kahvilaan viime kesän Mathildedal-vierailulla, kun se oli silloin kiinni. Olisipa ollut hauska päästä istumaan noilla. Ehkä taas ensi kesänä. Hienoa, kun turhakkeille keksitään uusia käyttötapoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mathildedahlissa alkaa olla vaikeaa valita minne mennä kahvittelemaan, kivoja paikkoja kun on niin paljon. Kartanon puutarha on käymisen arvoinen, toivottavasti ensi kesänä pääsette käymään.

   Poista
 2. Upeita raanutuoleja! :) Kiva ja käytännöllinen idea.

  VastaaPoista
 3. Voi miten hienoja raanutuoleja, loistava idea! Mukavaa viikonloppua ja leppoisaa karkauspäivää♥

  VastaaPoista
 4. Hieno postaus ja upeasti hyödynnetyt raanut.
  Käyn kauppareissujen yhteydessä kirppareilla etsimässä pokkareita matkalukemiseksi.
  Nyt tajusin yhden jutun. Vielä muutama vuosi sitten kuolinpesistä tuotuja raanuja oli runsaasti tyrkyllä, nyt ne ovat kadonneet. Voi, miten toivonkaan niiden saaneen uuden elämän jonkun kätevän käsissä.
  Mahtavaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pokkareita, ihan tuoreitakin, saa kyllä kirppiksiltä hyvin ostettua. Raanuille on onneksi ompelupiireissä keksitty uusia käyttötapoja. Olisi sääli päästää hukkaan hyvää materiaalia.

   Poista
 5. Hauska idea nuo raanutuolit. Minullakin löytyy yksi minun tekemäni raanu, jonka tein vuonna 1977. Värit ovat kaameat-kelta-puna-vihreä. Miettinyt itsekin, että mitä sillä tekisin. Jättityyny voisi olla yksi vaihtoehto. Mukavaa tulevaa naistenpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän niissä väreissä onkaan, kun uusissa käyttötarkoituksissaan näyttävät ihan kivoille, vaikka seinälle laitettuna alkuperäisessä tarkoituksessaan olisi aika ajanut väriyhdistelmästä ohi.... Mukavaa naistenpäivää myös sinulle!

   Poista