Hae tästä blogista

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Ei kahta samanlaista - ulkolyhty ikkunaruuduista, osa IIYhdysvaltalaisen tutkijan Wilson Bentleyn onnistui 1900-luvun alkupuolella ensimmäisenä valokuvata tarkasti yksittäisiä lumihiutaleita. Kun homma sitten lähti sujumaan olikin Bentleyllä yhtäkkiä lopputuloksena 5000 kappaleen kokoelma lumihiutalekuvia. Niistä jokaikinen hiutale oli kuvaajan mukaan erilainen ja ainutlaatuinen. Asian todistamiseksi Bentley kokosi hiutalekuvat vielä valokuvakirjaksi.


Meillä on varastoituna kasa vanhoja kantti x kantti ikkunaruutuja karmeineen. Viime talvena mies teki niistä kynttilälyhdyn, joka sittemmin lähti lahjana eteenpäin. Täsmälleen samoista materiaaleista valmistui nyt pojan tekemänä uusi lyhty – mutta aikalailla erilaisen näköisenä. Saa nähdä kuinka monen erilaisen ikkunaruutulyhdyn valokuvakokoelma tästä vuosien saatossa muodostuukaan.

Tämänvuotinen ulkolyhty ikkunaruuduista
Viime vuotinen ulkolyhty ikkunaruuduista. Lisää kuvia ja juttuja viime vuotisesta lyhdystä löytyy TÄÄLTÄ
Tästä lähdettiin, aika moneen lyhtyyn on vielä materiaalia..


Niin siis se lumi; antaa tulla vaan. Kaikki 5000 + 1 erilaista hiutaletta ja enemmänkin. Ei voi tulla liikaa, kunnon lumitalvea odotellen..

Kuva Flickr.com

”Mikroskoopin avulla oli löydettävissä lumihiutaleiden ihmeellinen kauneus. Oli sääli etteivät muut voineet nähdä ja arvostaa tätä  kauneutta. Jokainen kide oli täydellisesti suunniteltu eikä koskaan toistunut. Ja kun lumihiutale suli, oli kiteen kauneus ikuisesti menetetty. Niin paljon menetettyä kauneutta, ilman jälkeäkään olemassaolostaan”
(Wilson Bentley 1925)


8 kommenttia:

 1. No todellakin ollaan oltu samoissa puuhissa viikonloppuna. Jostakin syystä sivuillani blogisi ei päivity, vaan on jäänyt alas, enkä tästä syystä aina huomaa päivityksiäsi. Kiva lyhty, kun on tuollaiset pienemmät ikkunat. Jollen saa tehtyä sitä tuikkutelinettä, niin sinulla onkin hyvä idea nuo roikkuvat tuikkutelineet. Liisa

  VastaaPoista
 2. Hieno lyhty tuli! Voi kun osaisi itsekin :) Täälläkin odotetaan lunta, varsinkin kun kohta alkaa se musertava pimeys. Lumi helpottaisi siihen kummasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi kuuluu talveen ja pienenkin lumipeitteen vaikutus valoisuuteen on melkoinen

   Poista
 3. Kyllä on hieno! Talven lumia odotellessa❤️

  VastaaPoista
 4. Hienoja lyhtyjä ja hienot katot!

  VastaaPoista