Kuva ELKAN arkisto. 1952 |
Viimeksi jälkikasvun luona majaillessani kävimme
täydentämässä ruokakaapin lisäksi myös vitamiinivarastoja eli D-vitamiinia ja
kalsiumia. Itse olen laiska syömään mitään lisäravinteita, mutta yhden vitamiinipurkin
hankin itsellenikin. Nimittäin B12-vitamiinia, joka myös ns. muistivitamiinina
tunnetaan. B12-vitamiini onkin ollut viime vuosina melkoisen trendikäs vitamiini.
Tarvitsen kaiken mahdollisen avun huonomuistisuuteeni. Nimimuistini on täysin olematon,
kasvomuistikaan ei ole paljon parempi. Pääni on täysin tyhjä kaikista koulussa
ulkoa opetelluista rimpsuista. Olen mestari unohtamaan sovittuja asioita,
siltikään en ole oppinut käyttämään kalenteria. Perhe ja ystävät ovat tottuneet
muistuttelemaan menoistani.
Vaan makumuistini se ei pätki hiukkaakaan. Törmäsin Rakkaudesta
historiaan –sivuston kautta Lapsuusmuistelua –kuvablogin nostalgisiin karkki-
ja herkkupostauksiin ja ei herkkua josta ei olisi jonkinlaista makumuistoa
minulle muodostunut. Suu napsuen muistelin ananaseskimoa, Jambo-patukoita, Lolaa,
Marilynia, Banskua ja Manskua sekä monia muita herkkuja jotka olivat painuneet jonnekin
muistin perukoille, mutta muuttuivat eloon vain vilkaisulla kuvaan.
Fruit Dreams Hellaksen täytesuklaata 80-luvun
puolivälistä (kuva ELKA:n arkisto)
Mansku Hellaksen Mansku, näitähän oli myös Bansku (kuva
ELKAN arkisto)
Roope Ankan kolikot 80-luvun alkuvuosilta (kuva ELKAN arkisto)
Tokion olympialaisten (1964) alla Peter Fazer
kehitteli Japonica-leivoksen inspiroimana Geisha-suklaan. Jossain viime
vuosisadan loppupuolen kaikenlaisen globalisaation vyörymisen vuosina on geishaneito
vähin äänin hävinnyt pakkauksesta. Tällä on haluttu varmuudella olla kulttuurisesti
korrekteja ja välttää rasismi- tai sovinismikortin esiin vetämistä. (Kuva
Fazer.fi)
Bubble-purkkapoika, ajalta ennen xylitolia. Niinpä nuoret;
vanhempanne ovat todellakin eläneet aikaa jolloin purkka ei ollut xylitolia
vaan ihan tavallinen makeistuote. Xylitol-jenkki tuli markkinoille vuonna 1975.
(kuva ELKAN arkisto)
Karkkis (kuva ELKAN arkisto)
Makeutusaineena sorbitol
Pätkis se pysyy muuttumattomana vuodesta toiseen. Tuotannossa
vuodesta 1978 lähtien. Vuodesta toiseen kappalemäärällä Suomen myydyin
suklaapatukka. Viimeksi eilen ostin koulussa kahvitunnilla pätkiksen, eli
tuskin menettää kärkiasemaansa tänäkään vuonna.
Jos oman makumuistin testaus kiinnostaa, käy vierailulla Lapsuusmuistoja –blogissa.
Jambo - nam! Ja Roope Ankan kolikot!
VastaaPoistaJos yhden klassikkokarkin paluun saisi valita, niin minun valinta osuisi vihreään Jamboon.
PoistaKappas, siellähän oli nimikkokarkki(s)pussikin! Näistä ei tainnut olla tuttuja kuin vanha kunnon Pätkis ja Geisha.
VastaaPoistaHahaa, olet siis liian nuori näille karkeille.
PoistaAika rohkeita mainoksia ennen tehtiin, tosin onhan niiden huumori sellaista, ettei enää taitaisi upota ilman nostalgialisää..
VastaaPoista