lauantai 15. elokuuta 2015

Erään suudelman tarina tasan 70 vuotta sitten


Eilen tuli kuluneeksi tasan 70 vuotta II maailmansodan loppumiseen johtaneesta Japanin antautumisilmoituksesta. Päivä tunnetaan nimellä V-J Day eli Victory over Japan -päivänä.  Voitonjuhlien, sodan loppumisen ja uuden aikakauden alun tunnuskuvaksi on noussut Alfred Eisenstaedtin Times Squaren juhlinnasta ottama kuva `Sailors kiss`. Kuva julkaistiin alun perin Life-lehden kuvareportaasin osana. 

https://www.flickr.com/photos/glynlowe/7668391562
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Yllä oleva kuva on brasilialaisen graffititaiteilija Eduardo Kobran seinän korkuinen popkulttuuriversio Eisenstaedtin kuvasta. (Voit katsoa alkuperäisen Eisenstaedtin  kuvan vaikkapa googlettamatta `Sailors kiss`.)

Robert Doisneaun  ”Suudelma Pariisin kaupungintalon edessä” (Le baîser de l'hôtel de ville1950) suudelmakuvan (postaus 29.heinäkuuta)  tavoin keskustelu  autenttisuudesta ja suutelijoiden identiteetistä on liittynyt tiukasti tähänkin Eisenstaedtin ikoniseen kuvaan. Toisin kuin Doisneaun suudelmakuva, oli Eisenstaedtin suudelma aito tilannekuva. Lukuisat merimiehet ja hoitajat ovat jälkikäteen ilmoittautuneet olevansa kuvan intohimoiset suutelijat ja hakeneet oikeusteitse osuutta kuvan tuotoista. Suutelijoiden identiteettiarvoituksen ratkaisemisesta on kirjoitettu lukuisia kirjojakin. 

Varteenotettavia ehdokkaita suutelijoiksi on vuosien varrella ollut useita. Todennäköisin ehdokas suutelevaksi merimieheksi on Rhode Islandilla elävä George Mendonsa, joka oli treffeillä tulevan vaimonsa kanssa kun sodan loppumisen julistus (ja juhlapäivän kunniaksi nautitut virvokkeet) sai hänet riehaantumaan ja suutelemaan vastaantulevaa hoitajaa. Tuleva vaimo lienee ollut juhlatuulella hänkin, koskei pahastunut treffiseuralaisen toiselle naiselle antamasta suudelmasta vaan päätyi naimisiin Mendonsan kanssa. Pari juhlii tänä vuonna 69 hääpäiväänsä. Kuvan hoitajaksi on vahvimmin ollut ehdolla itävaltalaissyntyinen Greta Zimmer Friedman. Greta sanoo, ettei suudelmassa ollut mitään romanttista; se oli `suudelma joka lopetti sodan`. Greta Friedman oli tullut siirtolaisena Yhdysvaltoihin jo kauan ennen sotaa  mutta hän  menetti perhettään juutalaisvainoissa.

 Kuvan ympärillä on käyty ajoittain myös keskustelua seksuaalisesta häirinnästä ja sukupuolirooleista, mutta uskon enemmistön aistivan itseni tavoin kuvasta ilon ja helpotuksen tunteita. Pitkä piina oli viimein ohi ja edessä oleva tulevaisuus paljon valoisampi kuin vain hetkeä aiemmin.

`Sailors kiss`-kuvan ympärille on vuosien varrella kehittynyt varsinainen camp-kulttuuri; edelleen järjestetään vuosittain kuvaustapahtumia joissa sadat ihmiset kerääntyvät Times Squarelle suutelemaan merimiehiksi ja hoitajiksi pukeutuneena. 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Kissing_the_War_Goodbye.jpg
Tekijä: Lt. Victor Jorgensen (US archives) [Public domain], lähde: Wikimedia Commons
Samassa tilanteessa, vain hieman eri kuvakulmasta, täsmälleen saman suudelman kuvasi myös Yhdysvaltain armeijan kuvajournalisti Victor Jorgensen. Asettelultaan ehkä vähemmän dramaattinen (ja siksi myös ehkä vähemmän ikoninen) Jorgensenin kuva julkaistiin 15.elokuuta New York Timesin kuvareportaasissa. Jorgensen oli Times Squarella työtehtävissä ja hänen kuvansa oikeudet omistaakin National Archives and Records Administration, jonka kuva-arkistosta kuva on CC BY 2.0 –lisenssillä Vikimedia Commonsissa julkaistu.

2 kommenttia:

  1. Kuva on kyllä aivan ikimuistettava ja mielestäni kuvasta juuri kumpuaa, helpotus ja ilo ja riehakkuus ja toki rakkaus. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Greta Zimmer onkin haastatteluissa painottanut, että kyse oli riehakkaasta jaetusta onnen ja ilon hetkestä.

      Poista