keskiviikko 18. marraskuuta 2015

DIY: Ulkolyhty ikkunaruuduista


Vuoden pimeimpään aikaan ei erilaisia lyhtyjä vaan voi olla pihalla liikaa. Arki-iltaisin laitan usein kotiin tullessani tuikun palamaan ovenpielessä roikkuvaan lyhtyyn, mutta viikonloppuna meneekin sitten täysi kourallinen tuikkuja kun kierrän sytyttämässä kaikki mahdolliset lyhdyt, joita on sinne tänne pihaan ja puutarhaan ripoteltu. Toiveissa on ollut sellainen isompi lyhty, jonne mahtuisi vähän somisteitakin.

Autotallimme ei ole autoa nähnyt vuosiin… tai oikeastaan vuosikymmeniin, vaan tila pullistelee täynnä kaikenlaista enemmän tai vähemmän joutavaa tavaraa. Pinosin viikonloppuna ovensuuhun esille neljä kappaletta vanhoja kellarinikkunoita ja esitin puolisolle varovaisen toiveen pihalyhdyn rakentamisesta.


Kumpikohan meistä mahtoi yllättyä enemmän, kun mies innostuikin rakentamaan lyhtyä saman tein. En uskaltanut häiritä yllättävää inspiraation puuskaa tarkemmilla työohjeilla vaan annoin toteutukseen vapaat kädet. Ainoa toive oli, että lopputulos ei olisi kovin siloteltu vaan mahdollisimman rouhea. Nooh, käsityksemme rouheasta lopputuloksesta on ehkä aavistuksen erilainen. Itse olisin käyttänyt ikkunanpokat lyhdyssä toisin päin, niin että ulkoilmassa lohkeillut valkoinen maalipinta, saumojen kittaukset ja rimalistoitukset olisivat jääneet esille. Tekijä jätti ikkunaruuduista siistin sisäpinnan esille. Ei parane kuitenkaan yhtään valittaa, mieskin vierailee satunnaisesti täällä ja seuraavat toteutustoiveet ovat jo mielessä muhimassa.. Otsikon DIY-merkintä pitäisi siis rehellisyyden nimissä korvata vaikka DIHL-tunnisteella H:n merkatessa tässä lyhenteessä aviomiestä ja L labouria eli työvoimaa.

Lyhdytalon lattia ja katto on tehty raakalaudasta. Harjakaton keskiosa on irtonainen eli sitä kautta pääsee lyhdyn sisälle.

 
Tässä vielä maalaamattomana.Nyt lyhtytalo on somistettu ihan vain sammaleella ja kivillä, mutta jouluksi olisi vähän ajatusta rakentaa lyhtyyn tonttumetsää tai jonkinlainen eläinten joulu.

Viikonloppuna tuli kaiveltua jo myös esille erilaisia jouluvaloja (eikun siis kausivaloiksihan näitä nykyään kutsutaan) ja vähän kyllä pisti miettimään, että mistä ihmeestä ovat meille päätyneet kaikki ne yhdeksän kynttelikköä jotka varastosta löytyivät. Yhtään en muista koskaan ostaneeni..Näistä voisi muutaman tuunata vähän modernimmaksi, kuvansiirtoa kenties, tai ehkäpä sittenkin alumiiniteippiä? 

8 kommenttia:

 1. mulla on lähes samanlainen kasa yhden sairaalan roskalavalta dyykattyja tuunausta odottamassa

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana lyhty! Ekat tunnelmavalot viritelty meillä eilen, kyntteliköt odottakoot vielä kaapissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuna viimeistään saa kai siirtyä jo puhumaan kausivalojen sijaan jouluvaloista...

   Poista
 3. Tosi ihana lyhty. Mulla oottaa kasa ikkunoita, mutta inspis puuttuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin jäi vielä toinen moinen ikkunanpokia, josko viikonloppuna tekisi vielä toisenkin. Voisi sitten laittaa portinpieleen symmetrisesti.

   Poista