perjantai 22. joulukuuta 2017

DIY; Polkagris-kynttilät & glögituunaus



Viime viikonloppuinen  kynttilöiden spraymaalaus oli sen verran mukavaa ja helppoa hommaa, että pitihän tuota samantein  kokeilla uudelleenkin. 


Vuosi vuodelta meidän kodin joulu on alkanut näyttää enemmän ja enemmän punavalkoiselle.  Olen nähnyt polkagris -karkkikeppejä käytettävän paljon kattauksissa ja siitäpä tuli mieleen kokeilla spraymaalata  joulukattauksen kruunuksi  polkagris-kynttilöitä.




Vuonna 1859 sai ruotsalainen  yksinhuoltajaleski Amalia Erikssonin Grännan kylän maistraatilta luvan valmistaa punavalkoisia piparmintunmakuisia sokerileivonnaisia. Amalia nimesi  karamellit polkkapossuiksi -  polkagris. Polkagris on tangon muotoinen käsityönä valmistettu makeinen ja ehkä  Ruotsin suosituin matkamuisto.   Nykyään karamellitaikinasta tehdään peruspötköjen lisäksi myös keppejä, tikkareita ja irtokaramelleja.




Minun polkagris-kynttiläni syntyivät teippaamalla tavallisiin Ikean kruunukynttilöihin raitoja sähkömiehenteipillä.  Osa teipeistä on puolitettu, jotta lopputulos olisi oikean polkagris-kuvion tavoin vaihteleva.


Teippauksen jälkeen maalasin kynttilät Glamour red -kalkkimaalispraylla. Tovi odotusta ja teipit veks; melkoisen helppoa ja lopputuloskin vastaan ajatusta. Kalkkimaalispray on vesiliukoinen eli ei sisällä myrkyllisiä liuottimia. Tuote on myös DFC-vapaa eli ei rasita otsonikerrosta.  Kynttilöitä siis uskaltaa polttaa ilman pelkoa maalinkärystä.



Glögiä uudella twistillä

Ennen jouluaaton kattausta, pääsivät kynttilät jo koristamaan tämän päiväistä glögikattausta. Rusinat kuuluvat glögiin ihan erottamattomasti, mutta mantelilasturoskasta en niin perusta. Nytkin purkin kyljessä lukee MANTELI, mutta oikeasti siellä on tarjolla pieneksi pilkottuja lakritsinpaloja. Hiljalleen pehmenevä laku antaa juuri sopivan pikkiriikkisesti makua glögiin. Kannattaa kokeilla, usko minua!




Pintyplus Chalk Finish Spray Paint  Glamour red -maali saatu maahantuojalta, kiitos!

Glamour red kalkkimaalispray

16 kommenttia:

  1. Kaunis tuunaus! Tunnelmallista joulua!

    VastaaPoista
  2. Kaunista.
    Oikein Rauhallista Ja Tunnelmallista Joulun Aikaa Sinulle.

    VastaaPoista
  3. Kauniit kynttilät ja kiva vinkki glögin piristykseen! Ihania joulupäiviä sinulle! P.s. blogissani on käynnissä mukava synttäriarvonta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle! Tulenpä samantien käymään..

      Poista
  4. Ihan huippuihanat kynttilät :) Minun mieheni rakastaa polkagris-karkkeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin niitä joskus Ruotsin puolelta tuodaan, mutta meidän perheen ykkösjuttu on kookospallot ja -tangot.

      Poista
  5. Että tulikin ihania kynttilöitä.. Hyvää Uutta Vuotta 2018 sinulle Vintagentti.

    VastaaPoista
  6. Voi vitsit miten magee idea tuo polkagris kynttilä!!! Voisi kai niitä tehdä vieläkin vaikka joulu meni jo, tekee mieli kokeilla :)

    VastaaPoista