torstai 4. helmikuuta 2016

Joko olisi teeaika?

Kuva Flickr.comLisenssi
Tein viime viikonloppuna jotain mikä liittyy ihan olennaisesti yläpuolella olevaan kuvaan. Ei, valitettavasti en varannut lentolippuja Lontooseen vaikka ikävä lempikaupunkiin onkin kova.  Sen sijaan lievitin matkakuumetta syömällä viinietikkaperunalastuja ja kuuntelemalla kirjastosta lainattuja Knalli ja Sateenvarjo –kuunnelmia.  
Uudemman ajan jaksoja äänikirjana.

Yleisradiossa vuosina 1979 – 2010 kuultu Knalli ja Sateenvarjo on syntyperältään englantilaisen The Men from the Ministery –komediasarjan suomalainen versio. BBC esitti The Men from the Ministery –sarjaa radiossa vuosina 1962 – 1977. 1970-luvulla ministeriön miesten jaksot kulkeutuivat Ruotsin radion kautta Suomeen. Ensimmäinen jakso, nimeltään `Päävoitto` esitettiin joulun alla 1979. Kaikki BBC:lle kirjoitetut jaksot toteutettiin suomalaisiksi versioiksi ja niiden jälkeen brittikäsikirjoittaja Edward Taylor kirjoitti uusia jaksoja suoraan Yleisradiolle.



Knalli ja Sateenvarjon päärooleissa näyttelivät Kauko Helovirta (Mr Hamilton-Jones), Pekka Autiovuori (Lamm) ja Aila Svedberg (Mildred). Sir Henryä esitti Yrjö Järvinen. Kauko Helovirran kuoleman jälkeen 1997 Hamilton-Jonesin tilalle erikoisosaston virkamieheksi nimitettiin Mr Derrick Lennox-Brown, jota näytteli Heikki Nousiainen.

Edelleen Lontoon katukuvasta löytyy knallipäisiä herrasmiehiä.  KuvaFlickr.comLisenssi

Tapahtumat sijoittuvat Lontoon hallintokaupunginosaan eli Whitehalliin. Hamilton-Jones ja Lamm ovat työssä ministeriön erikoisosastolla.  Sarjan kantavana teemana on kaikenlaisen peribrittiläisen byrokratian ja valtiokoneiston tehottomuuden kustannuksella pilaileminen sekä erilaiset väärinkäsitykset viestinnässä. Erikoisosaston henkilökunnalla on korkea käsitys kyvykkyydestään, mutta laiskuus ja itsepintainen byrokratian sääntöjen noudattaminen saavat tehtävän toteutukset menemään säännönmukaisesti aivan pieleen. Itse tehtävät vaihtelevat aina viraston sisäisistä ongelmista suurvaltapoliittisiin selkkauksiin. Lopputulos kääntyy kuitenkin useimmiten parhain päin ennemminkin onnekkaiden sattumien kuin virkamiesten kyvykkyyden takia. Jotenkin näin eu-byrokratian valtakaudella toivoisi erikoisosaston virkamiehille vielä pitkää työuraa.


Ja mitenkäs se Big Ben nyt liittyykään Knalliin ja Sateenvarjoon? Noh, jokainen jaksohan alkaa Big Benin kellojen lyönneillä. Big Benillä on viime vuosina ollut vähän vaikeuksia pysyä ajassa; koneisto oikuttelee ja edistää hetkittäin. Vaan mitäpä tuosta, kyllä kansalliselle instituutiolle täytyy vähän joustoa suoda.


Kuva Flickr.comLisenssi.


Aih ja voih; sipsit ja brittisitcom auttoivat pikkuisen Lontoo-kaipuuseen, mutta eivät sitä kyllä parantaneet. Ei taida auttaa kuin lähteä seuraavaksi surffailemaan lentoyhtiöiden sivuille..   Osallistun tällä postauksella (vaikka lainakuvilla mennäänkin) Pienen Linnun kello-aiheiseen MakroTex-haasteeseen. 



“A cup of tea would restore my normality."
― Douglas Adams

24 kommenttia:

  1. Oi, kukapa ei rakastaisi Mr Hamilton-Jonesia, Lammia ja hyvin happaman kuuloista Sir Henryä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohtamatta kaikkien blondisihteerien esikuvaa Mildred Murfinia!

      Poista
  2. Harmi, että just eilen hain kirjastosta uutta kuunneltavaa työmatkoille, pitääkin muistaa seuraavalla kerralla katšella Knalleja ja sateenvarjoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilkaise samantien kuunnelmahyllystä löytyisikö Ritva Valkaman ja Aarre Karenin Vainaja-jännityssarjan äänitteitä. Vähän uudempaa mutta silti aika nostalgista kuunneltavaa..

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kyllä! Toivottavasti ministeriön erikoisosasto ei saa tehtäväkseen hoitaa kellon koneistoa kuntoon...

      Poista
  4. Ah, Lontoo. Puolisen tuntia sitten juuri haikailin mielessäni sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Lontoon kevät houkuttaa nyt ihan armottoman kovin.

      Poista
  5. Big Ben on meillä jääkaappimagneettina.

    VastaaPoista
  6. Kiva tapa ajautua edes hetkeksi Lontooseen. Upea kuva Big Benistä.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
  7. Minä rrrakastan Knallia ja sateenvarjoa! Olen kuunnellut niitä ensin radiosta, mutta sitten olen lainannut niitä myös kirjastosta. Aivan loistava sarja! Kuuntelin niitä joskus lenkillä ja kuntosalilla ja aloin yksin tyrskähdellä naurusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä kaikki ne huippunäyttelijät, jotka ovat kuunnelmassa vierailleet aikojen saatossa. Kattava edustus aikakauden parhaimmistosta!

      Poista
  8. Knalli ja sateenvarjo kuuluu kuunnelmien klassikoihin! Ensin radiosta kuunneltuna, sitten ceedeet oli pakko ostaa, kun niitä alettiin julkaista.

    Ihana postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat yllättävän hyvin kestäneet aina vaan yhtä osuvina.

      Poista
  9. Hieno aihe kelloon! Minä olin suunnilleen vuosi sitten Lontoossa ja voisin lähteä heti uudestaan. Tykkään sen kaupungin ilmapiiristä, museoista ja käsityömessuista, joille en ole vielä päässyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lontoon ilmapiirissä on jotain sellaista, mitä minä en ole onnistunut tavoittamaan missään muualla!

      Poista
  10. Hienosti kuvattu kello ja oheistuotanto :) ja teeaika on ollut koko ajan kun on tauti päällä, ei jaksa enempää tällä kertaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tauti yrittää täälläkin, toistaiseksi olen hoitanut kahvilla. Kohta pitää siirtyä kuumaan mehuun.

      Poista
  11. Knalli ja sateenvarjoa, teetä sympatiaa postaukselle.

    VastaaPoista