Hae tästä blogista

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Jesarilla fiksaa vaikka takatalven kevääksi


Ihmiskunnan parhaita keksintöjä kautta aikain; ilmastointiteippi ja nippusiteet. Ja jos jesari on jo muutenkin joka-paikan loistotuote, viime vuosina myyntiin tulleiden uusien kivojen kuosien myötä se vasta monikäyttöinen onkin.


Tytär hylkäsi Ikean vanhan kellastuneen paperivalaisimen ja ihan syystäkin; rumahan se oli. Etsin nopeaa ja helppoa tapaa tuunata  valaisimesta vielä käyttöesine ja silmiin osui lintukuosinen teippirulla jolla olin päällystellyt muutamia säilykepurkkeja. Ei muuta kuin jesarilla pyörittelemään lampunvarjostinta ympäri kierros kierrokselta ja niin hankki lamppu itselleen ainakin vähän jatkoaikaa..  Jesarin kanssa ei auta liikaa kokeilla vaan teippi tarttuu siihen mihin se ensiksi osuu.. Pikkaisen jäi siis kerrosten väliin pieniä rakoja.Jesari –nimitys lienee muuten  muotoutunut lempinimestä jeesus-teippi; kykenee ihmeisiin silloinkin kun usko on kovalla koetuksella.

Tuote tunnetaan myös ilmastointiteipin nimellä, vaikkei se mitenkään erityisesti liitykään juuri ilmastointiin.  Oikeampi nimitys olisi kuitukangasteippi. Englanninkielisissä maissa jesari kulkee ankkateipin (ducktape) nimellä.  Jesari  on siis sitkeää, tahmaista  ja kestävää kuitukangasta. Teippi valmistetaan vedenkestävästä polyetyleenikerroksesta, vahvuutta tuovasta kankaasta sekä tahmeasta ja tarttuvasta kumipohjaisesta liimasta.


Teippi kehitettiin II maailmansodan aikaan kirurgisesta teipistä. Sittemmin sitä on käytetty monissa eri paikoissa ja tilanteissa aina sotarintamalta kuulentoihin.  Apollo 13 avaruuslennolla jesaria käytettiin menestyksekkäästi ilmastointisuodattimen korjauksessa. 


Kevätlinnut lentelivät siis varjostimeen, mutta ulkona pyryttää kunnon takatalvi. Semmoinen keli, että taidan kaivautua viltin ja kirjan kanssa sohvan uumeniin.  


Päätin osallistua vuoden 2017  Helmet-lukuhaasteeseen. Etusivulla on oma välilehti jonne päivitän haasteen edistymistä. Haasteessa on 50 kohtaa, osa hyvinkin helppoja mutta jotkin haasteen kohdat saattavat loppuvuodesta haastaa kirjavalinnoissa. Ans katsoa kuinka käy...


7 kommenttia:

 1. Tullaista lamppua tänään tarvitsisikin, jotta saisi kevään tunnun..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisen talven lopetuksen jälkeen kevät pääsee varmaan `yllättämään` ja tulee hetken päästä oikein ryminällä... ehkä, toivottavasti.

   Poista
 2. On myös roudarin teippi koska roudarit liimaa piuhat lattiaan kiinni konsertin ajaksi. Jeesus teippi eli parantaa/korjaa kaiken

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juu, roudarin teippi unohtui, eikös se ole usein semmoista mustaa..

   Poista
 3. Oih, miten ihana lamppu. Tuollaista teippiä kaipailisinkin, kun yhden lampun tuunasin ja se kaipaisi jotai. Mistä hankit tuon teipin? Mukavaa alkavaa viikkoa tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä teippi on ostettu Sinooperista, paikallisessa oli valikoimissa vaikka mitä kivoja kuoseja. Verkkokaupasta kun katselin, niin siellä ei ollut mitään kaupassa näkemiäni vaihtoehtoja joten taitaa tarjonta vaihdella eri Sinooperien välillä tässä kohtaa.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Kun mahdollisuus tulee, niin pitää poiketa Sinooperissa. Meillä ei sitä liikettä täällä ole.

   Poista