sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

DIY; Kipsimuna rairuohon kasvualustaksi



Yritin viime vuonna kylvää rairuohoa oikeisiin kananmunan kuoriin. Idea on itsessään ihan toimiva, mutta ei minulla vaan onnistunut. Oikean munan kuoreen saa mahtumaan niin vähän multaa sekä siemeniä, että kastelun kanssa pitää muistaa olla todella tarkkana. Vähän kerrallaan, mutta usein. Siis aivan liian usein tällaiselle ihmiselle, joka ei tunnetusti saa pidettyä hengissä yhtään kasvia.


Isommille munille olisi siis tarvetta, vaan lähikaupan tarjonta ei kata strutsinmunia.  Facebookin askarteluryhmissä muistin nähneeni kipsinauhasta tehdyn ison `munankuoren`. Kipsinauhaa saa ostettua suurimmista apteekeista, apteekin tuotemerkki taitaa olla nimeltään Cellona. Ostin kipsinauhaa maltillisesti vain yhden rullallisen, tein siitä kaksi munankuorta ja rullaa jäi vielä jäljellekin.



Kipsinauhaa on helppo työstää. Nopea kastaminen veteen ja yhtä nopea paikoilleen siirto. Mikä tahansa kulho tai purnukka toimittaa hyvin muotin virkaa, itse käytin ilmapalloa. Laitoin ilmapalloon sisälle pienen tilkan vettä, jotta pallo pysyi tukevammin pystyssä säilykepurkissa jota käytin pallotelineenä.

Mitä huolellisemmin pyörittelee sormella paikalleen laitetun kipsikaistaleen pintaa, sitä paremmin saa harson rakenteen näkymättömiin ja pinnasta kipsimäisen tasaisen. Ja taas, nopea pitää olla; suikaleet kuivuivat ilmapallon päälle hetkessä. Kun kipsiharson palat ovat muotin päällä paikoillaan, riittää noin puolen tunnin kuivumisaika. Sitten vaan puhkaistaan ilmapallo, mikä irtosikin kipsistä oikein helposti. 



Sottaista puuhaakin tämä on, kipsimuruja varisee nauhasta siinä vaiheessa kun leikkaa. Työskentelypöytäkin  kannattaa suojata hyvin.

Kuvissa munankuoreen on tiputettu parhaat päivänsä nähnyt narsissi. Jahka muistan ostaa multaa, niin kylvän niihin kuitenkin rairuohoa kasvamaan. Pääsiäisen jälkeen taidan siirtää kipsikuoret yrttiruukkujen pesiksi.



Ainakin Stiplu on myös tehnyt munankuoria kipsiharsosta. Kotipellon Tanni puolestaan on jatkojalostanut kipsiharsotuotantoa ihan uusiin kohteisiin. Kotiporstuassa Tarjalla  kuorista on syntynyt kaunis asetelma kukkia ja kynttilöitä.


EDIT: Kasvualustana kipsimuna ei sekään kestä rankkaa kastelua eli mullan alle kannattaa esimerkiksi laittaa pala muovia tai kelmua.

4 kommenttia: