Hae tästä blogista

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Maailman ja ihmisen väliin tarvitaan todellakin jotain pehmeää

Onni


Kauppaneuvos Paukku sanoi 90-luvulla, että mooses on mooses ja bisnes on bisnes, mutta onko sittenkään?  Olen viime aikoina pannut merkille, miten rohkeasti Finlayson ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.  Se uutta luova ja ennakkoluuloton tapa, jolla Finlayson tekee yhteiskunnallista vaikuttamista on hatun noston arvoista, etenkin suomalaisessa ylivarovaisessa yrityskulttuurin ilmapiirissä. Suomalaiset yritykset kun tuntuvat ajattelevan ainoastaan kassavirralla. Se, että yrityksellä on omatunto, on toivottavasti myös markkinaetu. Minä ainakin mieluummin valitsen Finlaysonin tuotteen kuin vastaavan tuotteen kilpailijalta, joka on hajuton, mauton ja kaikin puolin korrekti.

Muumimamma keittiöpyyhe

Skotlantilainen tehtailija James Finlayson tuli 1800-luvun alkupuolella Suomeen levittämään raamattuja.  Hän päätyi kuitenkin perustamaan Tammerkosken varrelle tehtaan, joka pian alkoi kutoa kankaita ja valmistaa tekstiilejä. Ennen Suomeen asettumistaan tehtailija varmisti keisarilta itselleen ja työläisilleen uskonvapauden.  Ajan tavan mukaisesti puuttuvan sosiaaliturvan sijaan yhtiö huolehti työläisistään. tehdasalueelle nousi mm. asuntoja, oma koulu, lastentarha, kirkko, sairaala ja kirjasto. Monien menestyksellisten vuosikymmenten jälkeen yritys lipui hiljaista alamäkeä viime vuosikymmenet. Vuosituhannen vaihteessa omistajaksi tuli sijoitusyhtiö CapMan.
Haisuli käsipyyhe


Kesällä 2014 Finlayson sai jälleen uudet omistajat mainostoimistomaailmassa uransa tehneen Jukka Kurttilan ryhtyessä toimitusjohtajaksi. Kurttila halusi kaivaa Finlaysonin alkuaikojen kansainvälisyyden, suvaitsevuuden, avarakatseisuuden, maailmasta ja uusista asioista kiinnostumisen hengen jälleen esille. Finlaysoniin haluttiin herättää uusi tekemisen henki ja rohkeus. 

Ulkona muuttuva maailma ja arvaamaton arki, mutta kotona on hyvä olla.

Ensimmäinen testi uudelle yritysilmastolle oli homoeroottisen Tom of Finland –tekstiilimalliston julkaiseminen. Kurttilan mukaan varoittelijoita riitti, mutta oli selvää että mallisto piti tehdä. Design-toimialan jos jonkin pitää uskaltaa osoittaa uudistushalua ja rohkeutta. Riskinotto kannatti; Tom of Finland malliston merkitys liikevaihdon laskusuunnan kääntämiselle on ollut suuri. Mallisto ravisti mukavasti pölyt pois brändin päältä. Yritykseen on tuotu uutta intoa, strategiaa ja tekemiseen asennetta.

Tom of Finland pussilakanat

Alkuvuonna Finlayson pääsi otsikoihin lopettamalla yhteistyön tavaratalo Kärkkäisen kanssa. Finlayson ilmoitti päätöksen takana olevan eettiset ja yhtiön arvoihin liittyvät syyt. Viime viikkoina Finlayson on aktiivisesti osallistunut turvapaikanhakijoiden tuloon lahjoittamalla vastaanottokeskuksille tekstiilejä. ” Maailman ja ihmisen väliin tarvitaan todellakin jotain pehmeää ja tässä mainoksen korulause muuttuu hienosti todeksi.  
5.joulukuuta järjestetyn Samaa maata -tempauksen ilmoitus


Viime viikolla Finlayson myös järjesti `Samaa maata` -tapahtuman jonka tavoitteena on vähentää yhteiskunnassamme kasvavaa vihan ilmapiiriä. Tässä tapahtumassa turvapaikanhakijat jakoivat  Finlaysonin lahjoittamia tekstiilejä vähävaraisille suomalaisille. Kerrankin sellaiset arvot, jotka näkyvät myös yrityksen käytännön teoissa, eikä vain pelkissä juhlajulkaisuissa. Hemmetin hienoa Finlayson! Toivottavasti voin jatkossakin yhtä ylpeänä seurata Finlaysonin toimintaa.

Pikku Myy käsipyyhe

 Taidanpa ottaa kantaa myös euroillani ja käydä hankkimassa pukinkonttiin joitain Finlaysonin tuotteita.  J.F. by Finlayson -malliston puuvillaneuloksinen Amanda-torkkupeite meillä on jo ennestään vaan toinen olisi mukava lisä sohvalle. Punaiset Onni –sydänkuvioidut tuotteet ovat myös suosikkejani, erityisesti pyyhkeinä. Mustavalkoinen Pajatsokin sopisi täydellisesti omaan makuuhuoneeseen. Mahtaisiko perheen miesten huumorintaju kestää Hattivatti-pyyhkeet..
 


PS. Tämä ei ole mikään mainospostaus, vaan ihan omasta sydämestä tehty vuodatus.

2 kommenttia:

  1. Lisää esimerkkejä Finlaysonin toiminnasta: http://yle.fi/uutiset/somalitaustainen_mies_liikuttui_yritysten_auttamishalusta_paakonttorilta_4000_pussilakanasettia_vastaanottokeskuksiin/8295200

    VastaaPoista