Hae tästä blogista

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Kaatopaikkatuolien uusi kuosi
Kaatopaikallamme on kierrätyskontti, johon voi jättää tavaroita muiden vapaasti otettavaksi. Tavaran tuoja joutuu maksamaan tavaroista normaalin jätemaksun, joten konttia ei voi käyttää oikotienä tarpeettoman tavaran laiskaan dumppaamiseen.


Kierrätyskontin olemassaoloa ei myöskään mainosteta jätehuollon sivuilla. Kysyin kerran, että miksi ihmeessä tästä mahdollisuudesta ei pidetä enemmän ääntä. Sain vastauksen, että kierrätyskonttia ei mainosteta, koska halutaan ohjata ihmiset kierrättämään tarpeettomat tavaransa ensisijaisten kierrätysjärjestelmien kautta.  Okei, ymmärrän pointin. Silti toivoisin, että tätäkin kierrätysmahdollisuutta tuotaisiin paremmin esille. 

Monelle ihmiselle on varmasti iso kynnys lähteä säätämään omien tarpeettomien tavaroiden kierrätystä esimerkiksi erilaisten annetaan palstojen kautta. Kehtaanko antaa edes ilmaiseksi, ei kai tätä nyt kukaan enää kunnostettua saa,  viitsinkö viestitellä mahdollisen hakijan kanssa, saadaanko haku sovittua, tuleeko hakija ajallaan tai tuleeko ollenkaan.  On siis ihan ymmärrettävää, että suoraan kaatopaikalle vieminen houkuttaa. Maksan suosiolla pikkaisen jätemaksua  ja pääsen tarpeettomasta tavarastani eroon ilman sen suurempaa säätämistä. Aika inhimillistä ajattelua, eikö vaan..   Jos kierrätyskonttimahdollisuudesta tiedettäisiin paremmin, ehkä muutama aarre löytäisi  silloin tällöin löytäisi sitä kautta pelastajansa.   Itse käyn joka kerta kaatopaikalla käydessäni katsastamassa kierrätyskontin `tarjonnan`. Viimeksi kontista kotiin lähti kaksi puista nojatuolia. Niiden samettiverhoiluista oli aika ajanut ohi eivätkä ne sellaisenaan olleet enää kenenkään kodin kaunistus.  Tuolien rakenne oli kuitenkin niin selkeälinjainen, että tällainen kokemattomampikin kunnostaja uskaltautui kokeilemaan uudelleenverhoilua.  Tuolien kunnostukseen tarvittiin niittipyssy, pari tuntia aikaa ja kaksi metriä Ikean halpiskangasta  (4,99 /metri) .  Harkitsin hetken puurungon maalaamista valkoiseksi. Jätin kuitenkin maalaamatta, mikä ainakin nyt tuntuu hyvälle päätökselle.  Tykkään kovasti lopputuloksesta, vaikka tuolit hakevatkin vielä paikkaansa kotonamme.  Yhden roska oli taas toisen onni.14 kommenttia:

 1. Aivan ihanat tuolit olet saanut. Tuo kangas sopii täydellisesti ja hyvä ettet maalannut. Ovat mielestäni kauniimmat ja arvokkaamman näköiset näin. Tuollaisiin kierrätystuoleihin uskaltautuu kokemattomampikin yrittää laittaa uuden päällyskankaan ja se on hieno juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä, näiden tämmöisten kohteiden kanssa uskaltaa kokeilla enemmän.

   Poista
 2. Maailmalla on tapana laittaa tarpeettomat tavarat kadun laitaan kenen tahansa maksutta otettaviksi. Yleensä kuulemma häviävät nopsaan uusiin koteihin. Näin ainakin Australiassa ja Tanskassa.

  Itse laitan tavarat kiertoon joko tuttaville taikka kirpparille. Punainen Rsiti hakee maksutta kotoa isommat mööpelit.

  Oli kierrätystapa mikä tahansa, aina se voittaa metsiin ja soramontuille dumpatut kodinkoneet ja huonekalut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, vaihtoehtoja on niin monia, että ihmetyttää miten edelleen tavaroita päätyy teiden levähdyspaikoille ja metsiin..

   Poista
 3. Voi että mikä muodonmuutos. Taitava toteutus ja aivan ihanat tuolit sait noista. Nyt vaan toivon, ettei alkuperäinen tuolien luovuttaja näe tätä, ettei tule katumapäälle ;). En tiennyt tuosta kierrätyskontista entuudestaan. Kiitos tiedosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangas ei ollut ihan perinteisintä minua, mutta yllätti miten hyvin sopi juuri tähän.

   Poista
 4. Oletpas taitavasti toteuttanut uudet tuolinpäälliset! Mahtava uudistus!

  VastaaPoista
 5. Tulipa hieno lopputulos. Voi olisipa meilläkin täällä tuollainen kierrätyskontti. Toki täällä on hyötykäyttöpiste ja usein harmittaa, kun ihmiset ovat heittäneet käyttökelpoista tavaraa sinne. Miksi eivät sitten vie niitä kierrätyskeskuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomattomia asioita ihmiset heittävät pois, onneksi vaihtoehdot lisääntyvät ja (ehkä) asenteetkin hiljalleen.

   Poista
 6. Hienot viidakkotuolit! Ihan mahtava tuollainen kierrätyskontti!

  VastaaPoista