sunnuntai 21. elokuuta 2016

Puun patinoiminen etikalla ja teräsvillalla

Vanheneminen tapahtuu nopsaan, kunhan vain tietää oikeat aineet ja konstit. Nyt puhutaan nimittäin puun ikäännyttämisestä, kuinka käsitellä puu vanhan näköiseksi. Miten siis saada uuteen puuhun vanhan puun patinaa ja ikääntynyttä harmautta?


Isoisäni perunakellarissa muinoin työuransa tehnyt puulaatikko oli joutumassa kokonaan viralta, kun ikääntyessä laatikon pohja alkoi pettää. Eihän siinä auttanut muu kuin korvata rikkoutunut perustus uusilla laudoilla. En halunnut kuitenkaan maalata enkä öljytä laatikkoa, vaan halusin saada ajan kanssa ikääntyneen ilmeen myös uusista laudoista tehdylle pohjalle.

Pakkohan se on uutta puuta saada vanhan pohjan tilalle..

Minulla oli hatara mielikuva etikan ja teräsvillan yhdistelmästä, joka ikäännyttäisi arvokkaasti  tuoreen puun. Vähän skeptisenä kaadoin etikkaa teräsvillan päälle purkkiin, nostin hajupommin vuorokaudeksi ulos jonka jälkeen sivelin uudet laudat sekoituksella. Ja hommahan toimi! Uudet laudat patinoituivat aika lailla vanhojen harmaantuneiden lautojen joukkoon sopiviksi.  Toki harmaantuminen oli melko maltillista, olisihan se voinut olla vähän voimakkaampaakin. 


Tein sekoituksen muistin varaisesti, mitäpä niitä ohjeita etukäteen etsimään, ehtiihän sitä sitten tehtyäänkin. Jälkikäteen ohjeita selatessa selvisi, että teräsvillaa olisi kannattanut kunnolla silputa pieneksi purkin pohjalle, jolloin seos olisi ollut ytympää.  Etikan sijaan olisi myös voinut käyttää omenaviinietikkaa ja kuulemma mustan teen sekoittaminen joukkoon olisi vienyt lopputulosta jonkun asteen ruskeasta kohti mustanharmaata.  Olen laittanut tilauksen vetämään pinosta uusia puulaatikoita, joita sitten syksyn tullen harmaannuttelen. Runsaasti etikan tuoksua  siis täst´edes tiedossa.




Loppukuun ajaksi vintagentti työntää varpaat hiekkaan ja lomailee lämmössä. Syyskuulle!

2 kommenttia:

  1. Hyvä idea:) Tuollaista reseptiä puun vanhennuttamisesta olen etsinytkin! Kiitti!

    VastaaPoista
  2. Loistoidea! Nautinnollista lomaa! Tuija

    VastaaPoista