Hae tästä blogista

tiistai 12. tammikuuta 2016

Onko sulla eväät, mennääkö lounaalle?Lunch atop a Skyscraper by Charles Ebbets, 1932

Kukapa ei olisi joskus törmännyt tähän `lounas pilvenpiirtäjän päällä` kuvaikoniin tai sen kymmeniin eri variaatioihin populaarikulttuurin parodioina tai mainoksina. Itse olen ajatellut, että osattiin sitä ennenkin näköjään kuvia käsitellä; sakset ja liimaa vaan..
Vaan miten on? Onko tämä sittenkään lavastettu juttu vai ihan oikea tilanne ihan oikealta pilvenpiirtäjätyömaalta?

Ja aito kuvahan tämä hyvinkin on! Se on otettu syyskuussa 1932 Rockefeller Centerin RCA Buildingin rakennustyömaan 69. kerroksessa ja 256 metrin korkeudessa maanpinnasta. Teräspalkilla istuu 11 oikeaa rakennustyömaan työmiestä.

Kuvaaja Charles C. Ebbets palkattiin promoamaan uutta toimitilakompleksia ja  New York Herald Tribunen sunnuntainumerossa julkaistu kuva otettiin herättelemään kuluttajien kiinnostusta kohdetta kohtaan.

Mitäpä sitä ei hyvän kuvakulman eteen tekisi?

Kuvanoton hetkellä Yhdysvalloissa elettiin suuren laman huippua. Työttömyys huiteli jossain 25 %:ssa ja kodittomia oli miljoonia. Pilvenpiirtäjiä rakennettiin ennätystahtiin, yhtenä syynä halpa siirtolaistyövoima. Pilvenpiirtäjät edustivat kehitysoptimismia, tekniikan voittoa luonnosta ja ihmisen ylivertaisia saavutuksia lamakaaoksen keskellä. Kuva itsessään edustaa monia eri asioita, päällimmäisenä ehkä amerikkalaista can-do –henkeä riskeistä ja vaarasta huolimatta. Miehet näyttävät kuvassa käsittämättömän rennoilta, eritoten huomioiden että useita rakennustyömiehiä oli kyseiselläkin työmaalla pudonnut työtä tehdessään varmaan kuolemaan.Manchester United –joukkueen managerin Sir Alex Fergusonin tiedetään käyttäneen kuvaa motivointityökaluna joukkueen ryhmäytymisvaiheessa; kuvassa jalkapallokentällinen miehiä panee elämänsä toistensa varaa ja joskus kun yksi mies on pudota, kaksi voi hänet pelastaa.

Rakennustyömiehet ovat jääneet osin tuntemattomiksi. Ensimmäinen mies oikealta on kuitenkin Gustav Popovic silloisesta Tsekkoslovakiasta. Hän lähetti vaimolleen Eurooppaan kuvasta tehdyn postikortin, johon kirjoitti että "Don´t you worry, my dear Mariska, as you can see I'm still with bottle. Your Gusti." Gustav palasi pari vuotta myöhemmin kotimaahansa enkä usko että sai vaimoltaan pelkkää pääsilitystä kuvakortista. Gustav sai myöhemmin surmansa II maailmansodan lopulla kotikyläänsä osuneessa kranaatti-iskussa.

Laittoi Gusti sentään kortin menemään. Teksti yhdistettynä kuvaan  ei ehkä ollut 
juuri sellainen viesti mitä vaimo mieheltään valtameren toiselta puolelta odotti.. Miehet, huoh.

Huolimatta siitä tosiasiasta, että valittu kuvakulma vääristää eikä pudotusta todellisuudessa ollut 69 kerrosta vaan `vain` pari kerrosta alemmalle tasolle, pelkkä kuvan katsominenkin aiheuttaa väänteitä vatsanpohjassa, eikö ?


