keskiviikko 28. helmikuuta 2018

50 shades of pink - aikuisten oikeesti


Olen elänyt nuoruuteni sellaisessa maailmassa jossa pinkki ei ollut millään lailla vakavasti otettava väri vaan osoitus lapsuuden (vielä)  kypsymättömästä mausta tai äklö-romanttisuudesta. Toisaalta pinkkiä taisikin minun nuoruudessani olla vain kahta lajia; haaleaa hattarapinkkiä ja vähän voimakkaampaa barbi-versiota. Pinkki oli väri jota joko yksinkertaisesti rakastettiin tai inhottiin.   Kovin neutraali vaihtoehto se ei koskaan ollut.

Jo muutaman vuoden ajan on ollut selvää, että pinkki on uusi musta. Tai uusi valkoinen, jos sisustuksesta erityisesti puhutaan. Pinkin status on muuttunut eikä se ole enää pelkkä romanttinen tyttöjen väri vaan nykypinkillä on värinä vahva feministinen lataus. Väri on kulkenut pitkän matkan  hattaraisesta Barbi-pinkistä oikeaksi ja vakavasti otettavaksi  väriksi.Pinkin trendikulku taisi lähteä liikkeelle Tanskasta viitisen vuotta sitten. Murretty  Scandi Pink -nimellä kulkeva roosa  saatiin aikaiseksi poistamalla sävystä sinisyys. Vuoden 2015 sisustusvärikarttojen kuningatar oli metallinhohtoinen Rose Gold. Seuraavana vuonna Rose Quartz oli edeltäjäänsä vähän puuteroidumpi pinkki. Vuoden 2017 värikarttojen ylösnosto  puolestaan oli Millennial Pink. Se on edeltäjiään hillitympi ja murretumpi puuterinen pinkki, johon on lisätty ripaus ruskeaa. Seuraavaksi hittipinkiksi saattaa muodostua entistäkin murretumpi ja ruskeaan taittuva Nude Pink -sävy.  

Millennial Pinkistä tai Delicate Pinkistä  puhutaan usein myös yleisnimityksenä koko vaaleanpunaisen trendiperheelle. Pinkin valtakausi liittyykin aikaan jolloin milleniaalit - eli tällä vuosituhannella syntyneet- ovat aikuistumassa. Ja ovatkin aikuistumassa ihan uudella tavalla – laittaen uusiksi edellisten sukupolvien käsitykset aikuisuuteen kuuluvista asioista. Siksi pinkkikään ei enää jää lapsuuden barbi-leikkeihin ja sateenkaariponien väritykseksi vaan seuraa milleniaaleja lapsuuden yli ja ohi. Edelleenkään pinkki ei ole kovin neutraali valinta, se vain viestii nyt eri asioista kuin ennen. Veikkaanpa, että Millennium Pinkin valtakaudesta riittää tuleville antropologeille ja sosiologeille tutkittavaa.

Itse aloitin varovaisen tutustumisen pinkin uusiin sävyihin metallinhohtoisesta ruusukullasta. 

Meillä poltetaan paljon IKEAN lasisia tuoksukynttilöitä.  Ruusukulta -spraymaalipurkki kädessä aloin miettiä, miten noita arkisia lasikynttilöitä saisi tuunattua astetta juhlavamman näköisiksi. Tein kolme erilaista toteutusta teemasta.Yksi lasikynttilöistä (kuvassa keskimmäinen) on suihkutettu ensin etikkavedellä, jonka päälle spreijasin ruusukullan sävyä. Nopeasti varovaista taputtelua talouspaperin palalla, jotta pinta tulee elävän epätasaiseksi. Tekniikka kulkee DIY köyhän hopeana ja täällä sekä täällä  siitä perinteisemmät toteutukset.Toisen lasikynttilän ulkopuolen  sivelin kokonaan ensin erikeepperillä, jonka jälkeen kierittelin lasin korppujauhoissa.  `Leivityksen` kuivuttua spraymaalasin pinnan kevyellä otteella.Kolmannen kynttilän reunaan siveltyyn liimakerrokseen pyörittelin puolestaan Helmi-perunaryynejä (olivat päässeet menemään kaapissa pahasti vanhaksi, emmä-muuten-ehkä-olisi-lähtenyt-ruualla-taas-leikkimään..). Tällekin purkille siis kerros ruusukullan sävyistä spraymaalia vielä pintaan.Tykästyin erityisesti tuohon korppujauhoversioon. Vink, vink; voisivat olla aika romanttisen kauniit esimerkiksi osana hääkattausta.


PS. Tässä vielä väriyhdistelmävinkki, jolla surffaat tänä keväänä suoraan pinkkitrendin aallonharjalle. Yhdistele ruusukultaiset yksityiskohdat / somisteet ruosteenpunaiseen tai lämpimään terrakottaan.  13 kommenttia:

 1. Pinkki on pop! Hattarapinkki ja aikuisempi pinkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vähän kestänyt lämmetä pinkille, mutta nämä murretut pinkin sävyt kyllä ovat kivoja moneen paikkaan..

   Poista
 2. Pinkki on yks mun lempiväreistäni :) Tuikuista tuli tosi kauniit :) Kiitos vinkistä!! Olet taas käyttänyt ideapankkiasi loisteliaasti.

  VastaaPoista
 3. Oih miten upeita tuli kaikista♥ Nuo tekniikat on kyllä painettava mieleen ja kokeiltava joskus:) Ruusukulta on kyllä ihanan näköistä, tuo vaaleanpunainen/pinkki on ihan minun lempivärejä ja varsinkin näin keväisin sen kyllä mökissä näkeekin:) Kiva kun löysin taas blgoisi, nyt heti klikkasinkin itseni lukijaksi:) Mukavaa maaliskuuta ja alkavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne, tervetuloa! Kevättä kohti mennään jo vauhdilla..

   Poista
 4. A lovely and interesting blog post - the candle holders are delightful and I love the pretty shade of pink you chose.

  VastaaPoista