Hae tästä blogista

maanantai 27. helmikuuta 2017

Ihan pähkinöinä


Lintujen talviruokinta ja pihabongaus taitaa olla vähän katoavaa kansanperinnettä. Lyhteitä ei pihoilla näy kuin joulukoristeena eikä lintulautojakaan kaupunkialueella kovin monella pihalla tunnu olevan.  Ehkä viime vuosien leudot ja vähälumiset talvet ovat osaltaan myös vähentäneet lintujen talviruokintaa.Ihmisen tarjoaman talviruokinnan merkitys on monen Suomessa talvehtivan linnun selviytymiselle suuri. Lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia heikentävät pakkanen, pimeys, lumi ja jää. Yli 200 Suomessa pesimästä lintulajista vain noin 70 uskaltautuu sinnittelemään Suomessa talven yli.Mutta ei riitä, että linnuille muistaa antaa ruokaa joskus ja jouluna vaan kerran aloitettuna tulee talviruokintaa jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen saakka, kunnes keväällä maa on paljas ja sula. Satunnaisesta ruokinnasta ei ole linnuille kuin hetkellistä apua, ehkä jopa haittaa jos ruokatarjoilun tyrehdyttyä linnut eivät tarpeeksi nopeasti löydä uutta ruokintapaikkaa.


Perinteisen lintulaudan ja maaruokinnan huono puoli on, että linnut pääsevät istumaan ruoan keskelle ja erilaiset taudit voivat levitä. Lisäksi hiiret, rotat ja oravat saattavat myös päästä kutsumatta myös ruokailemaan.


Rasvasiementankoja ja talipalloja on tuntuu useimmiten olevan tarjolla verkollisina. Siis sellaisissa kirkuvan vihreissä silmukkapusseissa, mitkä eivät todellakaan ole mitään pihan kaunistuksia. Sitä paitsi verkko pitäisi kai poistaa ennen ruoan tarjoilua, jotta linnut eivät vahingossa takertuisi kiinni silmukoihin. 

Vaan entäs lintulaudat; miksi muka ne pitää aina tehdä talonnäköisiksi? Erityisesti se vihreä ja muovinen `ympyrätalo` sattuu silmään eikä siis todellakaan maastoudu pihaympäristöön kuten ehkä suunnittelussa on ajateltu. 

Onko lintulauta liian marginaalinen tuote, ettei moderniin designiin panostavia valmistajia ole?  Löysin ainoastaan yhden vähänkään modernimman oloisen version, tämän Eva Solon ikkunaan kiinnitettävän siemenpallon . Meidän pihalle tämä ei kuitenkaan varmuudella päädy; hinta ei ollut ihan pähkinöitä vaan enemmänkin hunajainen.Systeri oli omalla pihallaan ratkaissut ruokintahaasteen `leipomalla`  puutarhaan pieniä linnunsiemenkakkuja. Narutettu teippirullan sisus on täytetty siivulla valmista kaupan rasvaseosta.  Lopuksi on työnnetty vielä baarijakkara eli tikku alalaitaan. Piparimuotteihin on tehty oma sekoitusauringonkukan siemenistä,  pähkinöistä, kaurasta, rypsistä, pellavasta, kaurasta, hirssistä… mitä niitä kaikkia lintuherkkuja nyt onkaan.


Joukkoon on lisätty kuumaan veteen liotettua liivatetta ja 2 rkl melassisiirappia. Vaihtoehtoisesti voi joukkoon sekoittaa puoliksi kookosrasvaa ja ruokaöljyä tai suolaamatonta ihraa (JOS sellaista onnistuu kaupasta  löytämään,  nimimerkillä `lettupannu pitäisi saada rasvattua ennen kesäkeittiökautta`) .


Kun täytettyyn muottiin tuuppaa vaikka pillin pystyyn, niin kovetuttuaankin  annokseen jää ripustusreikä narua varten.

Alkuperäinen ohje löytyy osoitteesta

http://www.houseofhawthornes.com/diy-birdseed-cakes-aka-let-them-eat-cake/

6 kommenttia:

 1. Meidän pihalta löytyy monenmoisia lintujen ruokinta'taloja' ja niiden alla herkuttelee hiiret ;) Tuollaisia talijuttuja olen tehnyt jo monena vuonna. Käytän kookosrasvaa, ihraa varmaan saisi esim. kauppahallien lihamyyjiltä erikseen pyydettynä?
  Lintulaudat tarkistetaan pari kertaa viikossa, tosin tirapt tulee heti koputtelee ikkunaan jos eväs on vähissä ;) Meillä ovat sen toimivaksi ideaksi.

  Ja tuosta 'ikkunapallosa'....kyllä tuonkin sisään voi lintu mennä ja samalla sotkea koko ruuan....

  Kivaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Täytyypä vähän selvittää, onnistuisikohan rasvapolttokin kookosrasvan kanssa. Tuon ikkunapallon toiminnallisuus on tosiaankin vähän niin ja näin, mutta kiva ajatus, että linnut tulevat ihan ikkunaan syömään. Toivottavasti vaan oppivat tähtäämään ikkunapalloon eivätkä tömähdä nälissään ikkunalasiin...

  VastaaPoista
 3. Meilläkin on kyllä harrastettu lintujen talviruokintaa ja siinä kyllä aluksi sai olla tarkkana, että muistaa tarjoilla evästä pienille ystäville koko talvenajan!
  Tuo Eva Solon ruokintapallo on kaunis ja oli meillä hetken käytössä(sain sen lahjaksi), ennen kuin tuli alas ja räsähti rikki. Eli ei ihan todellakaan olisi itse sitä kannattanut ostaa..

  Ihania kirjoituksia sinulla ja kiitos kun vinkkasit blogistasi blogini kommentissa! Tässähän tämä aamu vierähti kun luin sinun blogisi alusta loppuun, huippua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit kylään! Vähän muuten epäilyttikin tuo Eva Solon kiinnityssysteemi.

   Poista
 4. Kyllä lintujen talviruokinta pitää ehdottomasti hoitaa. Itsekin tein pakkaseen ison pussillisen siemenkakkuja ja niitä sitten olen sieltä noutanut. Hyvin ovat kelvanneet. Lisäksi vielä muutama lintulautakin löytyy. Kyllä suolatonta ihraa/silavaa saa ainakin Citymarketista. Se on heillä pakasteena. Itse ostan sitä usein, kun haudutan kiukaan pesässä lihaa. Ihrasta saa hyvän kostukkeen rasvattomalle lihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pakastaminen onkin hyvä vinkki. Enkä ole pakasteesta ymmärtänyt silavaa etsiäkään. Kiitos!

   Poista