Kuvien tekijänoikeudet omistaa Corbisimages / Bettman archive. Ne ovat tässä yhteydessä esillä Yhdysvaltain tekijänoikeuslain  historiallisia kuvia koskevan `Fair use` -pykälän nojalla.  Nyt vaan peukut pystyyn, että Corbisin omistaja Bill Gates määrittää kohtuullisen käytön samoilla määritteillä kuin minä ;)10 kommenttia:

 1. Vielä vatsaa kirpaisevampi on se kuva, jossa miehet ihan muina maunoina makoilee ruokaperäisillä samaisella palkilla :D
  Pikkuisen on vatsat noilla kavereilla ollut toista kuin meikäläisillä, kerran katseltiin ikkunasta jossain yläkerroksissa vieressä meneviä paloportaita ja tuumittiin, että ehtiskö vatta mennä sekaisin ennekuin lähtis taju jos pitäis niille ulkoportaille mennä ja kavuta alas. Onneks ei joutunut kokeilemaan :D (ei tuo tyhjän päällä oleminen ole meikäläisen vahvimpia puolia matalammallakaan)
  Empire State Buildingin rakentamisesta on noista tolppa- ja vaijeriapinoista samantyyppisiä kuvia, eivät tosin ole saaneet sitä kuuluisuutta kuin nuo ko. kuvat.
  Hurjia sällejä :D

  VastaaPoista
 2. Pulssi nousee noita kuvia katsoessa. Tuntuu uskomattomalta miten joillakin pää kestää tuollaista. Meillä huvitellaan joskus katsomalla Youtube-videoita, joissa nuoret miehet luvatta kiipeilevät rakennustyömailla, torneihin, antenneihin ym., vaikka ilmiö samalla myös surettaa.
  Kyllä oli kohtuullista valokuvien käyttöä tämä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsit, täytyypä kaivella Youtubesta lisää siedätyshoitoa korkean paikan kammoon...

   Poista
 3. Kivoja nämä sinun juttusi. Ja mukavan laajalla skaalalla.
  Sen verran täytyy mainita noista kuvista, että kaikki eivät ole Rockefellerin työmaalta. Esimerkiksi viimeinen kuva on otettu Chrysler Buildingissa, tosin ei rakennusvaiheessa, koska se on valmistui ennen Empire State Buildingia, joka taasen näkyy kuvassa taustalla. Saman sällin kuvia ovat varmastikin, torni vaan vaihtelee hieman. Että silleen vähän saivartelen ;)
  Oli pakko kaivaa Empire State B:n rakennusvaiheesta kertova kirja esiin tässä samalla, ja kyllä todellakin oli hurjaa touhua nuo taivaanraapijoiden rakentamiset. Kirjassa on kuvia miehistä milloin minkäkin palkin päällä tai todellakin vaijerissa roikkumassa, ja oikeasti korkealla. Myös intiaanejahan oli näillä pilvenpiirtäjätyömailla runsaasti - tiedä sitten onko totta, että kestävät paremmin korkeita paikkoja kuin monet muut, vai oliko kyseessä enemmänkin alkuasukas etu.
  Anyway, huippuja ovat nuo kuvat laidasta laitaan. Itselläni on tuo ensimmäinen ja se vastaava lepokuva Namun vessan seinällä kehyksissä :) Olkalaukkukin löytyy tuolla kuvalla... Aika moneen paikkaan on kuva ehtinyt kaupallistua sateenvarjoista mukeihin ja kasseihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, hyvä kun saivartelit, min en ollut huomannut. Kuvaaja on sama. Kyllä tuosta ekasta kuvasta on puristettu käyttökohteita koko skaalalla..

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus - kiitos tästä - en tiennyt kuvan historiaa. Mutta aina kuvan nähdessäni, mulla menee jalat spagheteiksi, samoin kävi nytkin, vaikka tukevasti istun nojatuolissa..=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä miten "yksiulotteisella" kuvalla voi olla niin vatsanpohjassa tuntuva vaikutus..

   Poista
 5. Hyi kamala, pahaa tekee. Kuvina aivan loistavia, taideteoksia mutta tällaiselle korkean paikan kammoiselle.... Ensimmäinen kuva onkin tuttu mutta muita en ole nähnyt, kiitos tarinoista kuvien takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeanpaikan kammoinen myös, ajatuskin tuolla keikkumisesta hirvittää.

   Poista