Hae tästä blogista

lauantai 9. tammikuuta 2016

Suffragettelle ensi-ilta, kiitos!Mitä hemmettiä? Minä peräämässä mahdollisuutta nähdä Meryl Streep-elokuva. Siis minä, jonka mielestä kyseinen näyttelijärouva onnistuu poikkeuksetta pilaamaan elokuvan kuin elokuvan…..  Mistäs tässä nyt oikein on kysymys?

Suffragette on lokakuussa 2015 britanniassa ensi-iltaan tullut draamaelokuva, joka kertoo naisille äänioikeutta vaatineista aktivisteista eli suffrageteista 1900-luvun alussa.
Emmeline Pankhurst Lontoon Trafalgar Squarella 1908. Kuva bbcradio4 / Flickr.com. Public Domain.

Meryl Streep esittää elokuvassa Emmeline Pankhurstia, joka oli brittiläinen äärifeministi ja suffragetti-liikkeen johtohahmo. Pankhurst perusti vuonna 1903 Women's Social and Political Union (WSPU) –järjestön, jonka keinot poikkesivat melkoisesti muun naisliikkeen perinteisistä toimintatavoista.

Toukokuu 1914; Emmeline Pankhurstin pidätys mielenosoituksessa Buckinghamin palatsilla.
Kuva Wikimedia Commons. Public domain.

Suffragette on muuten kaikkien aikojen ensimmäinen elokuva, joka on saanut kuvausluvan parlamenttitaloon eli Westminster Palaceen.

Jostain omituisesta syystä Suffragette ei ole saanut itselleen Suomessa levittäjää, joka toisi elokuvan elokuvateattereihin. Elokuvalle oli jo kerran ilmoitettu ensi-illaksi 29. tammikuuta, mutta nyt teatterilevitys on jostain syytä peruttu. Alkaa huolestuttavasti näyttää siltä, että elokuva mennee suoraan DVD:lle, jos sinnekään. Hitsi, kun kerrankin olisin oikein halunnut mennä katsomaan elokuvan ihan elokuvateatterissa. Viimeksi olen tainnut käydä katsomassa teatterissa asti jonkun ensimmäisistä Harry Pottereista tai sitten ehkä Pienen suklaapuodin.  Ikuisuuksia sitten siis.Noh, tulee elokuva sitten katsottua teatterin penkistä tai kotisohvalta, niin ennakkokäsityksenä minulla on, että Emmeline Pankhurstin feministiradikaalin rooli on kuin luotu Meryl Streepille. Mutta….. jos rouva tämän sössii, niin on kyllä viimeinen mahdollisuus jonka tälle näyttelijälle ikinä suon. Varaan myös itselleni oikeuden olla Meryl Streepin suoritusta arvioidessani juuri niin subjektiivinen ja asenteellinen kuin olen tähänkin asti kyseisen rouvan kohdalla ollut.


PS. Kävin lainaamassa kirjastosta pari suffragettiliikettä ja Pankhurstin naisia sivuavaa kirjaa, ensi viikolla aiheesta varmaan vähän lisää…
2 kommenttia:

 1. "Minä peräämässä mahdollisuutta nähdä Meryl Streep-elokuva. Siis minä, jonka mielestä kyseinen näyttelijärouva onnistuu poikkeuksetta pilaamaan elokuvan kuin elokuvan"

  Haha, luulin olevani ainoa, joka ei pidä Streepiä mitenkään legendaarisena. Tosin pidin rouvan suorituksesta esim. Doubtissa.

  Mutta tosiaan googlettelin tässä että pyörisikö jossain, sillä olisin myös halunnut mennä teatteriin katsomaan. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonolle alkaa näyttää teatterilevityksen osalta, viimeisen tiedon mukaan ei ole tulossa ainakaan Finnkinon levitykseen. Täytynee odottaa DVD-julkaisua. Meryl Streep on kyllä ehdottoman yliarvostettu näyttelijänä, ehkä kuitenkin vanhetessaan sentään paranee..

   Poista