sunnuntai 18. lokakuuta 2015

DIY: Muovikasseja sulattamalla materiaalia ompeluihinOpiskelijalla kuuluu olla läppäri ja penaali, eikö niin. Minulta on molemmat puuttuneet, läppärikin on tähän asti ollut pelkkä miniversio, joka on mahtunut kulkemaan melkeinpä takin taskuun työnnettynä.  Koska käsilaukkuni kävisi yksinään `mitä kaikkea nainen voikaan laukussaan kuljettaa´-väitöskirjan tutkimusaineistoksi, isomman läppärin käyttöönoton myötä tuli akuutti tarve keksi jokin tapa suojata laitetta edellisviikon eväsleipien muruilta, puoliksi sulaneilta kurkkupastilleilta ja kaikenmoisilta murentuneilta luontoaarteiden askartelumateriaaleilta.

Materiaalia eri vaiheissa..Olen joskus aiemminkin kokeillut muovipussien sulattamista yhteen, tuhoten silloin talouden kaikki kauniit muovipussit (ja muistaakseni yhden silitysraudankin). Homma ei silloin onnistunut millään; syntyi vain epämääräinen kasa enemmän ja vähemmän rypistyneitä muovilappuja. Tällä kertaa päätin taklata homman kunnolla kotiin. Netti on täynnä ohjeita muovikassien sulattamisesta ja niitä lukemalla nousi yksi yhdistävä ohje esille. Nimittäin; malttia hyvä ihminen!!!

Valmis suojapussi läppärille

Voit siis sulattaa muovipusseja yhteen varovasti silitysraudalla leivinpaperin läpi silittämällä. Laita leivinpaperi varoiksi myös muovien alle. Leikkaa muovipusseista saumat pois ja laita päällekkäin vähintään kaksi muovipussin palaa, miksei enemmänkin, kokeilemalla selviää. Muovien on syytä olla suurin piirtein saman paksuisia ja silittäminen on parasta aloittaa yhden pisteen lämpötilalla. Nosta lämpötilaa lähemmäs kahta pistettä, jos tulosta ei ala muuten tulla. Hiljakseen muovikerrokset sulautuvat yhteen. Pidä ihan käden ulottuvilla jotain painavaa, jonka laitat silittämisen lopetettuasi leivinpaperin päälle painoksi. Näin tuotos ei jäähtyessään kauheasti käpristy. Materiaalin jäähdyttyä pääset sitten ompeluhommiin. Lopputulos on paksu ja joustava, hyvin saksilla ja ompelukoneella työstettävä materiaali. Jos haluat tutkia tarkemmin työtapoja, googleta vaikka muovikassien sulatus . Ohjeita ja ihania tuotoksia löytyy vaikka miten paljon.Itse ompelukonerajoitteisena ihmisenä, piti myös odottaa jotta systeri tulee kyläilemään. Joka kerta on jotain ompelua ohjelmassa, siskotyövoiman hyväksikäyttöä, myönnetään.  Suunnitelmissani on kyllä kokeilla itsekin ompelukoneen käyttöä, keittiö tarvitsisi ison muovisen pussin jonne voisi kerätä saunalle poltettavaksi menossa olevat roskat. Toteutus vaatinee vähän muovipussien metsästystä ja suunnittelua. Vaikka miten tekisi mieli mennä penkomaan kauppojen pullonpalautusautomaattien viereisiä roskiksia, niin maltti lienee tarpeen tässäkin. Ehkä tutuilta sentään kehtaisi pyydellä muovipusseja materiaaliksi…
Muovipusseja inventoidessani kävi mielessä kyllä aikamoinen ihmetys, että mitähän nämä kaikki muovipusseissa kotiin kannetut tavarat oikein ovat…. Mahdoton määrä muovipusseja taloudessa, jossa kaupoista shoppailua harrastetaan todella vähän. Penaalin materiaaleista kiitos Ink Clubin mustetilauksen, vetskari otettu talteen rikkinäisistä farkuista, läppärisuojan materiaalit kerätty tekemällä ostoksia Glitteristä, Sokoksesta, Elloksesta, Cubuksesta (tuo makeasti nahkaa muistuttava tummanlila raita kassissa) ja kultasepänliikkeestä. Nollabudjetilla syntyivät siis molemmat tuotokset.

Tästä lähdettiin liikkeelle. Nuolella on merkitty läppärin suojapussiin päätyneitä muovipusseja.

11 kommenttia:

 1. Hitsipilli! Minä olin tuon jo unohtanut, jemmailin kaikenlaisia nättejä muovipusseja ja kerran sitten ihmettelin, että mikskäs nämä täällä on ja tuuppasin samaan missä muutkin. Ja niin ne vaan on käytetty roskapuseeina kaikki :(
  Piti niin joskus testata. Näinköhän saisin jemmaamisen aloitettua uudestaan...

  Hienot on sun pussukat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun saisi käsiinsä ulkomaisia pusseja, niistä olisi mukava sommitella juttuja niin, että saisi reilusti tekstit ja tuotemerkit näkyä lopputuloksessa...

   Poista
  2. Mulla oli juurikin niitä jemmassa, ei vaan tarpeeksi hyvässä näköjään. Pitäsiköhän pistää reissaava systeri asialle (lähtee keväällä NYkiin ja sieltä oli mulla isoin osa kasseista) - jos vaikka nyt musitaisin miksi ne on jemmassa!

   Poista
  3. Heh, halvin tuliaispyyntö ikinä. Tai sitten tulee tosi kalliiksi..

   Poista
 2. En oo tällaisesta koskaan kuullutkaan, mutta täytyy varmaan itsekin kokeilla muovikassien sulattelua. :) Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistää kyllä katselemaan muovipusseja ihan uudella silmällä.

   Poista
 3. Onpa paljon ihanan kaunista ja nostalgista. Tuo muovipussi juttu on aivan uusi minulle, pitääpä kokeilla sitä joskua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tyhjentyi talous muovipusseista aika perusteellisesti viikonlopun työpajan yhteydessä. Itsekin yritän pistää kauneimmat jemmaan odottamaan seuraavaa tarvetta tai inspiraatiota.

   Poista
 4. Upeita! Nuo väriyhdistelmät on niin kiehtovia, voisin katsella loputtomiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan laitakin katsomaan arkisia muovipusseja ihan uudella silmällä..

   Poista
 5. Pitäisi kerätä kaikki kivat pussit talteen. Kerran kokeilin tätä tekniikkaa, mutta Prisman pussilla. Hyi kun oli ruma :D

  VastaaPoista