sunnuntai 18. helmikuuta 2018

..`like a walk in the park` Teijon kansallispuistossa


Silloin harvoin kun eteläisessä Suomessa on talvi, on siitä otettava kaikki ilo irti. Olimme suunnitelleet menevämme viikonloppuna rinteeseen, mutta päädyimmekin puistokävelylle. Nimittäin kansallispuistoon.




Teijon retkeilyalue muuttui kansallispuistoksi vuonna 2015  ja on siten Suomen toiseksi nuorin kansallispuisto.  Teijolla kasvaa valtaosin nuorta ja hoidettua mäntymetsää. Alue on pääosin aika karua mutta siellä täällä pienet rehevät lehdot ja pulppuavat lähteet tuovat oman lisänsä alueen luontoon.


Merkittyjä reittejä on Teijon kansallispuiston alueella noin 50 kilometriä. Reittien pituus vaihtelee puolestatoista kilometristä kymmeneen kilometriin. Liikuntaesteisille soveltuvia reittejä on yhteensä 3 km. Teijo tarjoaa retkeilymahdollisuuksia erityisesti myös niille, joiden erätaidot ovat vasta aluillaan tai jotka muuten vaan nauttivat helpoista, hyvin varustelluista metsäreiteistä.



Me kävimme maltillisesti kiertämässä  vähän alle 6 km pitkän Matildanjärven kierroksen. Reitti on helppokulkuinen rengasreitti, jossa kuljetaan  metsäpolun lisäksi pitkospuilla sekä ehkä noin kilometrin verran autotien viertä. Laavuja, kotia  ja nuotiopaikkoja oli  lyhyellä reitillä varmaan ainakin viisi. Kaunis talvisää oli houkutellut reitille monia muitakin ulkoilemaan, joten kaikilla taukopaikoilla oli tarjolla seuraa sekä valmis tuli. Eväisiin oli meillä panostettu, mutta silti melkoinen annoskateus iski, kun taukopaikalla viereinen seurue loimutti  lohta. Ensi kerralla ...



Kansallispuistot ovat yli 1000 hehtaarin kaikille avoimia luonnonsuojelualueita ja luontonähtävyyksiä. Valtion maille perustettujen kansallispuistojen ensisijaisena tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuus. Ne koostuvat sekä tyypillisestä suomalaisesta luonnosta  että myös kansallisesti ja kansainvälisesti arvokkaista kansallismaisemista. Kansallispuistot palvelevat luonnonsuojelun ehdoilla myös virkistystä tarjoamalla ihmisille mahdollisuuden nauttia ja rentoutua luonnossa. Kansallispuistoissa on retkeilijän iloksi merkittyjä reittejä, luontopolkuja, tulentekopaikkoja ja yöpymispaikkoja. 

Valtion retkeilyalueet puolestaan ovat monipuolisia, retkeilyyn ja muuhun luonnon virkistyskäyttöön tarkoitettuja alueita. Retkeilyalueilla on merkittyjä kävely- ja hiihtoreittejä, luontopolkuja, telttailualueita ja laavuja. Niillä harjoitetaan myös rajoitettua metsätaloutta, jossa otetaan huomioon luonnonarvot ja virkistyskäytön tarpeet. Retkeilyalueilla voi yleensä kalastaa ja metsästää.


Ettei mentäisi ihan metsään, niin ajantasaista tietoa kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista kannattaa käydä lukemassa www.luontoon.fi -sivustolla.


Ps. Cambridgen sanakirjan mukaan sanonta `like a walk in the park`   on jotain sellaista tekemistä mikä on hyvin helppoa ja yleensä erittäin miellyttävää.   Sitäpä!

9 kommenttia:

  1. Aivan täydellinen sää kävellä kansallispuistossa! Upeita maisemia!

    VastaaPoista
  2. Hiihtolomaviikolle onkin sattunut aivan erityisen hienot säät ja kunnon talvikelit täällä etelässäkin. Kelpaa noissa maisemissa patikoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on kelit olleet kohdillaan hiihtoloman viettäjille etelässäkin. Aamun rapsakat pakkaset laskevat iltapäivään mennessä ihan kohtuullisiksi. Ja parasta on, että jäälle uskaltaa nyt mennä kävelemään / hiihtämään.

      Poista
  3. Upeita maisemia, jotka olit ikuistanut kauniiksi kuviksi:)
    Tarinaa lukiessa, tuntui kun olisin ollut mukana patikoimassa ja nuotiolla nautiskelemassa ihanista eväistä:)
    Aurinkoista kevättä sinulle! T: - Satuli-

    VastaaPoista
  4. Kauniita talvikuvia <3 Mikään ei niin maistu kuin kahvi/tee ja eväät raikkaassa talvisäässä patikoinnin jälkeen. Muksua ja aurinkoista helmikuuta sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Eväät on oleellinen osa retkeilyä. Miten voikaan ihan kahvi ja voikkarikin maistua niin hyvälle ulkosalla..

      Poista